Un pilsētā ienāca mežs, zaļš, zaļš mežs…

Un pilsētā ienāca mežs, zaļš, zaļš mežs…

20. Aug 2019, 11:26 gucci123 gucci123

Vienmēr esmu teikusi, ka mums ir paveicies, dzīvojam zaļā un skaistā valstī. Un, neskatoties uz to, ka Rīga ar katru gadu aizvien vairāk izplešas, arī te var atrast vairākus “zaļus stūrīšus”, kur ne tikai priecēt aci un dvēseli, bet arī iegūt vērtīgas zināšanas. Un viens no šādiem stūrīšiem ir Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs Kandavas ielā 2, Rīgā (Pārdaugavā).

No Rīgas centra līdz Botāniskajam dārzam var nokļūt ar 1.tramvaju vai ar 25.trolejbusu (ir arī pāris maršruta autobusi). Darba laiks un cenas ir atkarīgas no sezonas, taču vislabāk ar šo informāciju var iepazīties Botāniskā dārza web lapā: https://www.botanika.lu.lv/

Spriežot pēc Botāniskā dārza web lapā atrodamās informācijas, tas ir dibināts 1922. gadā un tā 15 hektāros var iepazīt Latvijas un pasaules augus - vairāk nekā 6000 dažādības, tādējādi Botāniskajā dārzā var pavadīt visu dienu ne tikai vērojot, bet arī praktiski darbojoties.

Pēdējos gados Botāniskajā dārzā notiek dažādas tematiskās ekskursijas, piemēram, par ārstniecības augiem, gadatirdziņi. Daudzi pāri izvēlas savā kāzu dienā apstāties Botāniskajā dārzā, lai pāris stundas veltītu brīnišķīgai foto sesijai. Iecienītas ir arī ģimenes foto sesijas. Ir iespēja arī svinēt privātus svētkus (piemēram, dzimšanas dienu) vai uzrīkot pikniku.    Botāniskajā dārzā lielākajās krustcelēs ir stabi ar norādēm, kur kas ir apskatāms, tāpēc apmaldīties te nav iespējams. Bērnus aizrauj dažādi vides objekti (piemēram, dabas labirints) un no manas bērnības saglabājušās akmens skulptūras, kuras ne vienmēr ir izprotamas:)Pie katras augu kolekcijas ir informatīvs stends, kur var iepazīties ar dažādu paplašinātu informāciju, piemēram, auga izskats, izplatība, īpatnības utt. Tas vairāk varētu būt saistošs skolēniem vai studentiem, kas apgūst bioloģiju vai vienkārši interesentiem. Man ļoti patīk doties uz Botānisko dārzu tieši vasaras beigās vai rudens sākumā, jo esmu kaislīga dāliju (īpaši pompondāliju) fane. Kā arī šajā laikā visi augļi/dārzeņi nogatavojas un, piemēram, bērni, kas pārsvarā dzīvo tikai pilsētas vidē, var būt gūt vērtīgu ieskatu, kā aug kabači, gurķi, kāposti, āboli u.c. veikalu plauktos sastopami dārzeņi un augļi.Vēl man ļoti patīk magnolijas, tām ir ne tikai interesanti ziedi ar fantastisku smaržu, bet arī augļi. Šobrīd tie ir brieduma stadijā (zaļi), pēc kāda mēneša tie jau būs nogatavojušies sārti violetā krāsā. Nedaudz atgādina čiekurus.Ja vasaras sākumā zaļums ir košs un sulīgs, tad uz rudens pusi, tas kļūst intensīvāks un nedaudz blāvāks. Taču vasaras beigu un rudens sākuma ziedu smarža un krāsa ir tik spilgta, ka reizēm pat acis aizžmiedzas no tā daiļuma, kas apkārt…

Manam dēlam arī ir savi favorīti Botāniskajā dārzā, un viens no tiem ir milzu pūpēdis. Apmeklējot bioloģijas pulciņu, viņi ar pulciņa biedriem pagājušajā sezonā bija tos sprādzinājuši, un tad pa gaisu aizveļas milzīgs putekļu mākonis, kam seko sēņu un meža smaržu sajaukums.    Izstaigājot visu, kas nu kuram no mums ir tuvs un mīļš, dodamies uz Palmu māju. Šobrīd līdz 26.augustam tur var aplūkot mākslas darbus papjēmašē tehnikā.

Palmu mājā aplūkojam mūžzaļo sekvoju (dēliņa favorīts) un es atrodu nelielus granātābeles augļus. Dodoties tālāk, nonākam telpā, kur izvietoti vairāki baseini ar ūdens augiem, t.sk., milzu ūdenslilijām (Victoria amazonica) un zelta zivtiņām, kas laikam fascinē visus apmeklētājus, jo tās ne tikai spēj prasmīgi slēpties, bet ir arī ļoti zinātkāras un komunikablas:)Telpā, kurā izvietojušies dažādi kaktusi, man dēliņš parāda zīmīgu augu – kukaiņu ēdāju, par kura eksistenci nebiju zinājusi. Diez ko viņš ēd, kas uznāk ziema?Izejot no Palmu mājas, apejam vēl pēdējo apli, pašūpojoties šūpolēs un nospēlējot savu meldiņu uz koka mūzikas instrumentiem...Un tad sakām attā, līdz nākošai reizei!:)

Jo tur ir vērts atgriezties atkal un atkal, Gucci123