Santa Purgaile: "Latvijas sievietes ir varošas, spējīgas un mērķtiecīgas"

Santa Purgaile: "Latvijas sievietes ir varošas, spējīgas un mērķtiecīgas"

09. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Santa Purgaile kopš pagājušā gada rudens ir Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja, taču ikdienā viņa ir arī sieva savam vīram un mamma teju trīspadsmitgadīgajam dēlam Paulam. Kā viņai izdodas apvienot nopietno amatu ar ģimenes dzīvi, nepazaudējot sievišķību?

Santa teic, ka Latvijas sievietes ir varošas, spējīgas un mērķtiecīgas, piebilstot, ka dažkārt viņas ir pat par daudz varošanas, uz saviem pleciem nesot daudz vairāk, nekā, iespējams, vajadzētu. Tajā pašā laikā, viņasprāt, mūsu sievietes ir arī ļoti skaistas un emocionāli inteliģentas. “Latvijas sievietē ir kolosāla kombinācija no ziemeļnieku atturības ar nelielu dienvidnieku piejaukumu, jo sevišķi tad, ja gēni nāk arī no Latgales,” saka viņa.

Salīdzinot ar citām valstīm, Latvija izvirzās augstās vietās, raugoties pēc sieviešu īpatsvara uzņēmumu vadībā un arī citos atbildīgos amatos. Santa teic, ka tas ir ļoti labi un iedvesmojoši, un arī viņa pati ir lepna ar saviem sasniegumiem un karjeras attīstību, par to nekaunoties.

Tajā pašā laikā viņa vēlas, lai tiktu novērtēta ne tikai kā profesionāle, bet arī kā mamma un sieva. FKTK vadītāja Santa Purgaile: “Brīžiem ir grūti novilkt robežu (starp darbu un ģimeni), jo ir reizes, kad iebrāžos mājās un vēl esmu vadītāja. Šādās reizēs ir jāizpūš elpa jāatceras, ka ir arī kaut kas cits. Ja diena bijusi emocionāli smaga ar atbildīgiem lēmumiem, arī pārnākot mājās seko emocionālais fons, jo nav iespējams kā robortam dienā piedzīvoto izslēgt un smaidīt, būt laimīgai.” Viņas ieteikums ir šādās reizēs ģimenes locekļiem paskaidrot, ka ir bijusi grūta diena, esi noguris. Protams, tas nenākas viegli, taču, kā saka Santa, ir jāiemācās daudzas lietas un daudzas lietas jādara apzināti, racionāli. Santai tuvu stāvoša vienmēr bijusi racionālā komponente.

VISU INTERVIJU SKATIES ŠEIT

Santas racionalitāte izpaudusies arī dēla emocionālajā audzināšanā. Kā viņa atzīst, informāciju nav speciāli meklējusi ne internetā, ne grāmatās, jo bērna ienākšana ģimenē viņai saistās ar sevis pašas turpinājumu, tāpēc nevienā brīdī nav izjutusi bailes, stresu vai arī neērtības sajūtu. “Tas nāca ļoti dabīgi. Emocionāli gribējās daudz runāt ar bērnu, izteikt savas sajūtas,” stāsta Santa, piebilstot, ka, iespējams, tas viss viņai pietrūka pašas bērnībā. “Manā uztverē tā ir svarīgākā lieta, sevišķi tagad, kad nāk trīspadsmit gadi. Mēs runājam par sajūtām, to, kā jūtamies, ko varam darīt, lai šīs pozitīvās sajūtas vairotu,” savā pieredzē par bērna audzināšanu dalās viņa, piebilstot, ka ir provocējusi uz atklātību, mudinot otram teikt, ja kaut kas nepatīk. 

Līdz ar atklātību, Santa savā dēlā cenšas ieaudzināt arī cieņu vienam pret otru, godīgumu un labestību. Viņa gan teic, ka nav iespējams iemācīt attieksmi pret cilvēkiem, jo to ir iespējams tikai demonstrēt ar piemēru.

VISU INTERVIJU SKATIES ŠEIT