Vai ar krūti barojošai māmiņai jāierobežo savs uzturs?

20. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par māmiņas uzturu zīdīšanas periodā pastāv dažādi mīti. Vai patiesi jaunajai māmiņai, kura baro mazuli ar krūti, ir jāierobežo savs uzturs, no ēdienkartes izslēdzot konkrētus produktus, vaicājam ginekoloģei Alisei Vigulei.

Sarunā ar Māmiņu Klubu ginekoloģe Alise Vigule norāda, ka zīdīšanas periodā māmiņai nav jāatsakās no konkrētiem produktiem vai uzturvielām. "Lielākoties māmiņas var ēst visu, ko ēdušas līdz šim, pievēršot uzmanību, lai uzturs būtu sabalansēts, būtu pietiekams ogļhidrātu, tauku, olbaltumvielu daudzums. Nedrīkst aizmirst arī par šķidruma uzņemšanu, jo, zīdot mazuli ar krūti, palielinās šķidruma patēriņš," atgādina A. Vigule.

Zīdot mazuli ar krūti, par aptuveni 300 - 500 kcal palielinās māmiņas kaloriju patēriņš, tāpēc ar krūti barojošās mammas var ātrāk atgriezties savā pirmsgrūtniecības svarā

Māmiņas piens satur taukos šķīstošos vitamīnus A, D, E, K, kā arī B un C grupas vitamīnus, kurus māmiņa nodod mazulim no savām rezervēm, tāpēc ir svarīgi šos vitamīnus uzņemt ar uzturu. "Tomēr var gadīties, ka zīdīšanas periodā nepieciešami arī speciāli krūts barošanas laikam pielāgoti vitamīni, kas satur iepriekšminētos vitamīnus un arī jodu," skaidro ginekoloģe.

Ja jaunajai māmiņai  zīdīšanas periodā ir vitamīnu un mikroelementu trūkums, tas var izpausties ar dažādiem subjektīviem simptomiem, piemēram, nespēku, nogurumu, kas vairāk liecina par dzelzs deficītu. Māmiņai var arī pazemināties imunitāte, būt biežāk dažādas saslimšanas, tāpēc jāatceras par papildu C un D vitamīna lietošanu.

"Māmiņas pēcdzemdību periodā mēdz arī norādīt, ka viņām biežāk izkrīt mati. Šai problēmai var būt vairāki cēloņi – gan vitamīnu trūkums, gan arī tas, ka grūtniecības laikā hormoni uz matu folikuliem iedarbojas savādāk, tāpēc gaidību laikā mati aug biezāki un mazāk izkrīt, bet mazulim piedzimstot nomainās hormoni un māmiņai var šķist, ka mati izkrīt vairāk un kļūst plānāki," stāsta ginekoloģe Alise Vigule, piebilstot, ka par to gan nevajadzētu uztraukties, jo mati ataugs.