Psoriāze – kaite, kas nelīp

Psoriāze – kaite, kas nelīp

11. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Psoriāze jeb zvīņēde ir viena no biežāk sastopamajām hroniskām ādas slimībām industriāli attīstītās valstīs, kas skar vairāk nekā 125 miljonus cilvēku visā pasaulē. Turklāt pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījumu datiem tieši cilvēki, kuri dzīvo tālāk no siltām zemēm uz ziemeļiem sirgst vairāk ar psoriāzi. Skandināvijā statistika šo ādas slimību uzrāda katram 10. iedzīvotājam. Savukārt Latvijā tā ir otrā izplatītākā ādas saslimšana aiz dermatīta, it īpaši rudens un ziemas sezonā.

Jebkuram dzimumam, jebkurā vecumā

Psoriāzi raksturo paātrināta ādas šūnu veidošanās un atdalīšanās no ādas. Šī paātrinātā procesa dēļ veidojas sabiezējuši plankumi ar sudrabaini baltām plēksnēm, kas lokalizācijas galvas matainajā daļā (uz skalpa), uz sejas – starp uzacīm, padusēs, cirkšņos (ielocēs), uz rokām, pēdām, dzimumorgānu apvidū un locītavu atloku virsmās (uz ceļiem, elkoņiem). Smagākās slimības formas skar ne tikai ādu, bet arī locītavas, kā rezultātā attīstās psoriātiskais artrīts. „Turklāt tā ir saslimšana, kuras dēļ paaugstinās risks tādām hroniskām saslimšanām kā cukura diabēts, sirds un asinsvadu saslimšanas, reimatoloģiskas saslimšanas, kas būtiski samazina pacienta dzīves kvalitāti, dzīves ilgumu un veicina invaliditātes pieaugumu iedzīvotājiem galvenokārt darbaspējīgā vecumā,” uzsver SIA daudzprofilu medicīnas centra “Veselības centrs 4” filiāles “Dermatoloģijas klīnika”dermatoloģe dr. Linda Kapteine - Veita.

Slimības cēlonis joprojām nav skaidrs, bet liela nozīme ir iedzimtības faktoriem. Tomēr slimības uzliesmojumus var izraisīt arī hormonālās svārstības (piemēram, pubertātes laikā), stress, infekcijas slimības, ievainojumi, apdegumi, operācijas, liekais svars, klimata un gadalaika pārmaiņas, saules apdegums, atsevišķi medikamenti. Šie faktori maina ādas normālās funkcijas. Psoriāze sastopama visās vecuma grupās, bet lielākoties slimo pieaugušie no 15 līdz 40 gadiem. Zvīņēde reti sastopama zīdaiņiem un veciem cilvēkiem.Ar to vienādi bieži slimo gan vīrieši, gan sievietes. Būtiski atcerēties, ka psoriāze nav infekcijas slimība un tā nav lipīga.

Diemžēl jāsecina, ka sabiedrības aizspriedumi joprojām ir viens no būtiskākajiem aspektiem, kas mazina psoriāzes slimnieku dzīves līmeni paralēli slimības fiziskajām izpausmēm. Nozīmīgi, ka sabiedrības neinformētības un neizpratnes dēļ joprojām psiholoģiskie aspekti bieži ir tikpat būtiski psoriāzes slimnieku dzīves kvalitātes mazinātāji kā fiziskie. Ar psoriāzi sirgstošie izjūt gan sociālo diskrimināciju, gan ekonomisko atstumtību. Pētījumi liecina, ka pat pacienti ar minimālu slimības izpausmi uzskata to par lielu problēmu ikdienas dzīvē un slimības dēļ 72% izvairās peldēties, 64% izvairās no koplietošanas pirtīm, 60% izvairās sauļoties, 40% nenodarbojas ar sportu un 34% neiet pie friziera.

Jāiemācās sadzīvot

“Psoriāzes gaita nav prognozējama. Tā kā slimību nevar pilnīgi izārstēt, ar to jāiemācās sadzīvot, jo galvenais ārstēšanas mērķis ir iegūt ilgstošu remisiju. Pasaulē ir diezgan plašas iespējas apturēt slimības progresēšanu un kontrolēt to, lietojot medikamentus. Taču psoriāzes gadījumā ļoti svarīga ir arī pareiza ādas kopšana,” uzsver dr. L. Kapteine – Veita. Rūpējoties par savu ādas stāvokli, lietojot ādu mitrinošus, mīkstinošus līdzekļus, ārstnieciskos šampūnus un citu dermokosmētiku, ar psoriāzi ir iespējams sadzīvot.

Ūdens dziedniecība veicina apasiņošanu un stiprina imūnsistēmu, tādā veidā stimulējot ādas reģenerāciju. Tāpēc ieteicamas šādas procedūras: kontrastduša, staigāšana pa ūdeni, roku un kāju vannas, aplaistīšanās. Tomēr vannošanās mājas apstākļos nav ieteicama biežāk, kā vienu reizi nedēļā un tās ilgumam nevajadzētu pārsniegt 15-20 minūtes, jo tad āda var nespēt atjaunot savu mitruma līmeni un kļūt sausa. Pēc jebkuras ūdens procedūras obligāts noteikums ir ieziest ķermeni ar mīkstinošiem hipoalerģiskiem krēmiem, bez pievienotām sintētiskām smaržām un krāsvielām, kas potenciāli varētu kairināt ādu. Ļoti ieteicama ir BIODERMA Atoderm produktu līnija, kas dabīgi atjauno veselai ādai raksturīgo barjerfunkciju. Tajos esošās nomierinošas aktīvās vielas mazina ādas kairinājumu un niezi. Psoriāzes pacientiem ikdienā ieteicami ir mazgāšanās līdzekļi, kas paredzēti jūtīgas vai atopiskas ādas kopšanai. Ja ādas bojājums ir galvas matainā daļā, nepieciešams izvēlēties speciālus šampūnus. Piemēram, BIODERMA NODE K šampūns un NODE K emulsija saglabā matu un galvas ādas dabisko līdzsvaru un mazina ādas zvīņošanos galvas matainajā daļā. Šie līdzekļi ir bez detergentiem (tie izmaina mikroorganismu šūnas membrānas caurlaidību un līdz ar to traucē to dzīvības norisēm), uz ko norāda nosaukums (angliski NOn DEtergence, NODE). Tātad šīs līnija produkti respektē mata folikula fizioloģisko līdzsvaru un saglabā matu aizsargājošā hidrolipīdu apvalka bioloģiskās īpašības. 

Veselības stāvokli jūtami var uzlabot arī noteikti klimata faktori (piemēram, jūra vai kalni), kas stimulē pašārstēšanās procesu. Psoriāzes ārstēšanai vislabāk piemērots ir jūras klimats. Ļoti populāri ir ārstniecīgie kursi pie Nāves jūras, jo ūdenī esošie sāļi (arī izgarojumu veidā) un minerāli normalizē ādas šūnu pārragošanos. Tāpat arī saulei ir liela nozīme šīs slimības mazināšanā. Tomēr jāizvairās no pārāk ilgas uzturēšanās saulē, lai negūtu saules apdegumu. Tā kā nepieciešams plašāka spektra UV starojums, nevarēs izlīdzēties tikai ar solārija apmeklējumu, kas pārsvarā satur tikai ultravioletos A starus.

Psoriāzes pacientiem jāseko līdzi arī savai ēdienkartei. Uzturā ieteicams uzņemt polinepiesātinātās taukskābes, it īpaši omega-3 taukskābes, jo tajās ir iekaisumu mazinošas vielas, kas veicina ādas nepilnvērtīgās barjerfunkcijas atjaunošanos. Dabīgā veidā omega-3 taukskābes galvenokārt atrodamas jūras zivīs (lašos, makrelēs, mencās u.c.).Galvenokārt nepieciešams A vitamīns, E vitamīns un B grupas vitamīni. Tāpēc ēdienkartē jāiekļauj zivis, dārzeņi, augļi un pilngraudu produkti.

Jāatzīst, ka tieši stress un pārslodze ir biežākie psoriāzes uzliesmojuma izraisītāji. Tāpēc mēģināsim padarīt ikdienu mazāk saspringtu, meklēsim ikdienā pozitīvo un psoriāzei mēs vairs nešķitīsim tik saistoši! 

Ilze Apine