Uzcepām un apēdām. Garšīgs gardums mazajiem vēderiem

Uzcepām un apēdām. Garšīgs gardums mazajiem vēderiem

01. Nov 2017, 07:00 Liene MāmiņuKlubs.lv Liene MāmiņuKlubs.lv

Mēs zinām, cik vērtīgs ir laiks, ko varam pavadīt kopā ar bērnu. Mēs zinām, cik ļot vērtīgi ir domāt par to, kas ir tas, ko saviem bērniem iemācām. Es neesmu ideāla mamma, jo mans bērns zina, kā garšo frī kartupeļi un želejkonfektes. TOMĒR - es zinu arī to, ka ne-vienmēr-ideālās mammas ik pa laikam spēj būt lieliskas un atrast laiku, lai pavadītu laiku virtuvē, kopā ar bērnu un pagatavotu kādu veselīgu našķi. 

Galvenais - ar ko jāsāk - nepieciešams pateicīgs un saprotams izejmateriāls, proti, jāizvēlas pareizā grāmata, kurā smelties idejas. Mums IR. Vienkārša, saprotama un veselīga - Lizetes Pugas recepšu grāmata, kurā atrodami daudz un dažādi veselīgi gardumu bērniem. 

20171031110106-24541.jpg

Nākamais uzdevums - izvēlamies ko gatavot - šis nu bija meitas galvenais uzdevums - izvēlies kaut ko no grāmatiņas, to mēs arī pagatavosim. Viņa izvēlējās! 

Lai gan - amizanta arī tā viņas izvēle, jeb arguments, kāpēc viņa izvēlējās tieši šo. Viņa man teica - mammu, uzcepsim tos burtiņus. :) Tos koka klucīšus. Nācās viņai stāstīt, ka tie gan nebūs ēdami, bet cepumus gan - tos mēs izcepsim!

20171031110127-66253.jpg

Kad izvēlēta vistīkamākā recepte, atliek meklēt - vai mājās ir atrodami visi nepieciešamie ingredienti, jeb vienkāršāk sakot - sastāvdaļas. Iespējams, meita jau bija tik ļoti saprotoša un izvēlējās recepti, kurā ir sastāvdaļas, kas, noteikti ir atrodamas katrā majā. Tātād, nepieciešamais klasisku auzu pārslu cepumu pagatavošanai:

  • Pilngraudu auzu pārslas (2 glāzes)
  • 1 ola
  • pāris ēdamkarotes cukura (Daudzumu varat regulēt pašas, pēc saviem ieskatiem)
  • Sviests - 80 - 100 grami

20171031101913-31509.jpg

Pagatavošana:

  • Sviestā apgrauzdējam auzu pārslas
  • Apgrauzdētajām pārslām pievienojam 1 olu un cukuru
  • Samaisām

Šis nu ir tas brīdis, kad recepte ļauj izpausties arī radoši. Gatavajai auzu pārslu masai droši var pievienot arī citas sastāvdaļas - Lizete grāmatā minējusi dažādas iespējas - rozīnes, kokosriekstu skaidiņas, dažādus riekstus. Mēs izrokoties pa saldo piedevu plauktiem, atradām dažādus, kā meita viņus sauc "sprinklerīšus". Meita izvēlējās mazus cukura ķirbīšus un baltās šokolādes pērlītes.  Sadalījām masu trīs daļās. Vienai daļai pielikām ķirbīšus, otrai -  baltās šokolādes pērlītes, trešos atstājām oriģinālus, bez papildus piedevām. 

  Aiziet - liekam uz pannas. 

20171031111453-84241.jpg

20171031111549-99137.jpg

 Cepšanas laiks: Pirms ievietošanas krāsnī, to nepieciešams uzsildīt līdz 170/180*C. Cepšanas laiks - 7 - 10 minūtes. Bet te nu gan iesaku pasekot līdzi. Pirmajā kārtā, kad cepu cepumiņus ar pievienotajiem ķirbīšiem, uzliku taimeri - 10 minūtes un nodevos citiem darbiem. Kad krāsns ziņoja par to, ka cepumiņi gatavi, pamanīju, ka tie ir nedaudz, nedaudz apdeguši. Bet tiešam - nedaudz :D Nākamajiem jau stāvēju klāt un vaktēju, 10 minūtes bija pa daudz. 

20171031113422-99350.jpg

Cik prieki bija lieli meitiņai, kad cepumi bija gatavi. Viņa bija ļoti lepna par galarezultātu un lepni pacienāja gan tēti, gan brāli. Jāsaka, ka puse no visiem cepumiem tika notiesāti uzreiz. Būtu apēsti arī pārejie, ja vien es nebūtu iejaukusies ar lūgumu, atstāt kādu kriksīti arī nākamajai dienai. Tik ļoti garšīgi izdevās. 

Paldies Lizetei Pugai - Veselīgi našķi bērniem ir ne tikai veselīgi našķi bērniem, bet arī lielisks palīgs mammām, lai varētu saviem bērniem piedāvāt arī veselīgus kārumus ikdienā. 

20171031115955-59214.jpg

 

Mīļās mammas - pastāstiet, ko Jūs kopā esat pagatavojušas ar saviem bērniem - kādai no Jums uzdāvināšu Lizetes Pugas grāmatu, lai arī Jūs varat turpināt dažādot savu bērnu ēdienkarti un galu, galā - gatavot garšīgus našķus bērniem, kopā ar viņiem :)

P.s. - mamma, kurai grāmatu uzdāvināšu, noteikti būs jāpadalās ar stāstu portālā - par to  - ko Jūs izvēlējāties pagatavot un kā Jums veicās. 

02. Nov 2017, 21:20 Softix

Ehh, pilnīgi sagribējās rabarbermaizi 😀 žēl, ka rabarberi dombē tik pēc pusgada, bet tos, kas saldētavā vēl žēl ņemt ārā 😀

Bet par cepumiem gan - dikti vienkārši un gardi. Vēl šodien - Līna man nāk un visu laiku saka - nu mammu, kur visi cepumi palika. Es jau gribu viņus ēst 😃D
Būs jācep vēl 😀

01. Nov 2017, 15:12 Gunita_P

Un kā ir? Tās čaumalas mazā pavāra prāt tiek sasistas pareizi ? 😀
Vispār - pankūkas tāds dikti labs ēdiens - var gan saldu, gan sāļu. Mūsu mājās jaunākā paaudze nešaubīgi atbalsta saldo pankūku versiju, savukārt - mamma un tētis vienmēr ir gatavi dot priekšroku pankūkām ar sāļo pildījumu. Tāpēc - vismaz es, pankūku gatavošanas svētdienās - pankūku mīklu gatavoju ar neitrālu garšu, lai pēc tam var izpausties jau ar ko katrs vēlas 😀

Paldies! Ja ta sanak katrs dara to, kas vislabak sanak. Mazajam Rojam tikai 7men, bet ja degustacija viņam padodas vislabāk😀

31. Oct 2017, 14:28 jolanta.asti

Jolantiņ, Tu esi tāds malacis. Nu jau Tev ir trīs palīgi 😀 Super 😉 Un izskatās, ka virtuvē Jūs varat uztaisīt veselu ražošanas līniju - viens mazgā, otrs padod, trešais degustē 😃 😀

jolanta.asti jolanta.asti 31. Oct 2017, 13:56

Puikas ir lieli palīgi virtuvē, Daniels Miks 4.3g, Dominiks 1.10g un mazais Rojs vienmer atbalsta un runajas fonā. Pedeja laika gan sanacis maz ko gatavot ar berniem, bet parasti uz Ziemassvetkiem kopa cepam piparkukas, lielajam puikam patik spiest figuriņas un rullet miklu, ka ari diezgan bieži cepam abolmaizi. Vienmer cenšas palidzet, katram savs darbins, viens mazga abolus un otrs padod talak. Kad izdomajam gatavot kopa izdodas jautrs pasākums visnotaļ.