Rimi Gardēdes Liene Zemītes uzkodas un kūka Baltā galdauta svētkiem

Rimi Gardēdes Liene Zemītes uzkodas un kūka Baltā galdauta svētkiem

01. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ik gadu 4. maijā, svinot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, klājam baltus galdautus, pulcējamies uz kopīgām brokastīm, pusdienām vai vakariņām un godinām savu mīļo Latviju. Lai arī šogad svētkus svinam šaurā ģimenes lokā katrs savās mājās, Rimi Gardēži aicina tos padarīt neaizmirstami skaistus un gardus, klājot baltu galdautu un gatavojot cienastu no Latvijas produktiem.

“Mēs katru gadu 4. maijā svinam Baltā galdauta svētkus, to darīsim arī šogad, tomēr šaurā ģimenes lokā. Šobrīd vēl vairāk nekā jebkad mums jābūt vienotiem un stipriem, tāpēc aicinu klāt baltu galdautu, kas simbolizē pašapziņu, lepnumu un ir kā vienojošais elements. Esmu sagatavojusi skaistu galda klājumu, idejas vieglām uzkodām un svētku karalieni – ķiršu-biezpiena kūku ar šokolādes cepumu pamatni. Lai skaisti un ģimeniski svētki!” novēl Rimi Gardēde Liene Zemīte.

Viegli pagatavojama uzkoda

Veselīgi, ātri pagatavojami, mūsdienīgi un pārsteidzoši – tā ir šo svētku uzkodu devīze. Iecienīta uzkoda Lienes mājās ir mazās kartupeļu pankūciņas ar lasi. 

Mazās kartupeļu pankūciņas ar lasi (4 personām, 35 minūtes)

Nepieciešams:

2 lieli kartupeļi

2–3 šķipsniņas sāls

Šķipsniņa piparu

Puse olas

50 g parmezāna

Olīveļļa cepšanai

100 g svaigā siera Rasa

8 plānas šķēlītes mazsālīta laša vai foreles

100 g gurķa

Zaļumi dekoram

 

Pagatavošana:

Sarīvē kartupeļus, piejauc sāli, piparus, olu, rīvētu parmezānu, samaisi un cep sakarsētā eļļā, kamēr zeltaini brūnas. Nosusini salvetē, liec uz uzkodu šķīvja, uz katras pankūciņas kārto pustējkaroti svaigā siera, tad mazsālīta laša gabaliņu, dekorē ar sasmalcinātu gurķi un zaļumiem. Šo uzkodu iesaku ēst siltu.

 

 

Svētku kūka

“Lai silda saule – kāpēc karsēt vēl arī cepeškrāsni? Īpašā svētku kūka būs pa spēkam ikvienam, arī tiem, kuri ar cepšanu ir uz “jūs”, jo šīs svētku kūkas pagatavošanai vajadzīgi vien Latvijas produkti un jūsu čaklās rokas,” viegli pagatavojamu svētku biezpiena kūku ar šokolādes cepumu pamatni piedāvā Liene Zemīte. 

Ķiršu-biezpiena kūka ar šokolādes cepumu pamatni (12 personām, 60 minūtes)

Nepieciešams:

350 g šokolādes cepumu Selga

100 sviesta

500 g biezpiena

100 g saldā krējuma

75 g pūdercukura

Miziņa no ¼ citrona

20 g vaniļas cukura

350 g saldētu ķiršu (vai citu ogu)

100 g svaigā siera Rasa

100 g cukura

10 g želatīna

50 g ūdens mērcēšanai

Ogas dekorēšanai

Pagatavošana:

Aplej želatīnu ar aukstu ūdeni.

230 g Selgas cepumu samal miltos un sajauc ar mīkstu sviestu, izlīdzini vienmērīgā kārtā kūkas formā, liec ledusskapī vai saldētavā, kamēr pamatne sacietē. Samal biezpienu, pūdercukuru, saldo krējumu, citrona miziņu un vaniļas cukuru viendabīgā masā, kārto uz cepumu pamatnes un izlīdzini. Pāri liec atlikušos cepumus un ievieto ledusskapī.

Ūdens peldē izkausē iepriekš izmērcētu želatīnu. Sablendē ķiršus. Saputo saldo krējumu, cukuru un svaigo sieru līdz viendabīgai, stingrai konsistencei. Želatīnam piejauc nedaudz sablendēto ķiršu, samaisi. Tad savieno visas trīs masas un sajauc līdz viendabīgai konsistencei. Lej uz cepumu un biezpiena kārtas. Liec ledusskapī, kamēr krēms sastingst. Dekorē ar svaigām ogām.

 Liene Zemītes ieteikumus Baltā galdauta svinēšanai šaurā ģimenes lokā atradīsi ->>