Sildošā lēcu zupa

Sildošā lēcu zupa

28. Oct 2014, 13:36 taschinka taschinka

Sastāvdaļas zupai:

dzeltenās lēcas 250g

1 sīpols

1 burkāns

3 ķiplokdaiviņas

1 tēj.k ķimenes

1 tēj.k kurkuma

150g bekons

1 čilli pipars

 

Sastāvdaļas maizei: 

290g kviešu putraimi

290g karsts ūdens

Putraimus aplejam ar karstu ūdeni un atstājam uz 12 stundām.

Ieraugs:

100 g milti

68 g ūdens

3 g svaigais raugs

2 g sals

Visu samaisam un liekam hermētiskā traukā.Divas stundas istabas tempertūrā un tad vēl 12 ledusskapī.

 

Sastāvdaļas maizei:

Uzrūgušais ieraugs

Uzbriedusie kviešu putraimi

150g rudzu milti

350g ūdens

10g svaigais raugs

150g sāls

1 ēd.k medus

ap 500g  kviešu milti

1 ola apsmērēšanai un klijas apviļāšanai

 

Ūdenī izšķīdinam raugu, pievienojam ieraugu,sāli, medu. Tālāk notecinātus kviešu putraimus un rudzu miltus. Izmaisam. Beram miltus un mīcam mīklu, kura nelīp pie rokām.

Apsedzam un raudzējam siltā vietā 120 minūtes.

(Tā kā fotoaparāts neatradās majās, kad tapa mana maize,tad pirmās  četras bildes no maizes gatavošanas ir no interneta- ne manas,lai redzams un saprotams kā tas notiek.)

20141028131815-61729.jpg

 

Uzrūgušo mīklu sadalam 4 daļās. 

20141028131837-35172.jpg

 

Katru saveļam skaistā desā. Ļaujam 10 minūtes atpūsties zem dvieļa.

Tad ņemam divus gabalus un sarulejam kopā, lai izveidojas pīne. Šādi izveidojam arī otru pīni.

Apsmērējam ar sakultu olu un apberam ar klijām.

Apsedzam un raudzējam stundu.

20141028132001-95530.jpg

 

Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 220 grādiem 15 minūtes un tad ap 200 grādiem līdz maize gatava-brūna, vēl ap 20 minūtēm.

20141028132406-15132.jpg

(zemāk redzamās bildes gan ir manas) 

 

Maize ir ļoti aromātiska, mīksta un garšīga. Rauga daudzums atiecībā pret miltu daudzumu ir mazs.

Tālāk sagriezu maizi planās šķēlēs un apgrauzdēju cepeškrāsnī un izrādījās,ka garuzdiņiem ir vēl satriecošāka garša un aromāts vēl izteiktāks. Ja garšo ķiploki,tad garuzdinus bagātīgi ierīvējam ar tiem.

 

20141028133212-74685.jpg

 

Atliek vēl zupu pagatavot:

Sasmalcinam sīpolu. Kubiņos sagriežam bekonu un burkānu. Uzkarsējam katliņā nedaudz eļļu apcepam sīpolu, beonu un burkānu kubinus 10 minūtes apmaisot.

Pievienojam sasmalcinātus ķiplokus, čilli piparu,ķimenes un kurkumu. Cepam maisot vēl 5 minūtes.

Pielejam ūdeni,uzvāram.Pa to laiku noskalojam lēcas.Kad ūdens sāk vārīties pieberam lēcas.Skatamies vai ūdens pietiekami. Vāram apmaisot līdz lēcas gatavas.

Mmm, kas par skaistu, sildošu zupu ir sanākusi. Zupas pagatavošana prasa vien 30 minūtes, bet maizes recepte tik tā, kā bonuss, ja kādam ir vēlēšanās to gatavot.

20141028133237-89593.jpg

 

Pasniedzam ar aromātiskajiem maizes grauzdiņiem.

20141028133202-78154.jpg