TATJANAS STRAHOVAS PADOMI: Kā notiek fotogrāfiju apstrāde

TATJANAS STRAHOVAS PADOMI: Kā notiek fotogrāfiju apstrāde

09. Jul 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži vien no fotogrāfiem jādzird, ka bildes vēl ir jāapstrādā, un tas aizņem laiku. Pie tam, dažādiem fotogrāfiem, tas var prasīt atšķirīgu laiku, un savas bildes ne vienmēr var dabūt jau nākošajā dienā, dažkārt jāgaida pat vairāki mēneši. No kā tas atkarīgs, un ko fotogrāfs dara tik ilgi ar bildēm? Pastāstīšu, ko daru es.

  • 1. Konvertācija. Sāksim ar to, ka fotografēt var divos atšķirīgos formātos: JPEG vai RAW. Ar JPEG viss ir vienkārši, tādu formātu atpazīst visur, un visus foto var apskatīt gan telefonā, gan datorā tieši šajā pašā formātā. RAW formāts paredzēts tālākai apstrādei. Foto var padarīt gaišākas, tumšākas, spilgtākas, var piešķirt kontrastu, nezaudējot kvalitāti. Jā, ar JPEG arī var to pašu izdarīt Photoshop programmā, bet RAW formātā to izdarīt ir daudz vienkāršāk, pie tam - daudz vairāk iespēju. Es uzņemu foto ar RAW, un tāpēc manas bildes pēc lejupielādes izskatās kā vienkāršas ikonas. Lai tās apskatītu, tās sākumā jākonvertē JPEG formātā.
  • 2. Šķirošana. Kad konvertācija izdarīta, apskatu visas bildes no fotosesijas un sašķiroju tās: brāķi, dublējas, labas bildes, pašas labākās. Brāķi un nevajadzīgās bildes, kas dublējas,  - jādzēš. Šis posms nemaz nav tik vienkāršs, ja iedomājas, ka kāzu dienā var uzņemt pat 700-1000 kadru, kas jāatsijā. Un lai to izdarītu, visi kadri jāpārskata ļoti uzmanīgi.
  • 3. Īpašā apstrāde - kadrēšana, kontrasts, spilgtums, gaišāks-tumšāks, kur tas nepieciešams.
  • 4. Detalizētā apstrāde. Dažkārt gadās, ka labu kadru bojā tikai kāda cita sarkanā jaka aizmugurējā plānā, vai kāda roka, kas iestiepusies kadrā vai rozete redzamā vietā. Noņemam šo defektu. Protams, tāda apstrāde visbiežāk nepieciešama, ja ir reportāžu foto, bet studijas gadījumā, var nākties aizkrāsot robežu, kur beidzas fons.
  • 5. Retušējam labākās bildes. Parasti izvēlos lielākus plānus un piestrādāju pie sejas ādas: ņemam nost atsevišķus defektus, padaram gaišāku zonu ap acīm, nogludinām krunciņas, izlīdzinām virsmu. Vienas bildes apstrāde vidēji ilgst 3-5 minūtes. Bet sarežģītākos gadījumos var nākties rēķināties pat pusstunda.
  • 6. Radošā apstrāde, ja tāda nepieciešama. Tā ir pāreja uz melnbaltu foto, kolāžu radīšana, vāciņš diskam u.c.
  • 7. Vēlreiz pārskatu visu materiālu, jo dažkārt vienkārši vajadzīgs svaigs skatījums uz visu.

Tālāk jau tiek sūtīti drukāšanai foto, tiek saglabātas visas bildes, tiek samazinātas to kopijas internetam, ja to vajag, bildes tiek ierakstītas diskā un sūtītas klientam izmantojot internetu. Salonā ņemu izdrukātās bildes, lieku tās aploksnē ar disku un zvanu klientam.

Tas viss tiek darīts brīvajā laikā starp fotosesijām, pātraukumos, un arī ar atpūtas brīžiem, jo acis arī nogurst, dažkārt vienkārši nav skaidrs, vai foto ir ass, vai nav tomēr, vai pietiekoši labs, vai tomēr nē. Protams, vienmēr cenšos apstrādāt visus foto rindas kārtībā. Ja vakar bijušas divas fotosesijas, un šodien ir jūsējā, tad vispirms apstrādāšu vakardienas foto, un tad - ķeros pie jūsējām.

Parasti fotogrāfijas no vienu stundu garām fotosesijām es atdodu pēc 1-2 nedēļām. Kāzu foto apstrāde gan var prasīt laiku no 2 nedēļām, ja esmu fotografējusi vien dažas stundas, līdz pat 2 mēnešiem. Ja ļoti, ļoti gribas, 4-6 kāzu bildes, es parasti nosūtu jau pēc dažādm dienām, tas vienkārši jājautā.

Vienmēr atceros par fotogrāfijām, kas jāapstrādā un jāatdod, ne par vienu neesmu aizmirsusi.

Uz tikšanos fotosesijā!

www.sunnyphoto.lv

+371 29-402338

sunnyphoto@inbox.lv

https://www.facebook.com/sunnyphotolv