Psihoterapeite: grūtās situācijās meklē atbalstu pie līdzcilvēkiem

11. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mamma līdz bērniņa gada vecumam emocionālo ir visai atvērta bērniņam un tādējādi mammas iekšējie konflikti var palikt vēl saasināti. Kā rīkoties šādā situācijā, konsultē psihoterapeite Inese Putniece.

Svarīgākais brīdī, kad māmiņa palikusi viena, nemēģināt izturēties noraidoši pret apkārtējiem. Jā, situācija nav no vieglajām. Jā, ir grūti. Jā, ir jāmēģina savākties, lai bērnam tiktu dots labākais.

BET nedrīkst aizmirst arī par līdzcilvēku atbalstu- tā var būt draudzene, mamma, omīte, varbūt kāds vīriešu dzimuma draugs.

„Meklēt palīdzību pie līdzcilvēkiem- tas ir viens no priekšnosacījumiem, ko parasti cilvēkiem, kas nonāk emocionālā krīzē, iesaka,” stāsta Inese Putniece. „Bērniņam ir vajadzīgs, lai mamma ir pieejama, nevis iekšējo konfliktu nomocīta. Viņai paliek mazāk enerģijas, ko atdot savam bērnam. Mamma ir pārpūlējusies, uztraukusies un bērniņš to jūt.”

Lūdzot palīdzību, tas nenozīmē, ka tiks sagaidīta atbildes formula „Ko man darīt”, bet ir jāizrunājas par to,kā mamma jūtas un kāda ir šī situācija kopumā. Jā, un arī laiks vienatnē ir jāatrod, kad var pabūt ar savām domām un patiešām pārdomāt doto situāciju. ”Vienai palīdz izraudāšanās vienatnē, citai – pastaiga gar jūru, citai – vienkārši iziešana no mājas,” iesaka psihoterapeite.

Vientulība nav slimība, vienkārši nav no rītiem blakus mīļotā cilvēka, ar ko kopā no rīta iedzert kafiju, parunāties, nav morālā atbalsta, bet mamma to pati kompensē, ar visu tiekot galā.

Meklēsim iespējas, kā sevi realizēt, meklēsim palīdzību un atbalstu! Mums nav jābūt perfektām, mēs esam cilvēki un visi mēdzam kļūdīties!

Māmiņu Klubs