Teipošana – saudzīgs palīgs lieliem un maziem

13. Dec 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esi kādreiz dzirdējusi par teipošanu? Iespējams, uzskati, ka tā piemērota tikai sportistiem, taču tas ir mīts. Teipi var palīdzēt uzlabot pašsajūtu un veselību arī bērniņiem un mammām.

Teipošana ir mūsdienīga un ļoti efektīva fizioterapijas medote, ar kuru iespējams palīdzēt reizēs, kad nav vēlams lietot medikamentus. Piemēram, zīdot mazuli vai grūtniecības laikā, stāsta teipošanas terapijas speciāliste Aija Apsīte.

Teips ir elastīga kokvilnas lente, kurai otrā pusē ir līme. Kā norāda speciāliste, daudzi kļūdaini uzskata ka teips ir ar kaut ko piesūcināts, taču tas ir mīts un neatbilst patiesībai. "Teipa iedarbība slēpjas apstāklī, kā tas tiek uzlīmēts, un tam ir nepieciešamas zināšanas," skaidro speciāliste. Jāapgūst četras teipošanas tehnikas, lai dažādu problēmu gadījumā varētu izvēlēties piemērotāko un noteipot. Vēl viens mīts, kas iesakņojies, ir tas, ka katrai teipa krāsai ir nozīme, taču A. Apsīte norāda, ka krāsām ir vien psiholoģiska nozīme.

Teipošana ir jāapgūst speciālistu virsvadībā, jo tā slēpj vairākus knifus un metodes. Kā piemēru Aija Apsīte norāda, ka jebkuru muskuli var atslābināt vai arī tonizēt - ja mazulim ir asimetrija, tad vienā pusē bērniņam teips tiks līmēts atslābinošā, bet otrā – tonizējošā tehnikā.

Kad var palīdzēt teips?

  • Teips var nofiksēt locītavu pēc lūzumiem vai mežģījumiem, lai palīdzētu saudzēt locītavu.
  • Pareizi uzlīmējot teipu, āda tiek piepacelta, un tā atbrīvojas, tāpēc, piemēram, tūskas gadījumā, labāk pieplūst skābeklis.
  • Nabas trūces gadījumā.
  • Diastāzes gadījumā.
  • Koliku, aizcietējumu gadījumā.
  • Stājas korekcijai.
  • Lai atvieglotu grūtniecības laikā esošās sāpes. Māmiņām gaidību laikā teips var palīdzēt, ja bērniņš spiež uz simfīzi. Tādos gadījumos ar teipa palīdzību iespējams piepacelt vēderu, lai atbrīvotu simfīzes rajonu un mamma varētu vieglāk staigāt. Tāpat arī var noteipot krustu daļu, lai atvieglotu sāpju un smaguma sajūtu.
  • Iesnu gadījumā.
  • U.c. situācijās.

Speciāliste, stāstot par teipošanu, piebilst, ka vairumā gadījumu teips neārstē, bet gan kalpo kā palīglīdzeklis, kamēr tiek saņemta pamatārstēšana, taču ir arī izņēmumi. Piemēram, nabas trūces gadījumā problēma var tikt atrisināta tikai ar teipa palīdzību, tāpat arī iesnu gadījumā.

Apgūt teipošanas pamattehniku vari arī Māmiņu Kluba Vecāku skolā