Vai mūsdienās ir tik grūti būt veseliem

Vai mūsdienās ir tik grūti būt veseliem

13. Nov 2017, 09:36 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Noteikti varētu piekrist teicienam, ka lielāko daļu savas dzīves mēs bojājam veselību un tad atlikušo daļu to ārstējam, jo apzināmies, ko līdz šim esam darījuši ne tā. Droši vien tās mammas, kuras seko līdzi maniem blogiem, zina par manu saslimšanu ar vēzi, par mana lielā puika slimību Vitiligo un nu nākusi klāt arī vidējā meita ar savām saslimšanām, kas saistītas ar lieko svaru, jo bērns nepilnos 9 gados sver 59kg. Jāatrod īstais iemesls veicot vēl papildus izmeklējumus, bet viens no tiem - vairogdziedzeris ar defektu.

Jā, kad man diagnosticēja melanomu, uzdevu jautājumu, kādēļ ar mani, no kā, bet ļoti sīki neiedziļinājos iemeslos, kādēļ ar mani tā ir noticis. Skrēju savā skrējienā un ikdienā tālāk, bet tad dēla slimība mani mudināja interesēties un meklēt cēloņus, jo tam noteikti ir jābūt izskaidrojamam. Ir taču jāatrod atbildes uz tik daudz "kādēļ". Šajā laikā FB vietnē man uzrakstīja mana māsīca, ka vēloties ar mani satikties, aprunāties, jo no manām aktivitātēm šajā sociālajā tīklā esot uzzinājusi par manu slimību. Mēs nebijām komunicējušas vairāk kā divdesmit gadus, bet tagad esmu tik priecīga, ka atkal sazvanāmies, satiekamies. Tieši viņa man palīdzēja atrast tik daudz atbildes par mūsdienu cilvēku veselības stāvokli. Mēs jau neaizdomājamies, jo skrienam, jo mums vienmēr trūkst laika apstāties un objektīvi izvērtēt notiekošo apkārt - cik daudz jaunu klīniku, slimnīcu ir izveidots mūsdienās, lai arī iedzīvotāju skaits mūsu valstī sarūk, cik daudz aptiekas katrā mazpilsētā, ciematā ir? Atceros, pirms 25-30 gadiem mūsu ciematā bija viena aptieka un mūsu pilsētā arī aptieka bija tikai viena, kā ir tagad? Ir taču pat diennakts aptiekas. Tādēļ, ka pēc tām ir nepieciešamība, jo sabiedrība kļūst slimāka, neveselāka un lielajām Farmācijas kompānijām tas ir milzīgs bizness. Cik daudz esat lasījuši blaknes uz zāļu paciņām, kuras lietojat? Vai pamanījāt, ka ārstējot vienu kaiti, mēs nodaram pāri kaut kam citam un tad atkal ārstēsim nākamo...

20171113090945-53388.jpg

"Slimajai" sabiedrībai - mums,  ir ļoti daudz un dažādi faktori, taču galvenais faktors ir tas, ko mēs ēdam. Lai vai kā vēlētos dzīvot veselīgi, ēst veselīgu pārtiku, tas ir grūti izdarāms, jo veikalos nopērkamais kartupelis, tomāts, biete sen vairs nav tas kartupelis, tomāts, biete, kādam tam vajadzētu būt un, kādas vielas caur to mums vajadzētu uzņemt. Līdz šim biju dzirdējusi par OMEGA3 OMEGA6 taukskābēm, kuras ir tik ļoti nepieciešamas mūsu organismam, lai tas pilnvērtīgi funkcionētu un nebūtu ilgstošā "kara stāvoklī", taču nebiju aizdomājusies, cik ļoti nozīmīgi tas ir un, cik ļoti lielā disbalansā šīs proporcijas ir mūsu organismā. Ideālā variantā Omega 6 un Omega 3 būtu jābūt proporcijai 1:1, jo katrai šai taukskābei ir sava funkcija un uzdevums - rūpēties par sirds un asinsvaru sistēmu, par redzes funciju, kauliem, locītavām, šūnu elastību, smadzeņu darbību. Man ļoti patika salīdzinajums par automašīnu, ka tai nepieciešams gan benzīns, gan arī eļļa, jo tikai ar benzīnu automašīna nevar pilvērtīgi strādāt. Protams, ja eļļa kādu brīdi ir neptiekamā daudzumā, pabraukt var, jautājums tikai, cik tālu...

Omega 6 taukskābes mēs uzņemam pietiekošā daudzumā, tās mūsu organismā ir vairāk, nekā Omega 3, ja šis nesamērīgums ir pastāvīgs, tas organismam rada iekaisuma procesus, veicinot ļoti daudzveidīgas saslimšanas:

sirds un asinsvadu saslimšanas

aptaukošanos

iekaisīgo zarnu sindromu

reimatoīdo artrītu

astmu

vēzi

autoimūnās saslimšanas

psihiskas slimības

Lūk arī atbilde uz to, kādēļ man diagnosticēja vēzi... Es vairāk kā desmit gadus strādāju bez brīvdienām. Kad biju komandējumos, pārlidojumos, pilvērtīgi paēst un atpūsties nebija laika, nelietoju arī uztura bagātinātājus un līdz šim arī nebiju iedziļinājusies, kas būtu nepieciešams, lai pasargātu sevi un savu ģimeni arī nākotnē, jo arī aptiekās pieejamās zivju eļļas un omega3 avoti, ir tik dažādi... un Tu saproti, ka tiešām "laba manta" nevar maksāt neadekvāti maz, katrai lietai ir sava cena, sava pašizmaksa, ja tā ir lēta, tad tās izejvielas ir aizstātas ar kaut ko lētāku, lai samazinātu pārdošanas cenu. Un saproti, ka lietojot produktu, rezultātu nav... tā ir vilšanās.

Pirmo reiz savā mūžā es veicu Omega 6 un Omega 3 testu, lai pārliecinātos, kādas manā organismā ir šo taukskābju proporcijas un tad nu lūk 8,6:1. Kā pie šāda rezultāta var nebūt smagas saslimšanas? Kā pie šāda rezultāta es varu nebūt aizkaitināma, nogurusi un slima? 

Protams, šādas analīzes nav nekas lēts un Latvijā labaratorijās tās neveic, asins paraugus sūta uz Oslo un tur tad arī tos pēta. Atceros, ka vēl pirms man diagnosticēja vēzi, iztaigāju n-tās analīzes, pārbaudes un neko parastās analīzēs, parbaudēs "mega sliktu" neatrada. Jā, es slikti jutos vēl pirms man atklāja vēzi, bet atrast iemeslu tam nevarēja... Līdzīgi bija ar dēlu - parastās analīzes uzrādīja tikai nelielu iekaisumu un D vitamīna nepietiekamību. Visam bija jābūt kārtībā līdz brīdim, kad uz āru izlauzās šis "Vitiligo" un man bija šī milzīgā nesaprašana - kādēļ.  Parastās analīzes taču nebija  tik briesmīgas... Arī dēlam veicām Omega 6 un Omega 3 analīzes, viņam šī attiecība bija 18,6:1. Pie tā, ka ideālā variantā vajadzētu būt 1:1

Man šķita, ka mūsu ģimene ēd veselīgi, dzīvojam ne pilsētā un dēls aktīvi nodarbojas ar sportu un ar mums šajā jomā ir "traki"? Neticami! Kā tad ir citām ģimenēm, kur gan rītā, gan vakarā ir čipši, saldās limonādes, ātro uzkodu restorāni, alkohols, cigaretes? Pētot ne tikai savu ģimeni, bet lielos pētījumus, vislielākais disbalanss ir tieši bērniem vecuma grupā 9-12gadi un ar katru paaudzi tas ir arvien lielāks un lielāks. Eiropā vidējā attiecība ir 15:1, ASV 25:1, Skandināvijā 7:1

Es tiešām ļoti aicinu mammas, topošās māmiņas padomāt par to, cik nozīmīgi mums ir uzņemt šīs Omega3, Omega 9 taukskābes, jo Omega 6 mēs tāpat caur pārtiku uzņemam. Pasargāsim sevi, savus mīļos no smagām, nopietnām saslimšanām, negaidīsim brīdi, kad tas ir noticis un tam būs nepieciešama nopietna ārstēšana. Neradīsim savam organismam ilgstošu "kara stāvokli", jo kādā brīdī tas vienkārši padodas un "nobuksē".

Esam visa ģimene uzsākusi Eļļu kūri, lai šo taukskābju disbalansu samazinātu. Pirmais, ko es pamanīju pēc trīs mēnešu lietošanas, mana imunogramma - pirmo reiz pa šiem nepilniem 5 gadiem, kopš to veic mana imunoloģe-onkoloģe, tā ne tikai nekrītas, bet beidzot ir normā. Onkoloģe brīnījās un palūdza eļļu un vitamīnu sastāvus atsūtīt. Ļoti interesē, ko man rādīs atkārtotās analīzes Omega6-Omega3, kuras veikšu pēc nepilna mēneša, lai redzētu, cik produktīvs ir mūsu izvēlētais produkts, kas palīdz uzņemt nepieciešamās omega3, omega9 taukskābes, kuras caur pārtiku ir ļoti grūti uzņemt. Pačukstēšu, ka šīs eļļas, kuras mēs lietojam, nav pieejamas aptiekās, ja mans testa atkārtotais rezultāts būs uzlabojies, par to noteikti Jums došu ziņu. Dēlam vizuāli esmu pamanījusi, ka Vitiligo baltie pleķi uz pirkstiem kļūst rozīgāki un pleķos uz ķermeņa arī vietām ir atjaunojies ādas pigments, esam slimību "dabujuši" miera stāvoklī. Taču arī dēlam pēc diviem mēnešiem veiksim atkārtotas analīzes. Meitai divu mēnešu laikā ir zuduši 2kg, lai arī nepilnu 9 gadu laikā svars ir tikai audzis. Taču ar meitu vēl jāizstaigā n-tās pārbaudes, pārbaudot sirdi, degunu utt., jo līdzšinējie speciālisti neko sliktu vēl nav atraduši, jo arī vairogdziedzeris ar defektu var strādāt pilnvērtīgi un tas ne vienmēr būs iemesls tik lielam liekajam svaram.

Padomājiet, ja mūsu, sieviešu-mammu, organisma disbalanss ir šāds, kādu mēs to mantojumā nododam bērniem un, cik liels risks pastāv dažādām slimībām jau bērnībā? Kādēļ sabiedrībā aug bērnu skaits ar "Autismu", ar dažādām spēcīgām alerģijām? Mēs jau mazam auglim šo visu nododam no sevis to neapzinoties.

Saudzēsim sevi un, ja plānojam mazuli, savedīsim kārtībā savu organismu, samazinot saslimšanu risku savam bērniņam un samazonot arī pēcdzemdību depresijas riskus mums pašām mammām, nodrošinot enerģiju ikdienā ar mazuli.

Padalieties, kādas eļļas, vai omega3,omega9 avotus lietojat. Ja varat, pievienojat fočenītes ar sastāviem komentāros, paanalizēsim mg skaitu kopā un to, vai ar šīm devām to uzņemam pilnvērtīgi un, vai tur ir šīs nepieciešamās vielas, kuras paspēj nokļūt līdz mūsu šūnām neejot bojā vēl pirms mērķa sasniegšanas. 

 

cecii cecii 13. Nov 2017, 14:47

Cik interesanti. Nekad nebiju dzirdējusi nevienu, kurš būtu veicis šīs Omega 6 un 3 analīzes. Man nav ne jausmas, kāda ir situācija man un pārējiem ģimenes locekļiem. Bet ņemot vērā, ka gadiem profilaktiski lietojam Omegas saturošos produktus un neviens neslimojam, pieļauju, ka ir labi. Mēs katru rītu gatavojam smūtijus. Vienmēr sastāvā ir kāda no Omegu3 saturošām sastāvdaļām: vai nu čia, vai kaņepes, vai linsēklas. Domāju, ar šo ir gana. Neko papildus nelietojam, jo viss zivju eļļas bizness ir tā uzpūsts, gan cenu, gan satura ziņā. Tur dikti jāfiltrē, lai saprastu kas un kā. Arī lauku olas un pat bioloģiski audzētas gaļas speķis, ko lietojam, satur Omega 3. Veikalu produktos to gan var nemeklēt.

lauvinja lauvinja 13. Nov 2017, 12:56

Visa atslēgvārdi ir mazāk stresa, vairāk kustēt un ēst sabalansēti. Vienkārši skan, grūti ievērot. Man aizvien vairāk šķiet, ka visādos ārstēšanas procesos tiek aizmirst, ka cilvēks ir viens vesels, bet to kopumu reti kurš ārsts spēj ieraudzīt.

Par alerģiju izplatību - tak jau sen ir pierādīts, jo sterilāka vide, jo vairāk alerģiju - visu nomušījam ar mega sadzīves ķīmiju un tad brīnamies. Otra lieta kosmētika/matu krāsas un taml, kas satur vielas, kas rada endokrīnās sistēmas disbalansu (endocrine disruptors), starp citu dāņu kosmētikā topošajām māmiņām un bērniem ir ļoti daudz aizliegtu vielu, kuras ir sastopamas "normālā"kosmētikā. Kura sieviete LV ir gatava atteikties no matu krāsošanas gaidību laikā? Trakākais, ka bieži vien ietekme parādās dzīves gaitā, ne jau uzreiz. Par medikamentiem t.sk. hormonālās kontracepcijas lietošanu krūtsbarošanas laikā neizteikšos.