Uzzini, kuros gadījumos ir nepieciešams lietot probiotikas

18. Apr 2019, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Probiotikas jeb tā dēvētās labās baktērijas uzņemam ar uzturu, taču ikvienam noteikti ir aktuāls jautājums, vai ar ikdienas pārtikā uzņemto baktēriju skaitu ir pietiekoši. Tāpēc jautājām ārstei Jolantai Ozolai, kuros pārtikas produktos labās baktērijas atrodamas un kādos gadījumos tās obligāti jāuzņem papildus.

Labās baktērijas atrodamas skābētos produktos

Probiotikas un prebiotikas ikdienā varam uzņemt ar uzturu, ja vien tajā iekļaujam skābētus jeb fermentētus produktus. Piemēram, skābus kāpostus, skābus gurķus, redīsus un citus dārzeņus. Tāpat arī labās baktērijas atrodamas skābpiena produktos, tostarp nesaldinātā dabīgā jogurtā, kefīrā un rjaženkā.

Pēc ārstes Jolantas Ozolas teiktā, pietiekošā daudzumā šos produktus lietojot savā uzturā, sevi varam nodrošināt ar labajām baktērijām, taču gadījumā, ja kāda kāda no šīm produktu grupām tiek izslēgta vai arī lietota nepietiekamā daudzumā, ir vajadzība uzņemt labās baktērijas papildu. Tas pats attiecas arī uz mazuļiem, kuri pārtiek tikai no mammas piena, jo šajā gadījumā visas labās baktērijas, kas nepieciešamas zarnu mikrofloras darbības nodrošināšanai, tiek uzņemtas tikai ar mammas uztura starpniecību.

Lietojot antibiotikas, labās baktērijas ieteicams lietot vienmēr

Gadījumos, kad tiek lietotas antibiotikas, tiek izjaukts zarnu mikrofloras līdzsvars. Tas nozīmē, ka savairojas patogēnās jeb tā dēvētās sliktās baktērijas, kas arī mājo mūsu organismā, tāpēc, lai atjaunotu zarnu mikrofloras, kas ir cilvēka lielākais imunitātes orgāns, līdzsvaru, ir nepieciešams obligāti vienmēr papildus lietot probiotiķus.

Pēc ārstes teiktā, antibiotikas iedarbojas ne tikai uz patogēnajām, bet arī labajām baktērijām, tāpēc gadījumā, kad pat pēc antibiotiku lietošanas neizjūtam nekādas sekas, tas var būt maldīgi. Izrādās, antibiotiku radītie bojājumi zarnu mikroflorā var būt novērojami pat vēl sešus mēnešus pēc zāļu lietošanas. Jolanta Ozola uzsver, ka pat tad, ja sākotnēji par bojājumiem neliecina nekādi simptomi, pēc laika var parādīties nepatīkamās sekas, piemēram, var sākt pūsties vēders, veidoties gāzes, rasties vēdera izejas traucējumi, kas attīstās vien ar laiku, ja netiek papildinātas labās baktērijas.

Lactobacillus reuteri baktērija palīdz uzveikt mazuļa kolikas

Noteikti teju ikviena māmiņa zina to neziņas mākto sajūtu, kad mazulīti moka vēdera kolikas, bet nav pieredzes, kā ar šo problēmu tikt galā, lai uzlabotu bērniņa pašsajūtu. Ārste Jolanta Ozola iesaka šādās reizēs paļauties uz zinātniski veiktiem pētījumiem, kas apliecinājuši konkrētu baktēriju iedarbību un spēju uzveikt kolikas. “Ar šo baktēriju tiek veikti pētījumi jau vairāk nekā 40 gadus, un ir pierādīta to iedarbība koliku gadījumā,” teic ārste. Tāpat arī ir pierādīts, ka Lactobacillus reuteri baktērija palīdz funkcionālu vēdera sāpju gadījumos.

BioGaia Protectis, kas pieejams gan pilienu, gan arī tablešu formā, satur labo baktēriju Lactobacillus reuteri, un ir īpaši piemērots lietošanai visiem ģimenes locekļiem. BioGaia Protectis ieteicams lietot:

  • koliku gadījumā
  • ja ārsts nozīmējis antibiotiku kursu;
  • ir funkcionālas vēdera sāpes;
  • ja dodaties ceļojumā, lai izvairītos no caurejas;
  • podiņapmācības laikā, lai palīdzētu uzveikt kūtro zarnu darbību;
  • u.c. situācijās.

Lactobacillus reuteri baktērija sāk darboties jau mutes dobumā, iedarbojoties uz tās mikrofloru un palīdzot arī sliktas elpas un čūlu gadījumā.

Uzmanību! Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!