Seksuālās dzīves kvalitāte, pārmērīgas slodzes un stresa apstākļos

10. Nov 2018, 03:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Foto:Pixabay

Varbūt pat pārāk reti mēs iedomājamies par to, kādas sekas mūsu dzīvē var atstāt hronisks nogurums un stress. Vēl retāk mēs iedomājamies par to, kā šīs lietas varētu ietekmēt mūsu seksuālās dzīves kvalitāti. To kā palīdzēt partneriem baudīt kopā būšanu, bez diskomforta un nepatīkamām sajūtām, Māmiņu klubam atklāja Elvim menedžere Līga Brīnuma.

Mūsdienu dzīve nav iedomājama bez pārmērīgām slodzēm un stresa. Hronisks nogurums un stress negatīvi ietekmē ne tikai mūsu garastāvokli, bet ļoti atsaucas arī uz seksuālās dzīves kvalitāti. Ja pāris savā starpā mīlējoties izjūt diskomfortu un nepatīkamas sajūtas, ko rada maksts sausums, ir svarīgi:

  • Partneriem savā starpā par to runāt;
  • Nekautrēties un dalīties savās sajūtās;
  • Neizvairīties no seksuālām attiecībām, jo tas nebūs risinājums;
  • Nebaidīties no palīglīdzekļu izmantošanas;
  • Ja ir bažas par savu sievietes veselību, problēmas cēloņus un risinājumus vienmēr var izrunāt arī ar savu ginekologu.

Mūsdienās ir kļūdaini uzskatīt, ka tad, ja sievietei seksa laikā, dažādu apsvērumu dēļ nākas saskarties ar maksts sausumu, seksuālās attiecības ir jāpārtrauc. Lai gan, šis faktors ļoti būtiski var ietekmēt pāra attiecības, tas var notikt tikai tādā gadījumā, ja netiek risināts.

Viens no efektīvākajiem risinājumiem šādos gadījumos ir lubrikants. Tas ir palīglīdzeklis, ko var izmantot dzimumdzīves laikā.

Kādreiz sabiedrībā valdīja uzskats, ka lubrikantu izmanto, lai nodarbotos ar netradicionālu seksu, kas būtiski ierobežoja konservatīvāku un kautrīgāku partneru vēlmi mēģināt to iegādāties un izmantot, seksuālās dzīves uzlabošanai. Dažādie stereotipi, audzināšana un kauns, ļoti bieži mums traucē meklēt šīs iespējas.

Mūsdienās, kad esam jau kļuvuši daudz izglītotāki dzimumdzīves jautājumos un varam par to runāt atklāti, nav jābaidās no tā, ka vēlamies apzināt visas iespējas, jo apzināmies, ka maksts sausumu, kas bieži vien ir viens no iemesliem, kas mazina seksuālās dzīves kvalitāti, var izraisīt arī pēcdzemdību periods vai medikamentu lietošana.

Ja runājam par lubrikantu un tā izmantošanas nepieciešamību, tad situācijas, kurās to varam izmantot, ir tiešām daudz un dažādas.

  • Lai sieviete būtu gatava dzimumaktam vienlaicīgi ar savu partneri;
  • ja pāris izmanto prezervatīvus, seksa rotaļlietas;
  • ja partneriem ir vēlme izmēģināt anālo seksu;
  • maksts gļotādas sausums.

Kad esam nonākuši līdz lēmumam, ka seksa laikā vēlamies izmantot lubrikantu, nākas nostāties izvēles priekšā – kādu lubrikantu izvēlēties.

Lielākoties ir pieejami divu veidu lubrikanti:

  • Klasiskie lubrikanti uz ūdens bāzes. Lubrikanti uz ūdens bāzes maksts gļotādu mitrina pilnīgi dabīgā veidā.  Lubrikanti nav taukaini, tie ir bez smaržas un neatstāj traipus uz apakšveļas. Saderīgi ar lateksa prezervatīviem.
  • Lubrikanti uz silikona bāzes. Tie veido noturīgu aizsargslāni uz maksts gļotādas, turklāt ir ļoti ekonomiski, jo silikons neiesūcas ādā un gļotādā. Šie lubrikanti neizžūst, tādēļ nodrošina ilgstošu slīdāmību bez nepieciešamības uzklāt tos atkārtoti pašā nepiemērotākajā brīdī. Silikona lubrikanti ir ideāli piemēroti lietošanai dušā un baseinā, jo nešķīst ūdenī. Tos var izmantot kopā ar seksa rotaļlietām, kas izgatavotas no cietiem materiāliem, bet nav ieteicams lietot ar silikona izstrādājumiem.

Līga Brīnuma uzsver, ka ļoti svarīga komponente lubrikantu sastāvā ir hialuronskābe, kas ir dabīgs biopolimērs, dabīgas izcelsmes polisaharīds, kas veido puscaurlaidīgu plēvi uz ādas, kas labi aiztur mitrumu, nostiepj ādas virsējo kārtu un izlīdzina grumbas un rievas. Hialuronskābei piemīt spēja saistīt mitrumu ādā un kavēt ūdens iztvaikošanu, kā arī tā stimulē kolagēna sintēzi.

Adam&Eva CLASSIC lubrikants gēls ir lubrikants uz ūdens bāzes, bez smaržas. Viegli lietojams un nomazgājams ar ūdeni, neatstāj traipus uz apakšveļas. Īpaši izstrādāts, lai nodrošinātu dabīgās lubrikācijas sajūtu. Sastāvā esošā hialuronskābe palīdz aizsargāt maksts gļotādu no sausuma. Saderīgs ar lateksa prezervatīviem. Tas ir drošs lietošanai un neizraisa diskomfortu intīmajā zonā.

Adam&Eva lubrikants gēls NATURAL ir lubrikants uz ūdens bāzes ar dabīgās alvejas sulu un hialuronskābi. Īpaši izstrādāts, lai nodrošinātu intīmās zonas lubrikāciju un mitrināšanu, aizsargājot maksts gļotādu no sausuma. Ērti lietojams un nomazgājams ar ūdeni, neatstāj traipus uz apakšveļas. Saderīgs ar lateksa prezervatīviem. Lubrikants pārbaudīts in vitro testos – tas ir drošs lietošanai un neizraisa diskomfortu intīmajā zonā.

 

Adam&Eva lubrikants gēls ELITE ir lubrikants uz ūdens un silikona bāzes, kas nodrošina efektīvu un ilgstošu lubrikāciju. Šis lubrikants nav lipīgs un neatstāj traipus uz apakšveļas. Īpaši izstrādāts, lai aizsargātu maksts gļotādu no sausuma, īpaši dzimumakta laikā. Saderīgs ar lateksa prezervatīviem. Lubrikants pārbaudīts in vitro testos – tas ir drošs lietošanai un neizraisa diskomfortu intīmajā zonā.

Esiet brīvi un neliedziet sev kvalitatīvu seksuālo dzīvi. Sen ir laiks mest pie malas aizspriedumus, kas attiecināmi uz seksuālo dzīvi. Ir jāļaujas baudai, kas palīdz mums justies labāk un stiprināt savstarpējās attiecības.

 

 Māmiņu klubs, 2018