TAVA DIENA: Ilona Viļuma - jauno lielizmēra klucīšu GIGI bloks izgudrotāja

TAVA DIENA: Ilona Viļuma - jauno lielizmēra klucīšu GIGI bloks izgudrotāja

09. Oct 2014, 14:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ilona Viļuma - jauno lielizmēra klucīšu GIGI bloks izgudrotāja. Vecāki redz šo rotaļlietu kā vērtīgu instrumentu, ar ko palīdzēt bērniem attīstīt radošo domāšanu, bet pieaugušie iekļauj ofisu, salonu un māju interjerā, kā arī uzspēlē kādu komandas saliedēšanas spēli. Dažu mēnešu laikā par jauno produktu interesi jau izrāda vairākas valstis – Norvēģija, Anglija, Vācija, Austrija, kā arī kaimiņzemes - Lietuva un Igaunija.  Un nedēļu atpakaļ GIGI bloks ieguva 1.vietu Creative Business Cup konkursā Latvijā.

8 gadi, 9 dažādi prototipi, apņēmība izdarīt līdz galam

Stāsts par GIGI sākās vienā laikā ar meitas Alises pieteikšanos. Pirms astoņiem gadiem ar vīru runājām, kā bērnībā abiem gribējās ātrāk kļūt pieaugušiem. Ja ne to, tad vismaz lietas - tādas kā pieaugušajiem. Aizrunājāmies līdz domai, ka bērnībā būtu patikuši lielie celtniecības klucīši, no kā var uzbūvēt savu māju. Paši tā aizrāvāmies, ka sapratām – šo ideju ir vērts pavirzīt tālāk. Toreiz pat tapa pirmie prototipi no putuplasta. Es, kā mārketinga cilvēks, jau sāku ķerties klāt arī vizuālajai identitātei, sagatavojām dažādus logotipus. Taču dzīve toreiz iegrozījās citā gultnē, ideja piemirsās un izdrukātos logotipus noglabājām dziļi plauktā.

Pagājušā gada novembrī mani pārsteidza negaidīts pārbaudījums - tiku atlaista no darba. Toreiz vēl kolēģe uz atvadām ieteica: “Paņem, un pārvērt šo pavērsienu par kaut ko foršu un pozitīvu!”. Man parādījās vairāk brīvā laika un sāku atkal pievērsties sirds lietām, kurām darba rutīnā neatlika vietas kalendārā. Pagāja vairāki mēneši,līdz sāku domāt - ko tālāk?

Ar draudzeni, kādu dienu jokojoties, runājām par idejām, ko varētu tālāk darīt. Viņa negaidīti ieteica atvērt rotaļlietu veikalu. Un tieši tajā dienā kārtojot grāmatu plauktu uzgāju uz A4 loksnes glīti izdrukātos logotipus. Tas bija vienīgais taustāmais pierādījums idejai par lielajiem klucīšiem. Šī sakritība mani pamudināja atkal „atdzīvināt” šo projektu, jo ideja likās fantastiska un iedvesmojoša. Paralēli,arī saņēmu uzaicinājumus uz vairākām darba intervijām. Tad, kādu dienu, mani uzrunāja nozīmīgs, starptautisks finanšu uzņēmums, kas meklēja mārketinga vadītāju. Es jutu, ka šī pat varētu būt īstā vieta, kur vēlētos turpināt savas darba gaitas. Sekoja vairāku mēnešu garšs intervēšanas process, vairākās kārtās, kā arī ar vien augstāk stāvoši cilvēki katrā tikšanās reizē. Tomēr, paralēli turpināju attīstīt ideju par klucīšu izveidošanu.

Ideja jau praktiski šķita sataustāma ar pirkstu galiem. Un tad iepriekš minētais uzņēmums man izteica oficiālu darba piedāvājumu! Prestižs, nozīmīgs uzņēmums, ar augsti kvalificētiem speciālistiem un ļoti labu atalgojumu. Stabilitāte. Tas bija manas dzīves ērtais, ierastais ceļš un manī ierunājās vilinājums pēc šīs rutīnas. Un, visdrīzāk, es šobrīd arī strādātu šajā uzņēmumā, ja darba piedāvājums būtu izteikts vien pāris nedēļas agrāk, jo šajā īsajā laika periodā es ieguvu ar vien vairāk apliecinājumu tam, ka ideja par klucīšiem „aizies”.

Nekas tāmlīdzīgs vēl pasaulē nebija radīts, un mana iekšējā pārliecība, sajūta teica, ka šis varētu kļūt par vērienīgu projektu. Vajadzēja 8 gadus, 9 dažādus prototipus, un apņemšanos izdarīt līdz galam, lai GIGI stāsts atdzīvotos.

Koks īsti neder

Esmu izaugusi laukos. Tādos laukos, kur kaimiņi skaitās tie, kas dzīvo divu kilometru attālumā un tu par viņiem zini daudz vairāk, kā par kaimiņu, kas tagad dzīvo blakus durvīs. Rotaļlietu manā bērnībā tikpat kā nebija, taču man piederēja plaši lauki, meži, pļavas, kas bija mana iedvesma iztēlei un jaunu lietu radīšanai. Es varēju pazaudēt dienas, kaut ko veidojot no zariņiem, sasienot tos ar dzijas pavedieniem, līmējot, apvienojot. Šīs dabas klātbūtnes man ļoti pietrūkst, dzīvojot pilsētā, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc vēlējos, lai GIGI būtu no dabīga materiāla. Bez krāsas, bez nezināmas izcelsmes mitruma aizsarglīdzekļiem, arī bez plastmasas klātbūtnes. Koks īsti nederēja - tādi klucīši nebūtu droši. Sapratu, ka vispiemērotākais materiāls būs kartons. 

Izaicinājums bija tikai izstrādāt tādu konstrukciju, kas ļautu klucīšus savstarpēji savienot.  Tajā pašā laikā tie būtu droši un izturīgi rotaļājoties, un piedevām – lai tos līdz mājām varētu nogādāt ērtā iepakojumā - nesalocītā veidā.

20141005180200-90077.jpg

Tagad skatos, kā bērni savieno, būvē, rada un, ar īpašu sajūsmu, arī nojauc. Viss šķīst un brūk, bet gan klucīši, gan bērni ir veseli un nesavainojas. Vecāki ir arī mani papildinājuši, sakot, ka kartona bonuss ir arī tāds , ka tas nerada troksni.

Viss jau ir ideāls - tāds, kāds tas ir. Tas ir vienīgi jāierauga.

Šobrīd visapkārt ir gadžeti, monstru rotaļlietas, viss krāsains, skaļš, gatavi komplekti ar pilnu instrukciju iekšā - kā uzbūvēt pilsētu, zvēru, kosmosa kuģi. Diemžēl, šajā troksnī cilvēks viegli var  zaudēt izpratni par sevi pašu, pārstāt sevi dzirdēt. Un kur nu vēl bērns, kurš ar apbrīnu skatās uz „lielo” cilvēku paraugu.

Radot GIGI klucīšus, es sapratu, ka jāatbrīvojas no visa liekā – krāsas, instrukcijas, sarežģītām konstrukcijām. Man bieži jautā: „Vai komplektā ir instrukcija - ko var uzbūvēt?”. Nē, nav! Jo, ja Tu ļauj bērnam pašam izpausties, padomāt - viņš izdomās. Tikai nedaudz jāpagaida, jāuzticas, varbūt jāpalīdz, lai viņš ierauga savu ideju. Ar vien vairāk pētot rotaļāšanās nozīmi bērna izaugsmē, sapratu, ka no daudzajām, krāsainajām, zemas kvalitātes rotaļlietām, attīstības ziņā, bērns neko neiegūst. Vēl jo vairāk, viņš sāk zaudēt vēlmi radīt kaut ko pats, ja viņam viss jau tiek pasniegts gatavs. Esmu pamanījusi, ka Alise (meita) ieslēdz savu „ideju ģeneratoru” tad, kad kļūst garlaicīgi. Paiet mirklis, un es skatos - jau griež, kaut ko līmē, rada kaut kādu savu izdomāto fantāziju.

20141005180215-86833.jpg

Es redzu šo produktu kā audeklu māksliniekam. Beznosacījuma un gatavs uzņemt mākslinieka izdomu. Nekas netraucē bērnam sadzirdēt, saredzēt savu izdomāto dizainu, un arī izkrāsot tādās krāsās, kā gribās.  

Radošums ir pamatā cilvēku sasniegumiem, ko redzam  visapkārt, un inovācijās, ko izmantojam ikdienā

Atzīstos, esmu darbaholiķe. Mans dzīves moto bija būt labam darbiniekam! Dinamiska un ambicioza savā attīstība. Tā es biju sapratusi, ka galvenais - lai ir darbs. Tāpēc es sevi realizēju caur sasniegumiem darbā. Un pat šobrīd, to apzinoties, pieķeru sevi to darot. Tomēr tagad tas ir savādāk. Esmuatradusi iespēju, lai darītu kaut ko, kam es patiesi ticu - darītu kaut ko lietas labā, lai veicinātu dabīgu produktu atgriešanos cilvēku dzīvēs. GIGI ir jau taustāms rezultāts šai vēlmei. Vēl vairāk, šis ir produkts, kas palīdz bērniem attīstīt savu radošumu! Ne velti šobrīd pasauli ir pārņēmis jaunā „bums”, vārds “radošums” jau ir katrā stūrī. Tomēr realitāte ir tāda, ka kopš 1990. gada, radošums bērnos krītas, proporcionāli pieaugot IQ. Tajā pat laikā ir veikti daudzi pētījumi, kas  pierāda, ka tieši radoša domāšana palīdz cilvēkiem sasniegt savu iespēju kalngalus.

Cilvēkiem jau patīk iedalīt citus kaudzītēs. Mūziķis, mākslinieks, rakstnieks – nu tos tad liekam pie radošajiem. Zinātnieks, matemātiķis, inženieris – tie tādi loģiskie, radošums tur nav svarīgs. Jā, protams, ir dažādi radošuma līmeņi, stili, bet tam nav nekādas saistības ar profesijas nosaukumu. Radošums ir kas vairāk, kā mākslinieciskas izpausmes. Tas ir pamātā cilvēku sasniegumiem, ko redzam visapkārt, un inovācijās, ko izmantojam ikdienā. Un bērni, apbruņojušies ar radošas domāšanas prasmēm, būs labāk sagatavoti dzīves izaicinājumiem, jo viņi būs ieguvuši spēju praktiski risināt problēmas, kļūstot veiksminiekiem visās savas dzīves jomās.

20141005180303-59529.jpg

Mums sienas nevajag!

 Pirmo reizi jaunos klucīšus bērniem un viņu vecākiem parādījām izstādē „Bērnu pasaule 2014”, aprīļa sākumā. Bija jautri vērot, kā tēti arī „aizdegās” un iesaistījās visā celtniecības procesā. Tas bija acīmredzams apliecinājums tam, ka šī ir viena no izvēlēm, tēviem rotaļājoties ar saviem bērniem. Nezinu, bet cik esmu klausījusies un jautājusi, tēti ne visai mīl ar lellēm spēlēties. Lūk, iespēja rast kopīgu nodarbi ar bērnu. Un interesanti ir tas, ka vērtīgi būs abiem.

Vecums nav ierobežojums GIGI iespējām. Tas ir lielisks instruments ko var izmantot komandu saliedēšanas pasākumos. Mēs jau esam uzsākuši metadaloģijas izstrādi par to, kā komandu saliedēšanas aktivitātēs varētu integrēt šo aizraujošu pasākumu, kurā pieaugušie visi kopā realizē vīziju un uzkonstruē savu ideju. Nu, forši!

Izstādes stenda iekārtošanas iespējas mums bija neierobežotā daudzumā – vajag sienu, vajag leti, galdu, mantu glabāšanas stūri? Visu uzbūvē pats.  Viens, divi, gatavs! Šo pašu principu var izmantot arī mājas interjerā. Smieklīgi, bet kad mēs pārvācāmies uz jauno dzīves vietu (dzīvojam pirmajā stāvā), aizkaru vēl nebija.  Vakaros kļuva pat neomulīgi, tāpēc mēs vakarā no klucīšiem uzbūvējām logiem priekšā žalūzijas. Kāda mamma man teica, ka klucīšus pirkšot, lai iekārtotu bērniem istabu. Viņa veidošot starpsienu, lai katrai meitai būtu savs stūrītis, ko varētu iekārtot pēc sirds patikas. Un visu to var paveikt bez meistariem un remonta.

Projekta sākumā es satikos ar psiholoģi Inu Grasmani. Mani ļoti iedvesmoja tas, ko viņa toreiz teica par radošo dziņu un tās vērtību bērnos: “Cilvēks iemācās lasīt un rēķināt, bet ne visi, kas gājuši skolā,  spēj radīt. Cilvēks patērē daudz spēka, lai atrastu atbildes uz jautājumiem –„Kas es esmu?”, ”Kāpēc es esmu?” Tieši tādus jautājumus sev uzdod arī mūsu bērni. Viņiem, saprast, kas es esmu, ir tik pat svarīgi, kā mums - pieaugušajiem. Bērni meklē atbildes uz šiem jautājumiem, radot. Radot savu māju, savu kuģi, savu pili, stalli vai dārzu…. un viņi to dara tik aizrautīgi... ja viņiem ļauj. Spēlējot radīšanas spēli, bērni atrod sevi, savu vietu uz šīs zemes. Tā viņi to izzina un iemācās, ka tāda vieta viņiem ir.”

 20141005180328-18517.jpg

Tāpēc visiem vecākiem, kas meklē atbildi uz jautājumu - kā var palīdzēt bērniem trenēt radošo domāšanu un attīstīt viņu radošo potenciālu? - mēs uzdāvināsim grāmatiņas ar 40 radošajiem uzdevumiem, kas ir jautri un vērtīgi laika pavadīšanas veidi, kopā ar bērnu! Lai mēs uzzinātu par Tavu interesi, seko GIGI bloks lapai Facebook.com. Tur mēs dalāmies ar dažādiem bērnu radošajiem sasniegumiem un idejām. 

Visi jaunie sekotāji, kas pieteiksies no 9. – 12.oktobrim, grāmatiņas varēs saņemt veikalā, kur ir pārstāvēts GIGI bloks. Mēs nosūtīsim Jums ziņu Facebook lapā!

Viens, divi - hops!

Tava bērna prāta spējas,

Attīsta - lai negradējas,
Lai viņš vienmēr radīt spētu,

Un neviens to nepārspētu!
Skatos - milzu pils man priekšā!

 Jautājums, tik - kas tur iekšā? 
GIGI pils man saka priekšā:
“Iekšā mazais Meistars smaida,

Jo viņš tēti, mammu gaida! 
Paslēpies?

... nu, kas tur slikts?

 Pārsteigums Jums būs- kā likts!”

20140725114727-39027.jpg

09. Oct 2014, 14:07

Ilona, Jūsu ideja ir super 😀
Un citu mammu idejas arī ir supēeeeeeeeeeeer 😀

cecii cecii 09. Oct 2014, 12:34

Jau lasīju par Ilonu un Gigi Dienas Biznesā un nodomāju - lieliski! Kārtējo reizi ir pierādījums, ka viss ģeniālais ir vienkāršs (un otrādi). Lai veicas biznesā, jo tur ir potenciāls. Es jau sāku lūkot, kur varu tos blokus iegādāt.