Ūdens jādzer pareizi, bet - cik daudz ūdens dienā būtu jāizdzer?

Ūdens jādzer pareizi, bet - cik daudz ūdens dienā būtu jāizdzer?

08. May 2017, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ūdenim piemīt dziedniecisks spēks, attīrošas īpašības un, galu galā, arī mēs paši sastāvam no ūdens. Īpaši daudz ūdens ir jauna organisma audos. Ar laiku novecojot, ūdens daudzums pakāpeniski samazinās: piemēram, trīs mēnešus vecam auglim ir 95% ūdens ķermenī, pieaugušam cilvēkam - aptuveni 75% ūdens. Ūdens veido aptuveni 85% smadzeņu, un aptuveni 80% asiņu un 70% muskuļu masas.

Ūdens līmeņa samazināšanās organismā saistīta gan ar organisma novecošanos, gan ar kopējā stāvoļa pasliktināšanos, tāpēc nepieciešams uzturēt balansu.

Bieži vien cilvēki slāpes notur par izsalkumu. Viena glāze ūdens var nomākt izsalkuma sajūtu gandrīz par visiem 100%, sevišķi - naktī.

Ūdens jādzer vienmērīgi, nelielām porcijām visas dienas garumā, katru dienu visas dzīves garumā.

Ūdens ir tikai un vienīgi tīrs, negāzēts ūdens. Tēja, kafija, sulas, saldie gāzētie dzērieni, kefīrs, piens - NAV ūdens, tas ir ēdienas.

Cik daudz ūdens dienā jāizdzer, to zina teikt ikviens speciālists, un lai gan nereti šie daudzumi mazliet atšķiras, tomēr visi zina - ūdens ķermenim ir vajadzīgs.

Ārsts - dietologs Īrisa Oganesjana uzskata, ka ūdens daudzums, kurš dienā jāuzņem, atkarīgs no ķermeņa masas. Tas ir - 30ml ūdens uz 1 ķermeņa kilogramu.

Ūdens jādzer pareizi: vismaz 15 minūtes pirms un 30 minūtes pēc ēšanas, lai šķidrums neatšķaidītu kuņģa sulas un neapgrūtinātu gremošanu.

No rīta tukšā dūšā glāze ūdens - tas būtu apsveicami!

Kā dzert ūdeni, ja tas negaršo?

Tik tiešām, ūdens garšo ne visiem. Pamēģiniet uzvārīt ūdeni, vai arī varbūt jums garšos  - ļoti auksts ūdens. Zāļu uzlējumi, citronūdens, kam nedaudz pievienots medus - eksperimentējiet!

Kā neaizmirst, ka ir jāpadzeras?

Ūdens dzeršanai ir jāizveidojas par ieradumu. Turiet ūdens glāzi redzamā vietā, lai neaizmirstu, ka ūdens ir tuvumā un tas jādzer. Nolieciet ūdens glāzi uz darba galda, ielieciet ūdens pudeli somā.

Esiet veseli!

Cik daudz ūdens dienā izdzerat jūs?

Māmiņu Klubs

Eksperts

Dr. Irisa Oganesjana

sertificēta ārste-dietoloģe, uztura atkarību speciāliste
Dr. Irisa Oganesjana Vecāku skolā