Tik grūti būt vienkārši sievietei

Tik grūti būt vienkārši sievietei

19. Sep 2017, 13:59 Ievas_mamma Ievas_mamma

Sestdien varēšu teikt – jau gadu esmu mamma. Šī gada laikā krasi mainījusies ne vien mana dzīve, bet arī es pati.

Kļūstot par mammu es pateicu krasu “nē” jebkādai sabiedriskajai dzīvei, tāpat arī saviem sapņiem, vēlmēm un, protams, brīvajam laikam. Tagad, kad meitiņa ir paaugusies, es vēlos to pamazām mainīt, lai atkal atrastu sevi. Un tas nav viegli. Patiesībā, tas nāk smagi un ar asarām. Pārņem nosodījums, un sirdsapziņa galvā kliedz;” Tu būsi slikta mamma, ja kaut uz pāris stundām pametīsi māju un ģimeni!”. Liekas, ka mammas un mājsaimnieces lomas ir viss, kas man ir, īpaši tāpēc, ka ilgu laiku esmu bijusi mājās viena ar bērniņu. Šajos periodos visa atbildība un rūpes gūlās uz maniem pleciem, un domas par atpūtu tika atgaiņātas kā uzmācīgas mušas.

Ir grūti aiziet, ja zinu, ka ģimene ēdīs “kaut ko”, putekļi turpinās plivināties pa istabu, un meita, iespējams, nespēs iemigt bez manas klātbūtnes. Domāju - kā tas būs, es vienkārši aiziešu? Vai māja nesagrūs? Vai viņi vispār var tikt galā bez manis?

Tām mammām, kuras jau agri atsāk strādāt vai dzīvo aktīvu sabiedrisko dzīvi, ir vieglāk, jo nav izveidojies šis “mūris” starp mātes lomu un savu “es”. Mans “mūris” ir liels, garš un augsts. Liekas teju nepārvarams. Zinu, ka mans vīrietis vēlas, lai esmu laimīga. Ka vienīgi laimīga sieviete ir laba māte un sieva. Taču reizēm ar to nepietiek.

Tāpēc es sākšu ar mazumiņu. Iesākumā reizi nedēļā došos uz Zumbas nodarbībām, tās ilgst stundu. Pirmo reizi bez meitas došos uz mammai svarīgu pasākumi – tā būs pirmā reize kopš dzemdībām, kad būšu klātesoša kādā skaistā un svinīgā notikumā, uzvilkusi kleitu un saposusies. Mana pirmā īstā došanās ārpus mājas bez bērna. Un es varu tikai cerēt, ka spēšu atslābināties.

Šajā ceļā svarīgs ir arī laiks divatā ar mīļoto cilvēku. Jo ikdienā mēs viens otru redzam kā vecākus, aizmirstot, ka esam kas vairāk. Ka viss nebeidzas ar “mamma” un “tētis”, ka viens otram tomēr esam vīrietis un sieviete. Tādēļ pēc meitas gada jubilejas dosimies pirmajā randiņā divatā. Un tā būs pirmā reize, kad Ieva paliks pie kāda, kurš nav vecāks.

Ir tik grūti atvēlēt laiku sev, lai mierīgi novannotos, atļaut sev doties pāris stundu ilgā klejošanā pa veikaliem, lai “izvēdinātu” galvu, iegādāties glītu sporta tērpu (nevis jaunus bodijus vai bikses) un reizi nedēļā pamest visu, lai dotos darīt to, ko vēlos. Nevis to, kas jādara. Grūti atpūsties, visu slodzi nododot otram, grūti atstāt iesākto un nepadarīto.

Es nenožēloju, ka visu šo gadu esmu bijusi “piesieta” pie mājas un bērna. Tas ir bijis pasakains gads un pasakaina “upurēšanās”. Es neko nemainītu.

Bet nu pienācis laiks izvilkt no putekļiem savu būtību, atcerēties arī par savām vēlmēm un vajadzībām, un neaizmirst, ka “izdegt” var ļoti ātri un negaidīti.

Par sevi ir jādomā!

Brīve Brīve 19. Sep 2017, 15:07

Es pieņemu to,ka nekad vairs nebūs tā, kā pirms bērniem. Es nekad vairs nebūšu TIKAI sieviete. Bet es Tevi ļoti labi saprotu. Vari sev uzsist uz pleca un teikt malacis, pirmais gads ir viss, viss, viss... Man patreiz ir samērā mierīgs zīdainis un mēs izejam kopā, piem.uz kino māmiņseansiem.

Ievas_mamma Ievas_mamma 19. Sep 2017, 14:49 mamma88

Ja piedzīvoju aizraujošu un spraigu dienu cilvēkos, varu vairākas, kaut nedēļu dzīvot rutīnā un mierā mājās. 😀 Bet tos īpašos momentus un dienas vajag kā gaisu. 😉

Ievas_mamma Ievas_mamma 19. Sep 2017, 14:46 mamma88

Nu jau pamazām vēlos. 😀 Jātiek pāri visiem "bet", jo vēlos. 😀 Bet jā, esam dažādas, un visā visumā man tā mājas dzīve dikti patīk, tā pat kā auklēt meitiņu. 😀

mamma88 mamma88 19. Sep 2017, 14:34

p.s randiņi divatā arī mēdz būt...savādāki nekā pirms bērniem. Nedaudz biedējoši liksies tas, ka ir klusums, nav nekas jāpieskata. Domāsiet ko tagad dara bērns...Tāda nu tā dzīve vecākiem ir.

mamma88 mamma88 19. Sep 2017, 14:32

Mēs esam tik dažādas! Ja tu esi mierā ar mājas dzīvi, tad varbūt tā ir tava sūtība un misija uz šīs zemes, un ar to ir jābūt mierā, nevis jājūtas vainīgai, ka kaut kur jāiziet iziešanas pēc, jo tā vajagot.
Es, piemēram, sevi ilgi plosīju gabalos, jo man ir tieši pretēji, es besos ārā mājas esot tikai un vienīgi, ilgstoši. Es ilgi domāju, kas es esmu par māti, ja man negribas vislaik auklēt pašai savus bērnus, kurus plānoju, gaidīju ļoti. Diezgan ilgi nācās pieņemt to, ka es nevaru, neesmu šāda tipa sieviete, un būt ar to mierā. Tapēc es laiku pa laikam izraujos uz kādu teātri, kino, sporta aktivitātes un vēl, un vēl. Mēs katra esam unikāla, katrai ir savs modelis. Ja tev tā iziešana ir kā zobu sāpes, jo vislaik jāuztraucas, nu varbūt nevajag...?