TOP 5 ieteikumi, kā padarīt ikdienas rūpes par ķermeni videi draudzīgākas

TOP 5 ieteikumi, kā padarīt ikdienas rūpes par ķermeni videi draudzīgākas

05. Aug 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Droši vien, ikviena māmiņa vēlas, lai viņas mazie uzaugtu tīrā un drošā pasaulē. Globālās klimata pārmaiņas un pieaugošais dabas piesārņojums mudina mūs censties ierobežot saražotos un patērētos plastmasas, un citu videi nedraudzīgu preču apjomus. Eiropas Padome vienojusies no 2021. gada aizliegt vienreizlietojamu plastmasas galda piederumu, šķīvju, salmiņu, maisāmo kociņu un baloniem piestiprināmu kociņu tirdzniecību ES. Arī mēs katrs varam parūpēties par dabu, izvērtējot savu dzīvesveidu un iepirkšanās paradumus - piemēram, iegādājoties ikdienā lietojamu kosmētiku un ķermeņa kopšanas līdzekļus. Katru gadu globālā kosmētikas industrija saražo vairāk kā 120 miljardu plastmasas iepakojumu.*. Vidēji tikai 9% no plastmasas tiek pārstrādāti, kas nozīmē, ka pārējais 91% apjoms nogulstas zemē, okeānos, pludmalēs un mežos.**

Tā kā māmiņu ikdiena ir pienākumu pārpildīta un laikā ierobežota, te būs daži praktiski, vienkārši īstenojami padomi, kā dzīvot veselīgāk un zaļāk ne tikai sev, savam ķermenim un bērnam, bet arī videi.

TOP 5 ieteikumi, kā padarīt ikdienas rūpes par ķermeni videi draudzīgākas

1.    Izvairies no jaunu lietu pirkšanas, ja vien tas nav absolūti nepieciešams.

Šis ir pirmais un vissvarīgākais punkts. Laikā, kad veikali ir pārpildīti ar dažādiem, viegli pieejamiem labumiem un ir tik viegli pieejami visiem, ir grūti noturēties pretim kārdinājumam sevi iepriecināt ar kādu nieciņu. Zelta likums – pērc jaunu produktu tikai tad, kad esi pilnībā izlietojusi iepriekšējo. Ja šādu ieradumu grūti atmest, sāc šo rutīnu kaut vai ar vienu lietu -, piemēram, ķermeņa losjonu vai kondicionieri. Izlieto produktu pilnībā (šampūna pudeles iespējams izskalot, bet zobu pastas tūbiņas pārgriezt).  Kad vannas istabas plauktos esošo ķīmijas un kosmētikas kalnu vietā būs palicis tikai nepieciešamākais, varēsi priecīgi uzelpot par atbrīvoto vietu un ietaupīto naudu. 

2.             Izmanto iespēju uzpildīt kosmētikā nepieciešamos produktus jau esošos tukšajos iepakojumos. Šobrīd Latvijā ir pieejami jau vairāki beziepakojuma veikali, kur iespējams uzpildīt teju visu nepieciešamo savām ikdienas nepieciešamībām. Piemēram, dušas želejas, šampūnus, šķidrās ziepes, u.tml. To paveikt nav tik sarežģīti, kā izklausās – ejot uz veikalu pastaigā ar ratiem, uzpildītās burciņas, kārbiņas un auduma maisiņus var ērti novietot ratu apakšā. Bet ja izlietotā kosmētika bijusi alumīnija kārbiņās vai bundžiņās, šai tukšajai tarai var piešķirt otro elpu, izveidojot kādu rotaļlietu bērniem. Piemēram, iepildot tarā griķu graudus, var izveidot muzikālo šeikeri. Pārliecinies par to, ka trauks ir kārtīgi noslēgts, un neatstāj bērnu rotaļāties bez uzraudzības!

3.             Meklē zaļākas alternatīvas.

Kur iespējams, iegādājies nepieciešamos produktus bez iepakojuma vai videi draudzīgā iepakojumā. Arī te visa sāls ir ieradumu maiņā. Sāc ar tādu produktu aizvietošanu, kas neprasa sarežģītu iegādi vai lietošanu. Izmēģini bambusa zobu birstītes, kokvilnas kosmētikas noņemšanas plāksnītes, šampūnziepes vai cieto kondicionieri. Šobrīd jau vairāki ražotāji piedāvā šādus produktus iegādāties neizejot no mājas - , proti, internetveikalā.

4.             Pagatavo ķermeņa kopšanas līdzekļus pati.

Ne vienmēr jādodas uz īpašiem veikaliem, lai sagādātu nepieciešamās izejvielas. Dažreiz atliek vien ieskatīties savā pārtikas pieliekamajā, lai izdotos pagatavot foršu ķermeņa kopšanas līdzekli - piemēram, ķermeņa un sejas skrubi. Sajaucot 100g brūnā cukura ar aptuveni 50g parastās kokosriekstu eļļas, iegūsi dabīgu skrubi, kas lieliski noderēs arī sejas attīrīšanai (brūnais cukurs darbosies maigāk kā kafijas vai sāls skrubji). Nogurušas acis atsvaidzinās svaiga gurķa šķēlītes utt.

5.             Atbalsti vietējos uzņēmējus.

Ja iespējams, iegādājies sev kārotu ekvivalentu preci no vietējiem uzņēmējiem. Importa preces nereti šķērso 1500 un vairāk kilometru, lai nonāktu pie gala patērētāja. Rezultātā šo produktu transportēšana atmosfērā atstāj oglekļa dioksīda izmešus, palielinot dabas piesārņojumu.

Šie nebūt nav visi veidi, kā dzīvot videi draudzīgāk. Bet galvenais ir sākt ar kaut ko, vai ne?

* – https://www.independent.co.uk/news/long_reads/beauty-industry-plastic-pollution-environment-climate-change-cosmetics-a8697951.html 

** https://news.nationalgeographic.com/2017/07/plastic-produced-recycling-waste-ocean-trash-debris-environment/

Raksts tapis sadarbībā ar zīmolu Silmachy remedies. Uzņēmums ražo dabīgu, rokām gatavotu kosmētiku bez pievienotiem agresīviem ķīmiskiem konservantiem, stabilizatoriem un biezinātājiem.

www.silmachy.lv

https://www.facebook.com/silmachyremedies