Uz Enguri baudīt vasaru un jūru!

Uz Enguri baudīt vasaru un jūru!

30. Jul 2019, 21:20 lauvinja lauvinja

Pa ceļam un varbūt ne tikai iesaku apstāties Engurē un izbaudīt mazā ciema šarmu. Šogad beidzot ir realizēts arī pludmales labiekārtošanas projekts, padarot to atraktīvāku un vieglāk pieejamu.

Pirms baudīt jūras un pludmales priekus iesaku doties izpētīt Zušu parku, kas radīts 2018.gadā. Parks nav liels, tas atrodas pašā ciemata viducī. Runā, ka vārds “engure” esot cēlies no lībiešu vārda ar līdzīgu izrunu, kas nozīmējot zutis.

Parciņu pamanīsiet ar ceļmalā izliktu murdu- rotaļlaukumu.

Un lielu akmeni ceļa malā.

Parciņā būs interesanti bērniem izskraidīt pa murdu un izpētīt un iepazīt dažādas zivtiņas, kas kaltas uz akmeņiem. Upe:

Un akmenī kaltās vietējās zives.

Ielu malās gozējas jauki puķupodi:

Un ielu krustojumā gozējas akmeņkaļa veidotas skulptūras:

Pēc tam gan prom uz jūru, pa celiņu, kas atrodas starp restorānu Kapteinis un Grants un veco aptieku – mazu, smuku dzeltenu mājiņu ar tornīti un vējrādītāju uz tā.

Celiņš ved pāri Vecupei, kur acis var pamielot ar gleznainiem skatiem un ja paveiksies, pabarot arī pīļu saimi.

Tālāk teciņiem vien kāpā augšā un uz jūru prom uz labiekārtoto pludmali. Ziņkārīgie var aplūkot arī veco slimnīcu, kas tagad kalpo kā doktorāts.

Pludmalē ir gan rotaļlaukumi lielākiem un mazākiem bērniem.

Gan pludmales volejbola laukumi sporta aktivitāšu cienītājiem.

Ir kur piesliet un piesiet velosipēdus.

Gan soliņi laiski zvilnētājiem, kuriem nepatīk gulēt saules pielietajās smiltiņās.

Tiem, kam tīk kustēt, var aiziet līdz molam un aplūkot ostu, kas zina varbūt kāda jahta spīdina savu balto buru.

Ja nu ziņkārība nav rimusi, tad var aiziet līdz bākai, kura kādreiz aktīvi piedalījās kuģošanas drošības nodrošināšanā.

Pieejama arī tualete (labiekārtota, kas strādā no 10:00-22:00 un koka mājiņas, kuras arī ir gana tīras) un iespēja nomazgāt arī smilšainās kājas pirms aut tās kurpēs. Esot pieejams arī dzaramais ūdens, bet tā kā mājele bija ciet, nevarēju pārbaudīt.

Kad izbaudīta atpūta, var lūkot pēc garda ēdiena. Lai arī ciemats nav liels, nu jau var teikt, ka ir plašas iespējas gardi paēst it visām gaumēm. Smalkākais no krogiem ir restorāns Kapteinis un Grants, turpat pāri ielai kafejnīca Būda būs piemērota tiem, kas vēlas garšīgi un salīdzinoši ātri paēst. Ja gribas pa stilīgo, tad jādodas uz restorānu Engure cafe.

Ja nu tomēr nolemjat doties piknikā pie jūras – ciemā ir vairāki veikali, lielākie no tiem TOP un ELVI – abi ciemata centrā, katrs savā šosejas malā.

Pārsvarā nav problēmas ar auto novietošanu - var gan centrā pie veikala TOP, gan pie pagasta kultūras nama mazliet uz priekšu vai ielas malā Būdas un Kateiņa un Granta tuvumā, bet ja pārņem lielais slinkums, tad var ar auto braukt līdz degvielas uzpildes stacijai un pirms tās griezt uz jūras pusi, pa kalniņu augšā un labajā pusē ir stāvlaukums. Tiesa no šī stāvlaukuma būs mazliet jāpaiet līdz bērnu rotaļlaukumam jūras krastā. Pavisam slinkie var turpināt ceļu līdz pat Veselības centram un likt auto pie tā, bet brīvdienās varētu būt problēmas ar vietām auto novietošanai, toties rotaļlaukums turpat pie degungala.