Skudrupūznis klasiskais un slinkais :)

28. Mar 2019, 10:50 Linda Adnil Linda Adnil

Mūsu ģimenes svētki nav iedomājami bez skudrupūžņa :) Tos gatavojam gan bērnu svētkos (dzimšanas dienās, vārdadienās), gan Jaunajā gadā utml. Bērni tiek iesaistīti, maisa, rīvē, spaida, mīca :) un veido, grezno un rotā :)

Recepte

Slinkais skudrupūznis

400-500g Selgas vai mājas cepumu

100g sviesta

1 bundža pilnpiena ar cukuru (vārītā)

Selgas vai mājas cepumi apmēram 400-500g, cepumus sadrupina drupačās, un sajauc ar masu: 100g izkausēta sviesta+pilnpiens ar cukuru  (sgušonka) izvārīta no bundžiņas! Ļooti vienkārši!

Klasiskais skudrupūznis

250g margarīns

1/2 glāze cukura

2 olas

1/4 tējkarotes sodas (to dzesē)

 +- 4 glāzes miltu

1 bundža pilnpiena ar cukuru (sgušonka)

100g sviesta

Te jāgatavo pašiem smilšu mīkla: izkausē margarīnu 250g+1/2 glāze cukura+2 olas+1/4 tējkarotes dzesētas sodas+ apmēram 4 glāzes miltu. Tad to samīca, es parasti izveidoju 4 bumbiņas, lai tās vieglāk rīvēt. Drusku tās bumbiņas atdzesēju saldētavā, lai ar vieglāk rīvējas. Kamēr visu to daru tikmēr vārās "sgušonka"! Tad uzsildu cepeškrāsni līdz 175grādiem, un rīvēju uz rīves to mīklu, sanāk uz katras paplātes pa 2 bumbiņām, tad to paplāti iekšā, cep līdz kamēr dzeltenīgi brūns, ik pa laikam pamaisot, apmainot pusēm tās drumstalas rīvētās...tad izber bļodā un mīca ar stampu sīkās drupačās (šo bieži uzticu puikām ), rīvēju nākamās bumbiņas uz nākamās paplātes, tad to cepu cepeškrāsnī... Kamēr taisu mīklu, rīvēju, cepu, drupinu, tikmēr pa tām +-2 stundām man "sgušonka" izvārīta (parastajo katlos, laikam ilgāk,  Zepter katlā ātrāk). To "sgušonkas" masu samaisu ar 100g sviesta izkausēta, līdz viendabīgai masai, tad drupačas samaisu ar to masu un taisu formu kādu gribu ciparu vai bērnu varoņu :)

Pievienoju dažus no mūsu skudrupūžņiem :)