Rīta fiziskās aktivitātes palīdz būt noturīgākam pret stresu

23. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja no rīta pamosties labi un kvalitatīvi izgulējusies, arī diena būs veiksmīgāka, kā arī būsi noturīgāka pret dažādām stresa situācijām. Ieviešot kā rīta rituālu fiziskās aktivitātes, tava diena būs vēl produktīvāka, jo kustības palīdzēs pamosties un “iesildīties” dienai.

Rimi Bērniem fiziskās sagatavotības eksperts, sertificēts fitnesa treneris Kārlis Birmanis norāda, ka ieteicams rīta vingrošanai izvēlēties aktivitātes, kuras vari ieviest kā regulāru rituālu nevis veikt tās neregulāri, jo visa panākuma atslēga slēpjas regularitātē. Šī iemesla dēļ jāatrod aktivitātes, kas šķiet vispiemērotākās, jo, pretējā gadījumā, ar piespiešanos un diskomfortu sevi darboties ilgtermiņā neizdosies pierunāt.

No rītiem mugurkauls ir mazāk lokans, jo naktī starpskriemeļu diski ir vairāk uzpildījušies ar šķidrumu, tāpēc no rīta nevarēsi ieņemt tās pozas, kuras, piemēram, stundu pēc pamošanās. Šī iemesla dēļ, vingrojot pirmajās divdesmit minūtēs pēc pamošanās, jāpilda tikai tos vingrinājumus, kurus vari izpildīt komfortabli, nevis mēģināt ar spēku ieņemt pozīcijas, kas rada nepatīkamas izjūtas.

Katra individuālais veselības stāvoklis un arī ikdiena nosaka to, cik daudz laika ik dienu veltīt rīta vingrošanai. “Ja kādam cilvēkam veselības stāvoklis neļauj fizisko aktivitāti noturēt ilgāk par 20 minūtēm, ir jāsāk ar regularitāti, jo maģija ir nevis skriešanā, riteņbraukšanā vai peldēšanā, bet gan spējā to ieviest par savu ikdienas paradumu gluži tāpat kā veselīga miega ieradumus,” teic fitnesa treneris Kārlis Birmanis. Viņš iesaka situācijās, ja līdz šim nav neiktas nekādas fiziskās aktivitātes, atrast vismaz vienu iemeslu, kāpēc to mēneša garumā ik rītu darīt. Iemesli, kas pamudina uz rīta vingrošanu, var būt dažādākie, tostarp sacensības draugu vai ģimenes locekļu starpā, taču der atcerēties, ka arī fiziskajās aktivitātēs jābūt iespējai progresēt. Tāpēc jāizvēlas tādus sacensību principu kritērijus vai iemeslus, kas aktivitātes padarīs interesantas un sniegs iespējas un interesi progresēt.