Sastāvdaļas zupai:
dzeltenās lēcas 250g
1 sīpols
1 burkāns
3 ķiplokdaiviņas
1 tēj.k ķimenes
1 tēj.k kurkuma
150g bekons
1 čilli pipars
Sastāvdaļas maizei:
290g kviešu putraimi
290g karsts ūdens
Putraimus aplejam ar karstu ūdeni un atstājam uz 12 stundām.
Ieraugs:
100 g milti
68 g ūdens
3 g svaigais raugs
2 g sals
Visu samaisam un liekam hermētiskā traukā.Divas stundas istabas tempertūrā un tad vēl 12 ledusskapī.
Sastāvdaļas maizei:
Uzrūgušais ieraugs
Uzbriedusie kviešu putraimi
150g rudzu milti
350g ūdens
10g svaigais raugs
150g sāls
1 ēd.k medus
ap 500g kviešu milti
1 ola apsmērēšanai un klijas apviļāšanai
Ūdenī izšķīdinam raugu, pievienojam ieraugu,sāli, medu. Tālāk notecinātus kviešu putraimus un rudzu miltus. Izmaisam. Beram miltus un mīcam mīklu, kura nelīp pie rokām.
Apsedzam un raudzējam siltā vietā 120 minūtes.
(Tā kā fotoaparāts neatradās majās, kad tapa mana maize,tad pirmās četras bildes no maizes gatavošanas ir no interneta- ne manas,lai redzams un saprotams kā tas notiek.)
Uzrūgušo mīklu sadalam 4 daļās.
Katru saveļam skaistā desā. Ļaujam 10 minūtes atpūsties zem dvieļa.
Tad ņemam divus gabalus un sarulejam kopā, lai izveidojas pīne. Šādi izveidojam arī otru pīni.
Apsmērējam ar sakultu olu un apberam ar klijām.
Apsedzam un raudzējam stundu.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 220 grādiem 15 minūtes un tad ap 200 grādiem līdz maize gatava-brūna, vēl ap 20 minūtēm.
(zemāk redzamās bildes gan ir manas)
Maize ir ļoti aromātiska, mīksta un garšīga. Rauga daudzums atiecībā pret miltu daudzumu ir mazs.
Tālāk sagriezu maizi planās šķēlēs un apgrauzdēju cepeškrāsnī un izrādījās,ka garuzdiņiem ir vēl satriecošāka garša un aromāts vēl izteiktāks. Ja garšo ķiploki,tad garuzdinus bagātīgi ierīvējam ar tiem.
Atliek vēl zupu pagatavot:
Sasmalcinam sīpolu. Kubiņos sagriežam bekonu un burkānu. Uzkarsējam katliņā nedaudz eļļu apcepam sīpolu, beonu un burkānu kubinus 10 minūtes apmaisot.
Pievienojam sasmalcinātus ķiplokus, čilli piparu,ķimenes un kurkumu. Cepam maisot vēl 5 minūtes.
Pielejam ūdeni,uzvāram.Pa to laiku noskalojam lēcas.Kad ūdens sāk vārīties pieberam lēcas.Skatamies vai ūdens pietiekami. Vāram apmaisot līdz lēcas gatavas.
Mmm, kas par skaistu, sildošu zupu ir sanākusi. Zupas pagatavošana prasa vien 30 minūtes, bet maizes recepte tik tā, kā bonuss, ja kādam ir vēlēšanās to gatavot.
Pasniedzam ar aromātiskajiem maizes grauzdiņiem.