Trūcīgās/maznodrošinātas personas/ ģimenes statuss

Trūcīgās/maznodrošinātas personas/ ģimenes statuss

15. Feb 2013, 13:40 liigad liigad

Zinu, ka arī šis temats ir aktuāls daudzām māmiņām, ne tikai tām, ka viens audzina mazos, bet ģimenēm. Jo reizēm pat mums negaidot varam nonāk situācijā, kad jālūdz palīdzība.

Sāksim ar to, kur jāvēršas, lai iegūtu trūcīgas /maznodrošinātās peronas/ ģimenes statusu. Lai iegūtu trūcīgas/maznodrošinātās personas statusu jāvēršas pašvaldības sociālājā dienestā pēc jūsu dzīves vietas. Bet atgādināšanu, ka jābūt deklarētām šīs pašvaldības teritorijā. Tas nozīmē, ja esat deklarēts Ogrē, bet dzīvojat Rīgā, tad statusu Rīgā jums nepiešķir, jo neesat deklarēts Rīgas teritorijā- šādā gadījumā jums būs jādaklerējas Rīgā, lai jums piešķirtu trūcīgās perosnas statusu.

Ir jāatcerās, ka katrā pašvaldībā ir savi saistošie noteikumi, uz kuru pamata sociālāis dienests piešķir trūcīgās/maznodrošinātās personas statusu un palīdzību. Valsts tikai noteikusi pamatu trūcīgās personas statusa iegūšanai izdodot Ministru kabineta noteikumus.

Tā tad pirmkārt, jāiet uz Sociālo dienestu jāiesniedz iesniegums un jādeklarē savi ienākumi un piederošā manta.

Kā arī jāiesniedz dokumenti, kas pierāda faktus:

1. strādājošiem – darba algas izziņa par pēdējiem trim mēnešiem;

2. nestrādājošiem – Nodarbinātības Valsts Aģentūras izziņa un izziņa no VSAA par to, ka saņem vai nesaņem bezdarbnieka pabalstu;
3.pensionāriem – no VSAA izziņas par pensiju nav jāiesniedz, jo informācija ir sociālā dienesta rīcībā;
4.invalīdiem DEAK izziņas;
5.bērniem, kuri nemācās novada skolās, izziņa no mācību iestādes.
6.īpašuma zemesgrāmata, dzīvokļa vai mājas, kurā persona dzīvo.
7. īres un komunālo maksājumu pēdējā nomaksātā kvīts.

Protams, jādara viss lai no šīs situācija, kurā esat iekļuvuši izkļūtu, tas nozīmē, ja esat bez darba obligāti ir jāreģistrējs Nodarbinātības valsts aģentūrā kā darba meklētājam.

Kas jānorāda deklerācijā?

1.ienākumi no algota darba;

2.valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti, atlīdzības un pensijas (ieskaitot piemaksu pie pensijas), valsts sociālie pabalsti, stipendijas, kompensācijas, uzturlīdzekļi;

3.atsevišķi dzīvojoša laulātā vai bērna vecāka sniegtais materiālais atbalsts;

4.citi ienākumi;

5. kā arī ienākumi no nekustamā un kustamā īpašuma pārdošanas, kas gūti pēdējo 12 kalendāra mēnešu laikā pirms iesnieguma iesniegšanas sociālajā dienestā.

Atgādināšu, ka ienākumi veidojas pēc nodokļu nomaksas!

Atceraties, ka Sociālajam dienestam ir tiesības pārbaudīt visos valsts reģistros pieejamās ziņas par jūsu ienākumiem un īpašumiem! 

Kādiem tad jābūt ienākumiem?

Ienākumi pēc MK noteikumiem nedrīkst pārsniegt vidēji 90LS mēnesī uz katru ģimenes locekli pēdējo 3 mēnešu laikā.  Atgādināšanu, ka tas ir apmērs, ko nosaka valsts, bet katra pašvaldība savos saistošajos noteikumos šo apmēru var palielināt. Kā arī ir atšķirība starp trūcīgās un maznodrošinātās personas ienākumiem.

Kas man drīkst piederēt?

Pirmkārt, nekustamais īpašums vai tā daļa, kur esat deklarējis dzīvesvietu un dzīvojat jūs un pārējās personas, kurām ir kopīga saimniecība ar jums;

Otrkārt, bērna nekustamais īpašums un naudas līdzekļu uzkrājumi kredītiestādēs, ja nav bāriņtiesas atļaujas ar tiem rīkoties;

Treškārt, dzīvokļa vai mājas iekārta, apģērbs, sadzīves priekšmeti, bērnu piederumi, kā arī cita manta un priekšmeti, kas pieder jums un pārējām personām, kurām ir kopīga saimniecība ar jums.

Vai man drīkst piederēt mašīna?

MK noteikumos nav minēta mašīna, kā īpašums, kas var piederēt, bet ir noteikts, ka pašvaldības var noteikt citus īpašumus, kas var piederēt personai. Tas nozīmē par šo jautājumus jāskatās konkrētās pašvaldības saistošajos noteikumos.

Vai drīkst būt kredītsaistības?

MK noteikumi paredz, ka pašvaldība saistošajos noteikumos var noteikt ikmēneša kredītmaksājuma apmēru, par kuru pašvaldības sociālais dienests, aprēķinot vidējos ienākumus, samazina ienākumu summu. Man zināmās pašvaldības, kurās var būt kredītsaitības ir Azikraukle, Dagda un Valka, kas manuprāt ir ļoti apsveicami.

Uz citiem jums interesējošajiem jautājumiem atbildēšu komentāros. Arī uz jautājumiem par konkrētām pašvaldībām centīšos atbildēt.

15. Feb 2013, 19:55 sandija

Dāvanu kartes nav jāuzrāda sociālajā dienestā, tos drīkst dāvināt.

Jā, tāpēc es iedevu rokās, jo tomēr to pasi ir jānokārto - jo bez tās nav iespējami nekādi citi dokumenti un lietu kārtošana.
Ja tā nav nauda kontā, bet dāvanu kartes (piemēram, Supernetto, Rimi, aptiekas), kas ir mērķētāka palīdzība, vai dēļ tā arī var atņemt statusu?
Varbūt esam kaimiņienes, kas uzdāvina dāvanu kartes?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 15. Feb 2013, 14:45

Gadījums ar to pašu Mežciema Ievu.
Viņai nav pases (beidzās termiņš), jāizņem jauna, bet jaunu nevar izņemt, jo nav naudas un konta (konts bloķēts).
Tur bija vajadzīgi 20 lati, lai atjaunotu pasi, es tos iedevu, bet tas nozīmē, ka viņai parādās ienākumi (piemēram , šis naudas ziedojums privātām vajadzībām). Vai dēļ šādiem privātiem ziedojumiem viņai var atņemt trūcīgās statusu?
Bet kā lai cilvēks nokārto pasi?

15. Feb 2013, 14:15

Biju Vidzemes priekšpilsētas soc.dienestā un neviens man pat nepaprasīja rēķinu par pēdējiem komunālajiem, īres maksu vai čekus par augstskolai maksāto naudu.
Viņi vēl iesmēja sejā - jūs prasat palīdzību un varat pat augstskolā mācīties? Oficiālie ienākumi man ir 40 Ls bezdarbnieks + 38 Ls bērnunauda.

15. Feb 2013, 14:10

Ja persoanai ir bankas konts/i, tad obligāti vajadzēs izrakstu par 3 mēnešiem, jo soc.dienests skaita arī neoficiālos ienākumus, piemēram, jus pats esat papildinājis kontu, tad jums būs jāatskaitās, kur šo naudu esat dabūjis. Šī iemesla dēļ man statusu nepiešķīra.

nosiguldas nosiguldas 15. Feb 2013, 14:09

Tu piemirsi piebilst, ka MK noteikumi dod tiesības sociālajam dienestam potenciālajam statusa pieprasītājam likt iesniegt bankas konta izdrukas.