Signe Meirāne: Kas obligāti jānogaršo Parīzē

Signe Meirāne: Kas obligāti jānogaršo Parīzē

18. Aug 2016, 00:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav pasaulē otras tādas pilsētas kā Parīze. Es katru reizi iemīlos Parīzē, tās mazajās ieliņās, augstprātīgajos francūžos, saldajās kūkās, kraukšķīgajās bagetēs, sulīgajos augļos, frī kartupeļos, tējās, macarons, kruasānos, steikā un visā pārējā. Parīze ir netverami liela, tajā pašā laikā intīma un ļoti garšīga. Padalīšos ar dažām vietām Parīzē, kuras ir mani apbūrušas.

Du Pain et Des Idées

Pirms došanās tur ir jāizdomā, ko pirksi, citādi no turienes iziesi ar vairāk gardumu, nekā iecerēts, jo ikviena maizīte, maize un viss cits ir vairāk nekā kārdinošs. Ja vēlies ko vienu, ņem kruasānu, chausson a la pomme fraiche vai gliemezi, kas ir smalkmaizīte gliemeža formā ar mandelēm, kur starp simtiem mīklas kārtu iepildīts vārītais krēms.

Liberté Pâtisserie ir modernāka konditoreja nekā citas, tomēr neatpaliek no labākajām klasiskajām kūkām, to gaisīgajiem krēmiem, kraukšķīgajiem cepumiem un perfektajām mīklas kārtām mille-feuille kūkā.

Café Craft. Izcila kafija, sākot no espreso un kafijām ar skaistu latte art līdz V60, drip un vēl dažādiem specialty kafijas veidiem. Burvīgi sendviči, piemēram, ar sardīnēm, kruasāni, kūciņas un nedaudz internacionālākas lietas, piemēram, mafini un brauniji.

Buvette Paris mazajā restorāniņā ir viss, ko sirds kāro. Klasika ir tik iecienīta, ka viņi pat nedomā par izmaiņām ēdienkartē. Croque madame, kur starp kraukšķīgām siera kārtām iecepts sulīgs šķiņķis, tiek pasniegts ar mīksti ceptu olu un plānām šķiņķa šķēlītēm. Ideāla ir brusketa ar maigi krēmīgo olu kulteni un lasi. Dievīgas ir scones, ko pasniedz ar karoti sviesta istabas temperatūrā un pašgatavotu vaniļas un apelsīnu džemu.

Sébastien Gaudard kruasāns ir viens no tiem, kurš jānogaršo, esot Parīzē, tāpat kā viņa gatavotās kūkas. Izcila konditoreja izcila konditora rokās, kur jebkas, ko ēd, ir ļoti garšīgs.

Marlette mazajā restorāniņā vietējiem patīk nākt uz kafiju, kūciņām, branču un pusdienām. Būs, ar ko mieloties, visās ēdienreizēs.

La Coq Rico ir restorāns, kas slavens ar saviem poulet rôti jeb vistas cepešiem. Ēdienkarte ir maziņa, gaļa no mazām fermām, kas pārvēršas cepešos, paštaisītās pastētēs un riletēs. Klasika – ceturtdaļa poulet rôti ar frī un salātiem. Ar to arī jāsāk, jo nevar būt nekā klasiskāka un labāka.

Rue des Martyrs ir iela, kurā dienu var sākt un arī noslēgt, jo tā visa ir veltīta ēdienam. KB Cafeshop atradīsi perfektu kafiju un sulas, La Chambre aux Confitures iegādājies džemus un Popellini ienirsti plaucēto kūciņu pasaulē.

Breizh Café cilvēki ir gatavi gaidīt vismaz 20 minūtes, lai apēstu kaut ko it kā tik vienkāršu kā pankūku jeb galettes un crêpes, kas gatavotas pēc klasiskas Bretaņas receptes no griķu miltiem. Katra tiek pildīta ar ko sezonālu, piemēram, sparģeļiem, tomātiem, olu un čorizo, vai ko tik klasisku kā zilais siers un valrieksti.

Une Glace à Paris saldējums paceļ spārnos un liek paklupt, ejot pa ielu un tīksminoties par tā garšu.

Méert vēl arvien ir slavens Lillē cepto pildīto vafeļu dēļ. Tās ir garšīgākās vafeles Parīzē. Sulīgas, maigas un krēmīgas.

The Broken Arm kafija tiek pasniegta pēc visaugstākajiem gatavošanas standartiem, sākot no klasikas – espreso un kapučīno – līdz aukstajai kafijai un pārējiem kafijas veidiem.

Blé Sucré. Tur jādodas tiem, kuri vēlas pagaršot garšīgāko madeleines, ābolu kūciņu un eklēru.

Angelina ir viena no klasiskākajām Parīzes kafejnīcām, kurā pasēdēt un izbaudīt aristokrātijas šarmu un kurā savulaik patika gan Prustam, gan Koko Šanelei.

Coutume Café bija vieni no pirmajiem, kas kafijas baudu Parīzē parādīja citā līmenī, piedāvājot labas, grauzdētas pupiņas, kuras ar pareizu latte art pārvērtās pasakainā kapučīno, cortado un caffè latte.

Poilâne jau trešajā paaudzē zina, kā gatavot vienu no slavenākajām Parīzes un Francijas maizēm. Viņu maižu sortiments nav liels, bet nemainīgi labs, tāpat kā kruasāni.

Maison Pradier ir slaveni ar savu Paris-Brest kūciņu un eklēriem, kur Paris-Brest ir starp divām pâte à choux kārtām ieslēpusi sulīgi krēmīgu pralinē krēmu. Debešķīgi!

Dalloyau ir pasaulslavenā Gâteau Opéra – kafijas krēms, mandeļu biskvīts, kafijas sīrups, ganache kārtas – izgudrotājs. Mūsdienās to vēl arvien cep gandrīz pēc 1955. gadā radītās receptes. Te ir arī vieni no izcilākajiem pilsētas macarons, Fraisier Dalloyau zemeņu kūka, simtiem kraukšķīgu kārtu kūka mille-feuille un bezglutēna riekstu pralinē kūka.

AVOTS: gardezi.lv