Superbēbis 2020: Krūšu veselības pārbaude

20. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdienā veltot savu uzmanību ģimenei, darbiem un visiem citiem pienākumiem, dažkārt sevi un savu veselību pārbīdam ļoti tālā plānā, lai gan tā nedrīkstētu darīt.

Superbēbītes Odetas māmiņa Kristīne pati regulāri pārbauda savu krūšu stāvokli, vismaz reizi gadā apmeklējot arī ārstu, kurš veic krūšu pārbaudi. Arī šoreiz Kristīne devās uz VCA Dzelzceļa poliklīniku, lai pie VCA Ginekoloģijas dienesta vadītājas, ginekoloģes Karlīnas Elksnes veiktu izmeklējumus.

Ārste norāda, ka, vadoties pēc Pasaules Veselības Organizācijas rekomendācijām, krūšu pārbaudes jāveic regulāri un tās ir ļoti svarīgas, lai pasaulē samazinātu mirstību no krūts vēža. “Pašizmeklējumi jāveic reizi mēnesī, izveidojot to kā rituālu,” skaidro Karlīna Elksne, piebilstot, ka tādējādi sieviete var novērot pārmaiņas dinamikā.

Pirms veikt krūšu iztaustīšanu, novērtē tās vizuāli, jo atsevišķos gadījumos arī ādas izmaiņas var liecināt par onkoloģiskām saslimšanām. Tāpat nedrīkst atstāt bez ievērības situācijas, ja viena krūts kļuvusi savādāka, piemēram, palielinājusies vai arī ierāvies krūts gals.

Veicot mājās krūšu pašizmeklējumus, ar apļveida kustībām tās iztausti ar pirkstu galiņiem, pārbaudot arī padušu limfmezglus un limfmezglus ap atslēgas kaulu.

Ja izmeklējuma laikā konstatē kaut ko no zemāk minētā, obligāti vērsies pie ārsta:

  • krūts dziedzeros satausti bumbuļveida veidojumu;
  • satausti veidojumu padusē vai zonā ap atslēgas kaulu;
  • krūšu simetrijas izmaiņas;
  • krūtīs parādījušies izdalījumi;
  • novēro vizuālas krūšu izmaiņas.

Ja sievietēm vecumā līdz 40 gadu vecumam krūšu veselībā uzsvars tiek likts uz regulāriem pašizmeklējumiem, tad pēc 40 gadu vecuma tiek rekomendēti krūšu mamogrāfijas izmeklējumi, kurus var veikt arī par valsts finansējumu, saņemot nosūtījumu no ģimenes ārsta vai speciālista, savukārt pēc 50 gadu vecuma sievietes regulāri saņem arī valsts sūtītos uzaicinājumus veikt minētos mamogrāfijas skrīningus.

Atceries, ka savlaicīgi atklāts krūts vēzis ir labi ārstējams, tāpēc regulāri veic krūšu izmeklējumus un, saņemot valsts sūtītos uzaicinājumus veikt mamogrāfiju, noteikti atsaucies un parūpējies par savu veselību!