Vai spilvens rada jums galvassāpes?

Vai spilvens rada jums galvassāpes?

01. Aug 2023, 14:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

raksts tapis sadarbībā ar Dormeo

Galvassāpes ir vienas no sāpēm, kas visvairāk spēj ietekmēt mūsu dzīvi, un tas ir īpaši nepatīkami, ja šīs sāpes jūs pamodina no tik ļoti nepieciešamā miega. Ir daudz iemeslu, kāpēc tas var notikt, bet dažreiz iemesls var būt pavisam vienkāršs – jūsu spilvens.

Atkarībā no jūsu gulēšanas pozas, it īpaši, ja jūs guļat uz vēdera, pārāk stingrs un pārāk augsts spilvens ne tikai veicinās kakla sāpes, bet arī galvassāpes. Galva var sākt sāpēt jau guļot, bet visbiežāk galvassāpes ir jūtamas tieši pamostoties.

Bieži vien galvassāpju cēlonis ir miega trūkums. Cilvēki, kas cieš no miega traucējumiem, nevar iemigt tā iemesla dēļ, ka nevar atrast iemigšanai pietiekami ērtu pozu. Tā rezultātā nakts laikā notiek arī biežāka pamošanās.

Kā vērst visu par labu?

Jums būs vieglāk, ja sāksiet piefiksēt, kā guļat:

  •   Kādā pozā jūs iemiegat?
  •   Vai pamostaties savādākā pozā kā iemiegat?
  •   Vai problēma ir tikai galvassāpes vai jūs jūtat arī kakla, plecu un varbūt pat muguras sāpes?
  •   Vai nesen nomainījāt matraci vai varbūt guļat uz veca matrača?
  •   Vai nesen notikušas kādas būtiskas izmaiņas, kas varētu izraisīt galvassāpes?

Ja jums ir arī citas problēmas, piemēram, migrēna, noteikti iesakām konsultēties ar ārstu.

Kādu spilvenu izvēlieties atbilstoši savai gulēšanas pozai?

1.     Gulēšana uz muguras

Ja jūs pārsvarā guļat uz muguras, iesakām izvēlēties plānāku spilvenu, kas notur galvu un plecus vienā līmenī. Būs labāk, ja spilvens būs stingrākajā pusē, jo tam nepieciešams noturēt kaklu atpūtas stāvoklī. Nepieciešamais spilvena augstums ir atkarīgs no jūsu auguma un svara.

2.     Gulēšana uz vēdera

Diemžēl gulēšana uz vēdera rada vislielāko slodzi jūsu ķermenim miega laikā. Vislabāk ir gulēt bez spilvena. Ja jūs nevarat pagulēt bez spilvena, izvēlieties to ļoti mīkstu un plānu, jo šādi spilveni vislabāk palīdzēs atbrīvoties no saspringuma un novērst galvassāpes.

3.     Gulēšana uz sāniem

Guļot uz sāniem, īpaša uzmanība jāpievērš mugurkaula novietojumam. Virsmai, uz kuras guļat, un spilvenam jābūt pareizajā kombinācijā. Spilvena augstumam ir jāaizpilda augstums starp kaklu un pleciem, jo tādā veidā tiks atbalstīts kakls un galva. Izvēlieties stingrāku spilvenu, kas ir augstāks, īpaši, ja jums ir plati pleci.

4.     Gulēšana dažādās pozās

Ja jūs miega laikā bieži maināt gulēšanas pozu un nevarat atrast savu īsto pozu, padomājiet, kāds varētu būt tā iemesls. Varbūt jūsu ķermenim nav pietiekami ērti, un attiecīgi jūs biežāk maināt pozu. Izvēlieties spilvenu atbilstoši pozai, kurā jūs parasti iemiegat. Kopumā spilveni ar regulējamu augstumu būs jums vispiemērotākie. Arī matracim jābūt pietiekami ērtam, lai nodrošinātu pareizu mugurkaula novietojumu.