Rudzu doniņas + biešu kotletes = brokastu burgers

Rudzu doniņas + biešu kotletes = brokastu burgers

30. Jan 2016, 09:13 taschinka taschinka

Labu laiku es pirku veikalā rudzu rikas, rudzu doniņas, jo man tās ļoti garšo.Tomēr veikalā nebija tīri rudzu miltu šādas doniņas.Tad es cepu, mēģināju līdz sanāca perfektas, garšīgas un tieši tādas maizītes kā es gribēju.

Otra ideja,kas labu laiku man nelika mieru, tās ir biešu kotletes ko iepildīt rudzu doniņā,lai pagatavotu veselīgo burgeru.Paštaisītus burgerus mēdzam gatavojam bieži, tie patīk gan bērniem, gan arī mums lielajiem. Un izdevās sulīgs,aromātisks, veselīgs un gards rudzu burgers ar biešu kotleti.

Sāksim ar maizītēm,bet paralēli var gatavot arī kotletes.


Sastāvdaļas maizītēm:

225ml ūdens

1 tēj.k medus

1 tēj.k sāls

7g svaigais raugs

Sezama sēkliņas var arī citas garšai

Klijas panēšanai

ap 300g rudzu milti

1 tēj.k cepamis pulveris



Pagatavošana:

Siltā ūdenī izškīdinam raugu,medu,sāli.Pievienojam sēkliņas,cepamo pulveri un beram klāt miltus. Maisam ar koka karoti nevis ar rokām. Beram miltus un maisam līdz mīkla ir bieza un grūti maisāma. Saveļam kamolā, apsedzam un raudzējam siltā vietā stundu.

20160130083110-23609.jpg

 

Kamēr rūgst mīkla gatavosim kotletes:

250g vārītas bietes

100g kuskuss, bet var arī prosu, auzu pārslas,  rīsus, griķus utt.

70g fetas siers

1 olas dzeltenums

dilles

1 neliels sīpols

labi daudz ķipploki kāsas 4-5 daiviņas

garšvielas-sāls,pipari

ja nav pretenziju pret ķimenēm,tad arī tās lieliski papildinās

es apviļāju kotletes mannā,bet var neviļāt, var apviļāt miltos, pārslās

 

 Bieti sarīvējam uz smalkās rīves. Kuskusu aplejam ar vārošu ūdeni,pagaidam līdz uzbriest. Kuskusam nelejam daudz ūdeni,tik tā lai viegli nosegts.

Bļodā pie bietēm liekam kuskusu,izmaisam.

20160130084928-97925.jpg

 

Sasmalcinam sīpolu, dilles, caur spiedi piespiežam ķiplokus. Iemaisam olas dzeltenumu, garšvielas. Ja gadījumā sanākusi šķidra massa,kas ir atkarīgs no bietēm un no tā kā pagatavojām kuskusu, tad pievienot varam nedaudz mannā vai pārslas .Atstājam uz 30 minūtēm ledusskapī.

20160130085023-14004.jpg


 Un jau arī mīkla uzrūgusi.


Pēc stundas mīklu liekam uz virsmas, kur uzkaisam klijas.

20160130083133-54572.jpg


Mīklu apviļājam klijās un izrullējam,ne pārāk plānu,jo cepam maizītes.



Ar kādu trauciņu,formiņu izspiežam maizes rikas,var arī sagriezt mīklu ar nazi sev tīkamā lieluma formās..Katru riku apviļājam vēl klijās vai rupja maluma miltos un liekam uz cepamās plāts,kur ieklāts cepamais papīrs. Sadurstam ar dakšiņu katru riku. Vai ar koka izrbulīti izveidojam lielākas bedrītes-cauruminus. Mēdzu klijas aizstāt ar rudzu miltiem,auzu pārslām,dažādām sēkliņām, katru reizi maizītes maina savu izskatu un aromātu.

Apsedzam un raudzējam vēl stundu.

Tikmēr uzcepsim kotletes.

20160130083152-76554.jpg

 

Ņemam ar karoti biešu massu un veidojam kotletes,ja vēlamies apviļājam mannā vai cepam tā pat. Uzreiz kā izveidojam kotletes liekam iepriekšs sakarsētā pannā un cepam uz vidējas uguns no abām pusēm.

20160130085533-55472.jpg

 

Tā kā kotletes sastāv no gatavām sastāvdaļām, tad ilgi jācep nav, apkraukšķināju garoziņu no katras puses un gatavas.

20160130085609-88229.jpg

 

Sulīgas,maigas garšas kotletes.

20160130090455-24458.jpg

 


Maizītes uzrūgušas un liekam cepties.


Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 30 minūtēm,vai līdz rikas piepūšās un paliek sausas.

20160130083314-85023.jpg

 

Šīs maizītes es cepu bieži, jo tās man loti garšo. Arī vīrs un dēls rudzu maizei dod priekšroku.  Ietinam pārtikas plēvē vai ieliekam maisiņā.

20160130083342-83780.jpg

 

Doniņas pārgriežam uz pusēm.

20160130091041-95254.jpg

 

 

Mērcīte:

Bezpiedevu jogurtam pievienoju dilles, pētersīļus,ķiplokus un spinātus. Visu sablenderēju līdz viendabīgai konsistencei.

20160130090217-92965.jpg

 

Burgeru pildīju ar spinātu lapiņām un burkānu / kapostu salātiem,ko gatavoju sekojoši:

Sarīvēju burkānus uz rupjas rīves un smalki sagriezu kapostu un vēl sīpolu pusgredzentiņus. Pievienoju eļļu, 5% etiķi un cukuru pēc garšas,visu ar rokām izmaisīju,saspaidīju, lai sasulojas. Atstāju uz 20 minūtēm ledusskapī.

 

20160130090245-43189.jpg

 

Krāmējam salātus uz maizītes, tad kotleti, sieru, tomātu, pārlejam ar mērcīti.

20160130090427-16324.jpg

 

Mmm, kas par gardumu. Svaigas, maigas garšas un krāsas, kas atsvaidzina brokastis.

20160130090603-12481.jpg

 

Pildam visu ko vēlamies un baudam.

20160130090754-96179.jpg

 

taschinka taschinka 30. Jan 2016, 21:07 dagnusis

Var likt biezpienu,var nelikt neko.

taschinka taschinka 30. Jan 2016, 12:40 dagnusis

Ņēmu ēdu kotleti pliku bez piedevām, lai labāk saprastu kā aprakstīt tās garšu. Man šī kotlete tiešām atgādina kotleti tā kā no vitas gaļas ar maigām piedevām.Biete kā tāda nejūtas,maiga garša,maiga konsistence. Tos vistas gaļas klātbūtni piedod, manuprāt, kuskus.

IlvaV IlvaV 30. Jan 2016, 11:07

Kotletes ir gardas. Tā cepam arī můsmājās