Strādājot ar datoru, rūpējies, lai nepasliktinās redze!

Strādājot ar datoru, rūpējies, lai nepasliktinās redze!

04. Dec 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdiena nav iedomājama bez datora - kādam tas ir darba inventārs, citam - iespēja izklaidēties un iegūt informāciju par notiekošo pasaulē. Tomēr ilgstoša atrašanās pie datora redzi bojā. Kā to saudzēt, portālam www.sieviesuklubs.lv stāsta Natālija Kvetkovska, vadošā optometriste optikas salonā "Metropole".

Lielai daļai ļaužu darba diena paiet, lūkojoties datora ekrānā, tādēļ, lai intensīvs darbs nekaitētu jūsu acīm, ir svarīgi iekārtot darba vietu pareizi!

Atbilstoši iekārtota darba vieta palīdzēs izvairīties no muguras problēmām, stīvuma, galvassāpēm, acu noguruma, diskomforta un apsārtuma.

Darba vietas ergonomika

 Ja telpā paredzēts strādāt vairākiem datorlietotājiem, darba vieta jāpiemēro katram darbiniekam individuāli. Ja telpā datoru ir daudz, displejus ar aizmugures virsmām ir jānovieto vienu pret otru, jo atspīdums no līdzās esošā datora var traucēt un apžilbināt. Apžilbšanas rezultātā pieaug redzes sasprindzinājums, kas var izraisīt redzes traucējumus. 

Izvēloties piemērotu apgaismojumu, gaismas avotiem ir jāatrodas ārpus strādājoša cilvēka tiešā redzeslauka, lai gaisma nespīd monitorā vai acīs. Tostarp pēc iespējas jāsamazina atspīdums no logiem, lampām, biroja ierīcēm un citiem priekšmetiem. 

Lai pārbaudītu, vai apgaismojums nav pārāk spožs, pielieciet plaukstu pie pieres tā, lai norobežotu no gaismas objekta izstaroto gaismu. Ja tā skatīties uz datora ekrānu kļūst patīkamāk, apgaismojums ir pārāk spožs. Arī datora parametri jāiestata individuāli, lai ekrāna spožums, burtu lielums ir piemērots, un krāsas- acīm tīkamas! 

Datorlietotāja darba galda virsmai ir jābūt pietiekami lielai, lai uz tās ērti izvietot datoru un darbam nepieciešamos piederumus, savukārt krēsls nedrīkst ierobežot darbinieka kustības. Krēslam ir jābūt stabilam un tādam, kas rotē ap savu asi. Jāpievērš uzmanība arī ķermeņa novietojumam- krēslam ir jābalsta mugura, savukārt kājām ir jābalstās pret grīdu, vai arī jānovieto uz speciāla kāju palikņa, bet galva nedrīkst būt atgāzta! 

Ievēro regulāru pārtraukumu! 

Pat, ja redze ir teicama un brilles nav nepieciešamas, ikviens datorlietotājs regulāri izjūt acu nogurumu, tāpēc acīm ir jāļauj atpūsties. Strādājot ar datoru, nepieciešams ievērot regulāras atpūtas pauzes, jo lūkoties bez mitas datorekrānā ilgāk par 2 stundām nav ieteicams.

Īsi un regulāri atpūtas mirkļi ir daudz efektīvāki nekā garas un neregulāras atpūtas pauzes, tāpēc ik pēc 1 stundas pārtrauciet darbu un ļaujiet atpūsties acīm 5-10 minūtes. Intensīvi strādājot tuvumā, acis nogurst un kļūst grūtāk koncentrēties, arī redze miglojas- šādas sajūtas liecina, ka nepieciešama atpūta.

Turklāt der atcerēties, ka pārtraukums nepieciešams pirms iestājas redzes nogurums, nevis tad, kad acis jau ir nogurušas!

Mirkšķini acis!

Naktīs, kad guļam, mūsu organisms un ķermenis atpūšas pēc dienā piedzīvotās slodzes. Tostarp, atpūšas arī acis un acu plakstiņi, kas, mums miegā esot, nemirkšķina. Kad esam nomodā, acu plakstiņu uzdevums ir nepārtraukti rūpēties par acu labsajūtu. Mirkšķinot tās tiek apasarotas un skalotas, iztīrot iekļuvušos netīrumus.

Ir pierādīts, ka, strādājot ar datoru, acis mirkšķinām ievērojami retāk, līdz ar to acs virsma kļūst sausa un rodas nepatīkama kairinājuma un sausuma sajūta. Rūpējoties par regulāru acs apasarošanu, ir nepieciešams atcerēties pamirkšķināt plakstiņus regulāri. Ja mirkšķināšana nepalīdz un acis joprojām ir sausas, ieteicams izmantot speciālus mitrinošus acu pilienus, tā saucamās- mākslīgās asaras.

Pirms uzsākt "mākslīgo asaru" lietošanu, ir nepieciešama optometrista vai oftalmologa konsultācija, kurš palīdzēs izvēlēties tieši jūsu acīm piemērotākos pilienus, jo piedāvājumā ir vairāki mākslīgo asaru veidi, turklāt ne visi  ir piemēroti tieši jums.

Speciālas brilles datorlietotājiem

Monitors izstaro noteiktu starojuma devu, tāpēc var teikt, ka strādājot ar datoru, ik dienu pakļaujam sevi noteiktam starojumam, ko izplata ne vien monitors, bet arī dienas gaismas spuldzes.

Strādājot pie datora, cilvēka acis nemitīgi fokusējas vienā punktā, tādēļ acu muskuļi atrodas pastāvīgā saspringumā. Atrodoties šādā stāvoklī, acis neatpūšas. Redzes spriedzi mazināt palīdz ne tikai regulāras atpūtas pauzes, bet arī speciālas, katram datorlietotājam piemērotas brilles, turklāt šīs brilles ir pieejamas gan ar dioptrijām, gan tādas, kas redzi nekoriģē.

Piemēram, ir iespējams individuāli pielāgot brilles, kas palielina attēla kontrastu, vai absorbē noteiktu krāsas gammu, netralizējot to. Viskvalitatīvākās brilles datorlietotājiem satur vairāku slāņu filtru, kas neitralizē monitora starojuma kaitīgo iedarbību.

Lai izvēlētos piemērotākās brilles jūsu acīm, nepieciešams apmeklēt redzes speciālistu, kurš vispirms pārbaudīs redzi un palīdzēs izvēlēties tieši jums piemērotākās datorbrilles!

Reizi gadā uz redzes pārbaudi

Ja esi aktīvs datorlietotājs, acu pārbaude jāveic vismaz reizi gadā. Savukārt, ja datoru nelieto, vai lieto reti, uz redzes pārbaudi jādodas reizi divos gados.

Acis un redze ir jāpārbauda arī tad, ja pārbaudes laiks vēl nav pienācis, taču izjūtat kādas sūdzības! 

Ko darīt, lai acis nenogurtu?

Oftalmologi un optometristi rekomendē:

1. Organizēt darba vietu pareizi;

2. Pārtraukt darbu ik pēc 1 stundas uz 5-10 minūtēm;

3. Izmantot mākslīgās asaras;

4. Izmantot speciālās brilles darbam pie datora.

Sieviešu Kluba diskusijai:

Kā Tu rūpējies par savu redzi?