Sievietes sākušas sevi vairāk mīlēt un vairāk par sevi rūpēties

18. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Salīdzinot šībrīža situāciju ar vairākiem gadiem atpakaļ, MFD Veselības grupas galvenā ārste ginekoloģijā Ingrīda Circene novērojusi, ka sievietes kļuvušas gudrākas, sievišķīgākas, zinošākas un viņas sevi vairāk mīl.

“Ja mīli sevi, tu arī domā par to, kā izskaties, kā uzvedies, kādas ir tavas zināšanas, pieredze, kā veido savu personību,” uzsver speciāliste, sakot, ka ikdienai no mums ikdienā ir daudz lomu, kuras mainās visas dzīves garumā.

Kad sieviete uzsāk attiecības, viņas uzsāk savu pirmo lomu, iepazīstot attiecību spēli, kas ir pietiekami sarežģīts process, ņemot vērā, ka kopā saiet divi pilnīgi sveši cilvēki ar atšķirīgām pieredzēm. Kad iepazīta pirmā loma, seko nākamā – bērniņa gaidīšana, kas sievietei ir viens no krāšņākajiem un emocionālākajiem dzīves posmiem. Brīdī, kad mazulis nācis pasaulē, sieviete gan nereti jūtas apjukusi, jo mainījusies dzīves organizācija.

Ingrīda Circene izdala vairākus punktus, ar kuriem pēc mazuļa piedzimšanas saskaras jaunās māmiņas un kas sievietēs izraisa apjukumu

Bieži vien problēmas rodas “galvā”, radot spriedzi un uztraukumu. Jo mierīgāka ir māmiņa, jo mierīgāks ir arī bērns un mammai ir vairāk piena. Tāpēc gadījumos, kad sievietei parādās negulēšana, trauksme, Ingrīda Circene iesaka meklēt psihologa palīdzību, norādot, ka tas nebūt nenozīmē, ka sieviete ir slikta mamma. “Konsultācijas var palīdzēt rast mieru,” saka ārste. Viņa norāda, ka sievietei var rasties domas, ka viņa ir slikta mamma, neprot apieties ar bērnu, tāpēc šajās reizēs ir svarīgs arī ģimenes atbalsts, nepieciešamības gadījumā mudinot sievieti apmeklēt speciālistu.

Krūts barošana, sevišķi pēc pirmajām dzemdībām, var radīt stresu, jo process nav iestrādājies, var veidoties krūts apsārtumi, sabiezējumi, kas rada papildu uztraukumus. Lai palīdzētu sievietēm šajā situācijā, MFD strādā pie projekta, kurā vecmātes mājās apmeklēs nedēļnieces, lai sniegtu padomus zīdīšanā, palīdzētu pēcdzemdību procesā. “Vēlamies iet soli uz priekšu, lai vecmāte kļūtu par uzticamības personu, ar kuru aprunāties gan par bērna zīdīšanu, gan dzīvi kopumā,” plānotā projekta ideju ieskicē ārste.

Grūtniecības laikā mainās sievietes figūra, kura pēc dzemdībām ir mainījusies un nav tāda kā pirms deviņiem mēnešiem. Kā saka I. Circene, par figūru nav jāuztraucas, taču jebkura māmiņa var strādāt pie tā, lai figūra atgrieztos iepriekšējās aprisēs: "Tā ir veselīga ēšana nevis badošanās, jo māmiņai ir mazulis, kas jāzīda, tāpat arī pie figūras atgūšanas pieder vingrošana." Lai uzlabotu savu figūru, MFD filiālēs ir iespēja apmeklēt uztura speciālistus, kā arī vingrošanas nodarbības un masāžu, tā veltot savam ķermenim uzmanību.

Izmaiņas pēc dzemdībām piedzīvojuši arī sievietes dzemdību ceļi, kas tiek izstaipīti. “Ja maksts gļotāda pēc dzemdībām atgūstas, tad šuvumu vietā audi var būt blīvāki, bet hormonu izmaiņu un zīdīšanas rezultātā maksts var šķist sausāka,” situāciju ieskicē ārste. Viņa teic, ka šajās situācijās nevajag samierināties ar diskomfortu, bet izmantot mūsdienu tehnoloģiju iespējas – MFD pieejama lāzerterapija, kas palīdz tonizēt audus, atjaunot mitrināšanu, tāpat arī iespējams izmantot hialuronskābes injekcijas. Pēc Ingrīdas Circenes teiktā, dzimumdzīve pāra attiecībās ir ļoti svarīga, tāpēc ir svarīgi rūpēties par savu pašsajūtu un runāt arī par jautājumiem, kas citkārt rada diskomfortu.

MFD Veselības grupa kopā ar Māmiņu Kluba aicina gan topošās, gan jaunās ģimenes 23.novembrī uz grandiozo Māmiņu Kongresu, kura laikā visas dienas garumā speciālisti sniegs konsultācijas, uzstāsies ar lekcijām, kā arī būs iespēja veikt dažāda veida izmeklējumus un ar speciālistiem runāt arī individuāli.

PASĀKUMA PROGRAMMA

Ieejas maksa Kongresā ģimenes biļetei VISAI ģimenei, neatkarīgi no bērnu skaita, tikai 5 eiro!

BIĻETI PĒRC ŠEIT