Pirkumu plānošana mūsu ģimenei palīdz ietaupīt

Pirkumu plānošana mūsu ģimenei palīdz ietaupīt

24. Jan 2018, 15:35 UlrikaP UlrikaP

Mūsu ģimenes iepirkšanās paradumi kopš laika, kad kļuvām par vienu un vēlāk arī par otru bērnu bagātāki, ir ievērojami mainījušies. Proti, ja kādreiz, kad bijām divi vien, lielākoties pēc darba, izkāpjot no sabiedriskā transporta, ieskrējām pa ceļam uz mājām esošajā veikalā, nopērkot produktus vakariņām un nākamās dienas brokastīm, tad tagad esam sākuši visu daudz vairāk plānot. Tas tāpēc, lai nebūtu lieki jātērē laiks iepirkumiem, tā vietā to varētu pavadīt lietderīgi kopā ar ģimeni.

Kad piedzima pirmais bērniņš, vēl mēdzu katru dienu doties pastaigā ar ratiem līdz veikalam, lai sarūpētu produktus, liekot uzsvaru uz dažādām akcijas precēm, pirms došanās laukā izpētot pastkastītēs samestās dažādu veikalu akciju avīzes, savukārt autiņbiksītes jau no laika gala pasūtīju interneta veikalā Nuko.lv. Tas tāpēc, ka nav īpaši viegli stumt ratus, vienā rokā turot autiņbiksīšu iepakojumu, piedevām, Nuko.lv tās lielākoties bija par izdevīgākām cenām nekā parastajos veikalos.

20180124153522-70091.jpg

Pēc atgriešanās darbā, sapratu, ka nevēlos katru darba dienas pusdienas pārtraukumu veltīt tam, lai skrietu uz veikalu vai tirgu un pirktu produktus, tāpēc iepazinos ar interneta veikalu e-maxima.lv. Lai gan tas prasa lielāku plānošanu, taču ievērojami atvieglo dzīvi. Kā? Iepriekš sagatavoju sarakstu ar nākamās nedēļas ēdienkarti, atzīmējos produktus, kurus man vajadzēs to pagatavošanai, un pasūtu tos internetā. Tā nošauju trīs zaķus ar vienu šāvienu:

  1. Ietaupu laiku;
  2. Ietaupu naudu, jo nopēku tikai to, kas vajadzīgs, nevis vēl 101 nieku, kas pagadās pa ceļam, ja iepērkos parastajā veikalā
  3. Ir ievērojami samazinājies produktu apjoms, kurus nākas izmest, jo kaut kas nopirkts par daudz.

Patiesībā, es ļoti pārdzīvoju par to, ka nākas kādreiz izmest kādu produktu, kas nav laikus apēsts, tādēļ sācis bojāties. Tieši tāpēc palīdz plānošana – nekā lieka, tikai to, ko vajag. Loģiski, ka ne vienmēr mana iepirkšanās internetā ir bijusi tik veiksmīga, jo bieži vien kurjers neatved kādu no pasūtītajiem produktiem, vai arī piegādā alternatīvu produktu, kas patiesībā nemaz nav alternatīva. Tā man reiz gadījās ar svaigo sieru. Biju iecerējusi mēneša jubilejai gatavot siera kūku, tāpēc pasūtīju trīs kastītes ar svaigo sieru. Bet ko es saņēmu? Svaigo sieru, bet... ar marinētiem gurķiem. Loģiski, ka nekāda siera kūka no tā nesanāca, savukārt vīrs pēc pāris nedēļām minēto sieru ar gurķiem vairs ne acu galā negribēja redzēt. Ja sistēmā varam atzīmēt, ka nevēlamies, lai tiktu piegādāti alternatīvi produkti, tad izvairīties no tā, ka kāds no produktiem ir atzīmēts pavadzīmē kā piegādāts, lai gan fiziski maisā nav ielikts, izvairīties nevaram.

20180124153353-74930.jpg

Acīmredzot, nespējot tikt galā ar apjomiem, tādas situācijas e-maxima.lv gadās aizvien biežāk, kas nozīmē, ka pēc tam nākas sazināties ar veikala pārstāvjiem un lūgt atgriezt naudu par nepiegādātajiem produktiem.

Tā kā esmu ar visām četrām par to, ka ēdam sezonāli un primāri izvēlamies Latvijas ražojumus, jau kopš pirmsākumiem esmu arī Svaigi.lv kliente. Tieši šeit pasūtu mūsu ģimenes galdam dārzeņus, vietējos augļus, gaļu, olas.

20180124153248-64901.jpg

Kāds noteikti teiks, ka cenas šeit ir augstākas nekā fiziskajos veikalos, taču, liekot vienā svara kausā cenu, bet otrā – patērēto laiku, pašam skraidot pa tirgu vai veikaliem, es izvēlos iepirkšanos internetā. Reiz vīram teicu, ka, piemēram, Kunturu cūkgaļa Vidzemes tirgū maksā x eur kilogramā, kamēr Svaigi.lv x+... eur kilogramā, uz ko vīrs norādīja, lai neaizmirstu pierēķināt arī savus ceļa izdevumus un laiku, kuru pavadītu, aizbraucot līdz tirgum un pēc tam atpakaļ mājās. Tā nu jau vairs pat neatceros, kad gaļu ģimenes maltītēm pēdējo reizi iegādājos parastajā veikalā. Ja iepriekš pasūtījumus svaigi.lv veicu reizi divās nedēļās, lai kopā salasītu minimālo summu, kas garantē bezmaksas piegādi, tad tagad pasūtījumu veicu katru nedēļu, jo minimālā summa ir samazināta trīs reizes. Ērti un vienkārši. Vienīgais, kas dažkārt traucē, ir tas, ka pasūtījumi jāveic gana laicīgi, piemēram, lai saņemtu produktus pirmdien, tie jāpasūta jau līdz ceturtdienas vakaram. Taču ar laiku pie šāda ritma piešaujas.

Ja runājam par dārzeņiem, tad vasaras sezonā esmu absolūta Lipsku ģimenes dārza fane, pasūtot vasaras zaļumu kastes, kurās iekšā čaklā saimniece sarūpējusi tomātus, zaļumus, gurķus, bietes utt., utjp, spēj tikai ēst, nākot rudenim, regulāri pasūtu ķirbju kastes, savukārt, lai Latvijas garša būtu ar mums arī aukstajā gadalaikā, esmu pasūtījusi arī pulveru komplektu. Tad nu pati gatavoju maisījumu no tomātu un ķiploku pulveriem čipsu (Krippu krekeri) mērcītēm.

20180124153433-75752.jpg

Lūk, aptuveni tāda ir mana iknedēļas iepirkšanās – pasūtījums e-maxima.lv un svaigi.lv. Taču, ja kādreiz sagribās kādu našķi nu tik ļoti, ka vairs nevar izturēt, tad gan apmeklējam tuvējo piemājas veikalu.

Ja par iepirkšanos internetā, tad pēdējā laikā aizvien biežāk izvēlos internetā pasūtīt arī apģērbu, jo tādējādi ietaupu savu laiku un naudu. Piemēram, ja vecās sporta kurpes jau nolietojušās un šķitušas gana ērtas, tad tāda paša izmēra pasūtu internetā SportsDirect par daudz pievilcīgāku cenu, nekā maksātu tepat uz vietas kādā no lielveikaliem. Tāpat arī apģērbs bērniem – reizi pusgadā veicu pasūtījumu George interneta veikalā, grozā saliekot drēbes gan meitai, gan dēlam, un pa kādam apģērba gabalam sev. Ne reizi nav nācies nošaut greizi ar izmēriem.

Lai iepirktos par izdevīgākām cenām, regulāri sekoju līdzi Ecattus un ZIB akcijām, jo šo abu ražotāju kleitas esmu iecienījusi jo īpaši. Legingi un kleitas tur tiek iegādāti tikai ar akciju cenām, jo mums, pieaugušajiem, ir savas priekšrocības – mēs vairs neaugam, tāpēc šīs sezonas kleitu, kas nopirkta pavsarī ar atlaidi, varēsim droši nēsāt arī nākamajā ziemā. Janvāra akciju periodā pirmo reizi atļāvos sev “uz dullo” iegādāties arī ziemas brienamos apavus. Nocenoti no 100+ eur uz cenu 30 eur, nopirku sev nākamajai ziemai zābakus. Pasūtījumu gaidīju ar nelielu uztraukumu, kā nu būs, vai derēs, taču der pat ļoti labi.

Jā, “savlaicīgums” ir vēl viens atslēgvārds, ja runājam par maniem iepirkšanās paradumiem. Tieši tā man izdodas par izdevīgām cenām iegādāties bērniem apavus, piemēram, vasarā ar lielu atlaidi iegādājoties labas firmas zābakus nākamajai ziemai. Tāpar arī cimdus, virsjakas.

Lūk, tādi ir mūsu ģimenes iepirkšanās paradumi. Maksimāli cenšos izvairīties no veikaliem parastajiem, kas nozīmē stāvēšanu rindās, liekus pirkumus. Tieši šādi arī pagājušajos Ziemassvētkos sagādāju visai ģimenei dāvanas – viss tika pasūtīts internetā. Pasaudzēti nervi un laimīga es.