Slimība, no kuras Latvijā ik mēnesi mirst vidēji 10 sievietes

Slimība, no kuras Latvijā ik mēnesi mirst vidēji 10 sievietes

27. May 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc nesenā gadījuma, kad dzemdes kakla vēzis tika atklāts jaunai, 35 gadus vecai sievietei, divu bērnu mammai, vēlos vēlreiz atgādināt – tā nav slimība, kurai būtu jābūt Latvijā. Šo saslimšanu var gan atklāt, gan veiksmīgi ārstēt.

Turklāt valsts nodrošina katrai sievietei arī dzemdes kakla skrīninga bezmaksas izmeklējumus un 12 gadus vecām meitenēm – vakcināciju. Taču gan skrīninga, gan vakcinācijas iespēja joprojām pilnībā nav izmantota, neskatoties uz to, ka tiek publicēti dati par augsto mirstību, ko izraisa šis vēzis. Latvijā no tā ik mēnesi mirst vidēji 10 sievietes, bet vidēji 20 sievietēm tas tiek diagnosticēts.

Ne reizi vien ir minēts, ka HPV (human papilloma virus) jeb cilvēka papilomas vīrusa infekcija

ir ļoti izplatīta un ar to inficējas, nonākot dzimumkontaktā ar šīs infekcijas nēsātāju. Neatkarīgi no iedzimtības, vecuma un ģimenei raksturīgām slimībām šīs infekcijas risks rodas jau no pašām pirmajām seksuālajām attiecībām un saglabājas visu turpmāko sievietes dzīvi. HPV infekcijas iegūšanas riska faktori ir saistīti ar seksuālajiem paradumiem – piemēram, seksuālo partneru maiņu un viņu seksuālo pieredzi, kā arī pašas sievietes seksuālo attiecību vēsturi. Dzimumorgānu HPV var izraisīt šūnu izmaiņas, savukārt ilgstoša infekcija var pārtapt par dzemdes kakla vēzi, kas ir otra izplatītākā onkoloģiskā slimība sievietēm līdz 45 gadu vecumam.

Tāpēc ļoti svarīgi ir veikt skrīningu un atklāt saslimšanu laikus, kā arī no HPV pasargāt meitenes, kuras vēl nav sākušas dzimumdzīvi. Tieši tāpēc no 2010. gada 1.septembra ir ieviesta valsts apmaksāta vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi izraisošajiem HPV tipiem 12 gadus vecām meitenēm. Risks inficēties sākas tieši pēc dzimumdzīves sākšanas, un augstākā onkogēno HPV tipu sastopamība ir sievietēm līdz 25 gadu vecumam. Meitenes fizioloģiskās īpatnības padara viņu īpaši uzņēmīgu pret HPV, kā arī citām seksuāli transmisīvām infekcijām, tāpēc mērķtiecīga profilakse šai vecuma grupai ir jo nozīmīga. Apmaksāta HPV vakcinācija tieši 12 - 15 gadu vecām meitenēm ir paredzēta vairumā ES valstu. Vakcinēties droši var arī citu vecuma grupu sievietes, kurām pēc dzimumdzīves sākšanas ir pagājis ilgāks vai mazāks laiks, jo sieviete var atkārtoti vai no jauna inficēties ar HPV visā savas dzīves laikā, kamēr vien viņai ir seksuālas attiecības.

Latvijā HPV valstiskā līmenī ir pievērsta pietiekama uzmanība, taču joprojām ikdienā nākas saskarties ar sieviešu nezināšanu un nevērību pret savu veselību. Protams, var teikt, ka profilakses programmas sāks darboties ar laiku, kā tas bijis arī citās Eiropas valstīs, taču neaizmirsīsim, ka laiks katrai sievietei ir savs un kopīgā laika skaitīšana veselības nodrošināšanai neder.

Intra Kļaviņa, RSU Vecmāšu programmas vadītāja