Vai arī tu mēdz apēst stresu?

Vai arī tu mēdz apēst stresu?

05. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā ir ar tevi? Vai reizēs, kad jūties saskumusi, roka stiepjas pēc kā ēdama, vai arī stresa situācijās palīdzību meklē ēdienreizē, lai gan, patiesībā, ēst nemaz negribi?

Māmiņu Kluba Vecāku skola no janvāra aicina dāmas uz 8 nodarbību ciklu “Apzināta ēšana, apzināta dzīve”, taču, lai izprastu, kas gan īsti ir “apzināta ēšana”, uz sarunu aicinājām lekciju cikla vadītāju Dr. Inesi Milleri.

Mēs bieži vien ēdam nevis tāpēc, ka to gribētos, bet gan lai remdinātu savas skumjas un aizvietotu neizdošanos.

 “Šobrīd ēdiens kalpo kā bezrecepšu antidepresants, jo stresa ir daudz un daudz ir arī pieejamā ēdiena,” teic lekciju cikla vadītāja. 

Runājot ar jaunajām māmiņām viņa novērojusi, ka viņām ir ārkārtīgi daudz stresa un pienākumu. Bieži vien jaunās māmiņas bijušas arī profesionāli aktīvas, bet tagad, sēžot mājās, varbūt jūtas ne savā ādā, tāpēc jūtas slikti, un ēdiens ir veids, kā palīdzēt justies labāk. Līdz ar stresu un slikto pašsajūtu mēs mēģinām apēst arī nogurumu.

Dr. Inese Millere stāsta, ka mēs meklējam ēdienu, lai justos labi, taču uz šo jautājumu var paskatīties arī no citas puses. “Jauno māmiņu komentāros dzirdu, ka ir vēlme krasi visu līdzšinējo mainīt, taču es mācu cilvēkiem, ka šāds veids, kā rūpējamies par sevi, ir normāls, lai arī varbūt ne pats prasmīgākais,” stāsta lekciju cikla vadītāja. Viņa norāda, ka ir svarīgi normalizēt mūsu vēlmi pēc ēdiena, cenšoties tā sajusties labāk.

PIESAKIES LEKCIJU CIKLAM ŠEIT

Lekciju ciklā ar apzinātības palīdzību tiek mācīts problēmu pamanīt un iegūt rīkus, ar kuriem tālāk strādāt, lai stresa un citu emociju gadījumā ēdienu izmantotu mazāk. I. Millere: “Apzinātība palīdz sagaršot to, ko ēdam, pievēršam uzmanību tam, ko izvēlamies, un cenšamies saprast, kā jūtamies pēc tam. ”Nodarbību ciklā sievietes strādā ar savu prātu, cenšoties nevis atteikties, piemēram, no saldumiem, bet gan attīstīt sevī gardēdi, strādāt pie tā, lai attiecības ar ēdienu kļūtu harmoniskākas.

Pati Inese Millere atzīst, ka ir intuitīva ēdāja un viņa dzīves laikā nekad nav ievērojusi diētas, taču liela nozīme tajā bijusi arī tam, ka vecāki viņai nekad nav spieduši ēst vai izēst tukšu šķīvi. 

Māmiņu Kluba Vecāku skolas nodarbību ciklam Apzināta ēšana, apzināta dzīve” aicinātas pievienoties visas sievietes, kuras jūt, ka attiecības ar ēdienu ir kā smaga bumba, kas piesieta pie kājas un traucē dzīvot savu dzīvi priecīgi un laimīgi. Kā norāda nodarbību vadītāja, uzsvars lekcijās tiks likts nevis uz svara problēmām, bet gan lietām, kas traucē dzīvot.

Lekcijās dalībnieces strādās ar palaidējmehānismiem, kas mudina tās ēst, fizioloģisko izsalkumu un noturību pret stresu. Kā saka pati Inese Millere, nodarbībās tiks noslēgs miers ar ēdienu.

Pēc 8 lekciju nedēļām sievietes rīcībā būs rīku komplekss, kurus izmantot, lai mainītu savas attiecības ar ēdienu.

PIESAKIES LEKCIJU CIKLAM ŠEIT

Eksperts

Dr. Inese Millere

ārste, apzinātas ēšanas trenere, stresa vadības konsultante
Dr. Inese Millere Vecāku skolā