Sausās acs sindroms biežāk apciemo sievietes!

Sausās acs sindroms biežāk apciemo sievietes!

13. Jan 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zināji, ka sievietēm, daudz biežāk nekā pretējam dzimumam nākas piedzīvot tik nepatīkamas sajūtas kā acu graušana un asarošana? Jā, mēs esam radītas īpašas, un to nosaka hormoni. Diemžēl tas arī ir viens no galvenajiem iemesliem, kamdēļ, sausās acs sindroms mūs piemeklē biežāk.

Ik dienu katrā mūsu acī izdalās aptuveni 400 pilienu asaru. Tās satur dažādas barības vielas, vitamīnus, skābekli, mikroelementus, enzīmus un antivielas. Samirkšķinot plakstiņus, asaras katru reizi vienmērīgā slānī pārklāj acs priekšējo virsmu, veidojot smalku, tikai 0,01mm biezu asaru plēvīti, kura veic vairākas ļoti nozīmīgas funkcijas: mitrina aci, aizsargā to, apgādā ar barības vielām radzeni, piedalās staru laušanā.

Ja acs kādu iemeslu dēļ ražo pārāk maz asaru vai arī asaru plēvīte ir bojāta, jo nesatur pietiekamā daudzumā kādu no sastāvdaļām, piemēram, lipīdus, un notiek pastiprināta ūdens iztvaikošana, kā arī netiek nodrošināts pilnvērtīgs acs virsmas „ieeļļojums”, acs virsma kļūst sausa un iekaist, radot nepatīkamas sajūtas. Acis kļūst sausas, rodas kairinājums, iekaisums, un to visu trīs vārdos sauc par sausās acs sindromu.

Kā jau runājām, mums, sievietēm, šīs nepatīkamās sajūtas nākas piedzīvot daudz biežāk, nekā vīriešiem, un tam ir vairāki iemesli.

Kāpēc tieši sievietēm?

Hormoni. Sausās acs sindroms ir cieši saistīts ar hormonālajām svārstībām sievietes organismā. Gaidot bērniņu, zīdot viņu, menstruāciju laikā un pēcmenopauzē sievietes organismā notiek ievērojamas hormonālas izmaiņas, kas ietekmē arī acu veselību, izraisot sausās acs sindromu.

Vecums. Lai gan sausās acs sindroms var parādīties jebkurā vecumā, tomēr, kā jau vairums slimību, arī šīs problēmas biežums pieaug līdz ar cilvēka vecumu. Visbiežāk sausās  acs sindroms parādās ap 30 gadu vecumu, bet pēc 45 gadu vecuma ar šo problēmu saskaras vairāk nekā puse sieviešu. 

Līdz ar pārējo ķermeni noveco arī mūsu acis, un sklerotisku izmaiņu dēļ sāk mazināties asaru daudzums, mainās to sastāvs. Izrādās, ap 60 gadu vecumu sausās acs sindroms piemeklē jau aptuveni 75% cilvēku. Sievietes, organismā notiekošo hormonālo izmaiņu dēļ, pēcmenopauzē ar šo problēmu saskaras biežāk. 

Darbs. Ilgstošs darbs pie datora, auto vadīšana, manikīra, juveliera vai kāda cita tikpat smalka nodarbe, kas saistīta ar lielu redzes piepūli un koncentrēšanos, var izraisīt sausās acs sindromu. Cilvēks retāk mirkšķina acis, un tās nesaņem vajadzīgo mitruma daudzumu. Normāli cilvēks mirkšķina acis līdz 22 reizēm minūtē, bet, piemēram, strādājot pie datora, tas notiek trīs reizes retāk.

Acs sausumu stimulējoši ārējie apstākļi. Kondicionieru izmantošana, darbs telpās, kurās ir sauss gaiss (jaunie biroju kompleksi), darbs ar ķimikālijām, piemēram, skaistumkopšanas salonos strādājošajiem, arī ilgstoša kontaktlēcu lietošana – tas viss var kalpot kā palaidējmehānisms, lai attīstītos sausās acs sindroms. Tāpēc matu un nagu meistarītes – esiet gādīgas pret savām acīm.

Dažādas saslimšanas. Mūsu ķermenī visi orgāni un sistēmas ir savstarpēji cieši saistīti, tāpēc arī sausās acs sindroms biežāk piemeklē tos cilvēkus, kuriem ir kāda cita saslimšana, piemēram, endokrinoloģiskas, kardioloģiskas, autoimūnas, onkoloģiskas, hematoloģiskas vai psihiskas kaites. Daudz biežāk ar sausās acs simptomiem sastopas arī tie cilvēki, kuriem ir izārstēta kāda cita acu kaite vai veikta acu operācija.

Medikamenti. Izrādās, sausās acs sindromu var izraisīt pat daudziem zināmas un plaši lietotas zāles – visi biežāk lietojamie pretiesnu pilieni, pretklepus līdzekļi, sirds veselībai paredzētie un pretsāpju līdzekļi, arī nomierinošie medikamenti, hormoni, kontraceptīvie līdzekļi un citi, atkal jau mūs, sievietes, pakļaujot biežākam riskam sastapties ar sausās acs sindroma nepatīkamajiem simptomiem.

Ko darīt, ja grauž un asaro?

Vispirms jāatrod problēmas cēlonis un iespējamie riska faktori, kas var kalpot kā palaidējmehānisms sausās acs sindroma attīstībai. Pretējā gadījumā uzsāktā terapija var nedot gaidīto rezultātu un problēma var atjaunoties. Tātad pirmais solis ir padziļināta saruna acu ārsta kabinetā. Nepieciešamība sgadījumā speciālists arī nozīmēs izmeklējumus. Kad problēmas cēlonis un riska faktori būs noskaidroti, ārsts nozīmēs tālāko dakterēšanas plānu. 

Šobrīd sausās acs sindroma ārstēšanai pieejami dažādi preparāti – mākslīgās hipotoniskās asaras, lubrikanti un osmoprotektori (neitrālās daļiņas). Šie preparāti var palielināt asaru daudzumu (mākslīgās asaras) un saglabāt acs virsmas mitrumu (lubrikanti). Taču ir pieejami preparāti, kuri apvieno šīs divas funkcijas un papildus iedarbojas arī kā osmoprotektori – aizsargā šūnas no turpmākās bojāejas vai bojāšanās un rada nosacījumus tam, lai dabiski izveidotos pilnvērtīgas asaras.

Tādas īpašības piemīt Optive, kas ir vienīgais sausās acs sindroma ārstēšanai paredzēts preparāts, kura sastāvā ir neitrālās daļiņas un kurš spēj šūnas aizsargāt no stresa un bojāejas hipertoniskā asaras vidē. Preparāts mazina iekaisuma procesus sausās acs sindroma laikā un stimulē pilnvērtīgu asaru ražošanu, turklāt tā iedarbība ilgst vairāk nekā 24 stundas, nodrošinot acīm komforta sajūtu un ārstējot tās. 

Sausās acs sindroma ārstēšanai nevajadzētu lietot pilienus, kuru sastāvā ir aktīvas vielas, kas sašaurina asinsvadus. Šādi acu pilieni paredzēti atsevišķu simptomu novēršanai, nevis normālas asaru darbības atjaunošanai. Nereti, izvēloties pilienus, kas mazina acs apsārtumu, mēs nodarām pāri savām acīm, un vēlāk nepieciešams daudz nopietnāks glābšanas plāns, lai atjaunotu acs dabisko funkcionēšanu, jo, regulāri sašaurinot asinsvadus, tiek veicināts iekaisuma process, kas problēmu padziļina vēl vairāk.

Plaša informācija par sausās acs sindromu, tā iemesliem, riskiem un risinājumiem, kā arī cita veida noderīgu informāciju par to apkopota portālā tikaisievietem.lv. Interneta vietne radīta, domājot par sievietes veselību un skaistumu, arī emocionālo labsajūtu. Portālā regulāri tiek papildinātas sadaļas, kurās apkopota svarīgākā un noderīgākā informācija, lai mēs, sievietes, būtu veselas, skaistas un starojošas.

Ielūkojies un uzdot arī savu jautājumu speciālistam par sev interesējošu tēmu, tostarp – par sausās acs sindromu, ja neatrodi atbildes uz visiem jautājumiem, kas tev radušies.

Papildu par sausās acs sindromu vari lasīt www.veselasacis.lv.