Sievietes atmostas pavasarim. Iesaka ginekoloģe

Sievietes atmostas pavasarim. Iesaka ginekoloģe

13. May 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasarī, kad pastiprināti sākam rūpēties par ķermeni, novārtā nedrīkst atstāt arī savu sievišķo veselību. Kā par to rūpēties, un kā saudzēt, jautājam ginekoloģei Dacei Matulei. 

Kā pavasarī sievietei sakārtot savu sievišķo veselību?  

Pavasaris ir tikai viens no gadalaikiem, kad ginekologi rūpējas par savām pacientēm.

Labi ir tas, ka šajā periodā tiek papildināti mūsu D vitamīna krājumi. Ar saulīti 15 minūtes dienā ir pilnīgi pietiekami, lai ķermenis uzņemtu nepieciešamo šī vitamīna daudzumu arī tad, ja saule apspīd tikai rokas un seju. 

Protams, arī pavasarī nevajadzētu aizmirst par vēža skrīninga un onkocitoloģiskās uztriepes veikšanu.

Tomēr kopumā nekā tik ļoti atšķirīga sievietes veselībā šajā sezonā nav. Kas attiecas uz sirds veselību, tas vairāk ir kardiologu kompetencē...

Kādus vitamīnus šobrīd nepieciešams uzņemt, rūpējoties par ginekoloģisko veselību? 

Sabalansēts uzturs ir visa pamats! Vienā tabletē nav iespējams „iesprostot” visu to, ko var uzņemt no labas pārtikas, kāda Latvijā patiešām ir.
Vienīgi, tā kā ar saulīti mums ir tā kā ir, tumšajos ziemas mēnešos papildus ieteicams lietot D vitamīnu.

Savukārt plānojot grūtniecību, vai arī tad, ja sieviete lieto nedrošu kontracepciju un var „gadīties” grūtniecība, noteikti jālieto vitamīnus ar 400 mikrogramiem folijskābes!

Kādu kontracepcijas veidu labāk izvēlēties un kas šajā ziņā šobrīd ir jaunākais, aktuālākais?

Runājot par kontracepciju kā tādu, ir jautājumi, kas vispirms jāapsver sievietei pašai - kas man ir vissvarīgākais – ģimene, bērni, mācības, darbs? Un pats būtiskākais, ļoti skaidri sev ir jānoformulē - KO es darīšu tad, ja iestāsies grūtniecība?!

50% gadījumu mēs visi pasaulē nākam neplānoti, un ir ļoti labi, ka mēs esam.

Katra sieviete, apzinoties savas vēlmes un iespējas, plāno grūtniecību, vai arī drošu izsargāšanās veidu ar tikai viņai pašai pieņemamiem līdzekļiem - sākot ar prezervatīvu un auglīgā laika noteikšanu, un beidzot ar dzemdes spirāli vai kontraceptīvajām tabletēm.

Jaunākais hormonālajā kontracepcijā šobrīd ir ļoti zemu estrogēnu devu saturošas tabletes Zoely. Estrogēns, kas ir to sastāvā, ir tieši tāds pats, kādu ražo olnīcas, tas sievietes ķermenī uzturas ļoti īsu brīdi un ātri tiek noārdīts.

Tas nozīmē, ka šai kontracepcijai ir mazākas blakusparādības, kas saistītas ar estrogēniem, piemēram, mazāks krūšu dziedzeru jūtīgums, galvassāpes hormonbrīvajās dienās un ietekme uz asinsvadiem. 

Kādēļ sievietei būtiski atmest smēķēšanu? Kā tieši tā ietekmē ginekoloģisko veselību?

Pirmkārt, smēķēšana priekšlaicīgi iznīcina olnīcās esošas dzimumšūnas. Un, otrkārt, smēķētājām ievērojami ātrāk izmainās olnīcu funkcija un par, apmēram, pieciem gadiem ātrāk iestājas menopauze.

Smēķēšanas laikā sievietes ķermenī nonāk darvas produkti, kas sasniedz katru ķermeņa šūnu - asinsvadus, ādu, arī dzemdes kalu. Smēķējošām sievietēm ir trīsreiz lielāks dzemdes kakla vēža risks.

Īpaši atmest smēķēšanu būtu ieteicams, plānojot grūtniecību, jo smēķētājām ir liels priekšlaicīgu dzemdību risks. Ja sieviete izsmēķē vienu cigarešu paciņu dienā, visu grūtniecības laiku bērniņš atrodas skābekļa badā, mazulim ir mazāks svars, bet dzīves laikā var rasties problēmas ar mācībām skolā.

Kā pavasarī parūpēties par savu krūšu veselību? Kas to uzlabos? 

Sievietei vajadzētu iemācīties pašai reizi mēnesī pēc menstruācijām pārbaudīt savas krūtis. Tomēr vislabāk krūšu veselību uzlabo krūts  barošana!  

No kura vecuma ieteicama HPV vakcinācija? Un vai to drīkst veikt sievietes pēc 30 gadu vecuma?

Ja sieviete vēlas veikt vakcināciju pret HPV vīrusu, vispirms ir jānosaka, vai viņai ir HPV vīruss. Ja atbilde uzrāda, ka sievietei nav augsta riska HPV vīruss, līdz pat 55 gadu vecumam viņa droši var vakcinēties!

Tomēr galvenais, kas jāatceras - HPV vakcīna ir profilaktiska un vēlama pirms dzimumdzīves sākuma.

Vai tad tāpat pirms vasaras visi necenšas vakcinēties pret ērču encefalītu?!

Kā tu šajā pavasarī rūpējies par savu ginekoloģisko veselību?