Sausa āda? Ieklausies ārsta ieteikumos, kā par to parūpēties!

07. Jun 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai arī tu esi saskārusies ar sausu ādu? Piekritīsi, ka tas var radīt diskomfortu, nepatīkamas sajūtas. Ieklausies dermatoloģes Olgas Zaikovskas ieteikumos, kā parūpēties par savu ādu, ja tā kļuvusi pārlieku sausa.

Sausai ādai var būt vairāki iemesli. “Piemēram, lietoti medikamenti, mainījušies laikapstākļi vai arī daudz laika pavadīts tiešos saules staros. Iespējams, tā pārāk daudz kairināta ar ūdeni vai arī tam ir ģenētiski iedzimts pamats – atopiskā āda,” skaidro dermatoloģe Olga Zaikovska, uzsverot, ka šādā gadījumā primāri ir nodrošināt ādai aizsargbarjeru. Ko tas nozīmē?

  • Nepārcenties ar ādas mazgāšanu. Āda ir jāmazgā no rīta un vakarā, bet tas jādara ar ādas tipam atbilstošu līdzekli, kas nekairina ādu. 
  • Nodrošini aizsargslāni. Svarīgi visu laiku nodrošināt ādai aizsargslāni, uzklājot uz ādas mitrinošu līdzekli.
  • Veselīgs uzturs un pietiekami daudz šķidruma. Iekļauj uzturā arī produktus, kas satur daudz antioksidantu, piemēram, ogas.

Kā izvēlēties piemērotāko sejas mitrināšanas līdzekli? Dermatoloģe Olga Zaikovska norāda: “Jāizvēlas līdzekli, kas pašai ir patīkams pēc tekstūras un sniedz gaidīto rezultātu – mitrina ādu. Otrs svarīgs nosacījums, ka līdzeklim jāsatur vieglos antioksidantus, piemēram, A, C, E, K vitamīnus.” Vienlaikus ārste norāda, ka svarīgi parūpēties ne tikai par sejas, bet par visa ķermeņa ādu. Šim nolūkam dermatoloģe rekomendē izvēlēties ķermeņa ādas mazgāšanai tādus līdzekļus, kas ādu papildus nesausina. Ja tomēr āda tik un tā šķiet pārlieku sausa, ieteicams izmantot ķermeņa losjonus, priekšroku dodot līdzekļiem bez pievienotām krāsvielām un smaržvielām.