Vai precētas sievietes statusam mūsdienās ir nozīme?

17. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik gan ierasti ir dzirdēt citu izbrīnītos jautājumus, ja pasākumā esi ieradusies bez pavadoņa, vai arī saņēmusi drosmi izšķirties no vīra, jo tā taču darīt nav pareizi. Par to, kāpēc sievietēm arī mūsdienās jāizjūt šāds sabiedrības spiediens, skaidro ģimenes psihoterapeite Aina Poiša.

Sabiedrībā jau samērā sen ir iesakņojies uzskats, ka katram ir jāatrod sava otrā pusīte un dzīve bez vīrieša nav pilnvērtīga. “Pastāv uzskats, ka sievietei ir jāsaņem drošības garants, kuru var sniegt tikai vīrietis, kas nozīmē, ka viņai būs kāds, kurš rūpēsies par viņu un bērniem, kamēr pati sieviete pildīs klasiskos ikdienas mājas pienākumus,” situāciju ieskicē Aina Poiša. Psihoterapeite norāda, ka tagad šāds modelis vairs nedarbojas, jo sieviete ir izglītota, viņa strādā un ir kļuvusi daudz pašpietiekamāka, savukārt prasības pret vīrieti kļuvušas daudz augstākas. Aina Poiša: “Mūsdienās sieviete grib kvalitāti un viņai vairs nav svarīgi tas, vai sabiedrībai ir labi.” Tiesa, tajā paša laikā, ja sievietei nav partnera, viņai aizvien no malas ir jāsajūt apkārtējo spiediens.

To apliecina arī trīs bērnu mamma Diāna, kura no sava vīra izšķīrusies jau pirms vairākiem gadiem, norādot, ka nereti izjutusi to, ka viņas vērtība tiek noteikta pēc tā, vai blakus atrodas partneris. “Es to izjutu, jo pirmais jautājums vienmēr bija, kur ir mans vīrs? Savukārt no citiem parasti saņēmu jautājumus, vai esmu viena, lai gan nekad dzīvē neesmu bijusi viena,” savā pieredzē dalās Diāna, stāstot, ka tas, ka viņa nedzīvo ar kādu kopā, vēl nenozīmē, ka viņa ir viena.

Ģimenes psihoterapeite Aina Poiša stāsta, ka brīdī, kad sievietes kļūst stiprākas, viņas arī daudz labāk turās pretī citu spiedienam, skatoties uz savu dzīvi, vienlaikus nenoliedzot vīrieša klātbūtni vai arī tēta loma. Tā vietā sieviete sekmīgi meklē modeli, kurā viņa būtu ieguvējs kā cilvēks. “Ja ir partnerattiecības, kas sievieti apmierina, ir ļoti labi, bet, ja ir radīti kopīgi bērni un viņa šajā vīrietī saskata labu tēti, sadzīves jautājumi jau jārisina sadzīviskā līmenī tā, lai tas apmierinātu abus,” uzsver psihoterapeite. Viņa atzīst, ka reizēm tas ir ceļš uz autonomiju, kas mūsdienās ir daudz izteiktāka nekā saplūšana.

Ir labi, ka spējam būt arī naivi un dzīvot arī ilūzijās. “Ja tas tā nebūtu, mēs būtu ļoti pragmatiski un visu vērtētu,” uzskata A. Poiša. Viņasprāt, vērtējums nāk ar gadiem, kad ir uzkrāta sava pieredze, bet eiforiskais mirklis, kad ļoti gribās sapņot, ka būsi īpaša, blakus būs īpašs vīrietis un īpaši bērni, ir tas magnētisms, kas cilvēkus saved kopā un mudina parakstīties uz risku, jo nezinām, ar ko viss beigsies.

lauvinja lauvinja 18. Dec 2018, 09:29

mamma88
Mantojumu tēma arī ir diskusiju vērta - viens ir tas, kas rakstīts civillikumā, otrs tiesu prakse. Pēdējā parāda, ja nav laulības līguma vai kopīpašuma statusa, tad "ar pliku pakaļu" visbiežāk paliek tas, uz kura vārda nav īpašuma zemesgrāmatā.

Tāpat, ņemot vērā tendenci, precēties un šķirties, katrās attiecībās pa bērnam, vienīgais, kas var pasargāt mantu ir tās reģistrācija uz sava vārda.

lauvinja lauvinja 18. Dec 2018, 09:25

Jā un nē vienlaikus. Man ir sajūta, ka arī šajā jomā dzīvojam pārmaiņu laikā un sieviete pati bieži vien nesaprot ko īsti vēlas - precēties un piederēt (diežēl joprojām sievietes laulību izjūtu līmenī uzskata ar vienlīdzības zīmi, piederēt viens otram), neatkarību un līdztiesību no otra skata punkta.

Mainoties vērtībām un uzskatam, sākotnējā laulību ideja ir mainījusies - "kopā priekos un bēdās, līdz nāve mūs šķirs" ir tāds smuks vārdu savirknējums, bieži vien bez seguma. Cilvēki ir kļuvuši egoistiskāki, mazāk vēlas pielāgoties un atbalstīt, katrs vēlas būt galvenais. Bet katras attiecības - formālas vai neformālas, ir jākopj abām iesaistītajām pusēm, lai tās būtu ilgspēlējošas.
Ir uzjautrinoši vērot sabiederības ķīviņus par to, kas tad ir pareizāk, būt precētiem vai dzīvot kopā tāpat, it sevišķi, kad par laulības nozīmīgumu runā cilvēki, kuriem šķiet laulības ir kārtējais tusiņš - te precas, te šķiras, bez apdoma un jēgas.....

Fulci Fulci 17. Dec 2018, 23:25

Ir nozīme brīdī, kad pāris vēlas veikt kopīgus lielākus pirkumus piem.dzīvokli vai auto. Nevar tā vienkārši viens otra kontā ieskaitīt naudu, jo jebkurā brīdī var pieklauvēt VIDs un paprasīt IIN un tad abi sēž un raud -jo daļa no sūri/grūti iekrātā jāsamaksā nodoklī tikai tapēc, ka ticis veikts pārskaitījums abu starpā.

mamma88 mamma88 17. Dec 2018, 22:23

So jautajumu deretu uzdot ari kadam juristam,lai izskaidro kaut vai to pasu civillikuma mantojuma un gimenes tiesibu pasus interesantakos pantus!