Sveces, piparkūkas un pašas gatavoti abažūri

Sveces, piparkūkas un pašas gatavoti abažūri

19. Dec 2013, 00:03 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Tieši šādus dekorus vari izmantot svētku sajūtas vairošanai savās mājās, iesaka Gerda Liepiņa, interjera dizainere un dekorētāja.

Šogad egļu mantiņu vietā var izvēlēties piparkūkas, ābolus un apelsīna šķēlītes. Vai arī no papīra grieztas sniegpārsliņas, pašūtas vai pašadītas lietiņas. Ja gribas eglītē iekārt piparkūkas, tās var skaisti dekorēt, glazūru gatavojot no ievārījuma un olas baltuma.

Savukārt uz svētku galda var veidot dažādas kompozīcijas no egļu zariem, svecēm un pērlītēm, kas pieskaņotas interjera krāsai. Vienkāršākā no tām – paņem apaļu šķīvi, pamatu noklāj ar egļu zariem, vidū liek sveci, bet pērlītes saver uz diega vai makšķerauklas un kā krellītes sakārto uz egļu zariem. Ja mājās ir līmpistole, tad ar to var jauki pielīmēt pērlītes pie pašiem egļu zariem. Patiesībā līmpistole ir vērtīgs pirkums jebkurai saimniecei, kurai patīk individuāli gatavoti rotājumi. Tā arī nav pārāk dārga. Ja izdodas iegādāties uz atlaidi, var nopirkt pat par diviem latiem.

Vienu gan der ievērot, ja dekorēšanai grib izmantot ēdamas lietas, piemēram, brūklenes vai dzērvenes, tad līmpistole nederēs. Būs vajadzīga augu līme, citādāk no parastās uz augiem paliks brūni plankumi.

Vēlies izdekorēt arī savus logus? Protams, var zīmēt dažādus banālos nieciņus. Tie ļoti iederas tieši uz Ziemassvētku laiku! Bet tikpat labi var ņemt krāsainas bumbas, kuras skaisti zibsnī. Tās kustēsies un tajās atspīdēs dienas apgaismojums. Tas savukārt radīs mierīgu un romantisku atmosfēru. Tieši tas, ko uz Ziemassvētku laiku gribam radīt savās mājās. Protams, var dedzināt daudz sveču.

Tā kā šobrīd ir gada tumšākais laiks, interjerā labi iekļaut jebkuru elementu, kas vairo gaismu. Var pats pagatavot skaistu galda lampu – abažūru. Tam ir nepieciešams liels balons (nevis klasiskais, ar diametru 30 cm, bet lielāks – 60 vai pat 70 cm diametrā), PVA līme un dzija. Tās krāsu un biezumu var brīvi izvēlēties.

Kā gatavot abažūru? Vispirms piepūt balonu. Tad trauciņā ielej PVA līmi un caur to velkot diegu, tin apkārt balonam. Diegu vari aptīt ap balonu vairākās kārtās un dažādās krāsās un biezumos. Kad tas izdarīts, ļauj vismaz diennakti visam sakalst un nožūt. Pēc tam izpūt no balona gaisu – bet ļoti lēnām, lai abažūrs nenolaistu gaisu kopā ar balonu. Un skaistais dekors gatavs. Ieliec lampiņu un telpā rodas superīga ēnu spēle. Var pat izgatavot vairākus abažūrus un tos kā dekorus likt ne tikai uz galdiem vai skapīšiem, bet arī piekārt pie grieztiem, piemēram.

Praktiskas pašgatavotas idejas Ziemassvētkiem. Apglezno krūzītes. Nopērc baltu krūzīti, un apzīmē to ar stikla vai keramikas krāsām. Dzerot no šādas krūzes, tavi draugi, radi vai pat mīļotais vīrietis, visu gadu atcerēsies, cik jauku dāvanu sagādāji Ziemassvētkos.

Bet kartītes vietā pagatavo cepumu – kā kartīti, uz kuras ar dekorācijām uzraksti, kam dāvana domāta un varbūt pat vari uzrakstīt kādu mīļu apsveikumu! 

Sieviešu Klubs

Kādās praktiskās idejās ar dāvanu gatavošanu vai telpas dekorēšanu vari padalīties tu?