Pavasara nogurums. Kā tikt galā?

Pavasara nogurums. Kā tikt galā?

07. Apr 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir cilvēki, kuriem traucē sezonālas garastāvokļa maiņas.Īpaši izteikti tas var būt tieši ziemas/pavasara mijā. Kā tikt galā?

Priecējošais fakts šai ziņā ir tas, ka pavasarim, pretstatā ziemai, raksturīga paaugstināta sociāla aktivitāte. Cilvēka bioloģiskie ritmi pakārtojas dabas ritmiem. Tāpēc – dzirdot runču aurus pavasarī nevajadzētu dusmoties, bet gan tieši otrādi – ieklausīties savos iekšējos ritmos un censties sajust, kā dīgst zaļa zālīte ne vien zem sniega plānās kārtiņas, bet arī mūsu sirsniņās.

Kā zināms, sievietes ir jūtīgākas pret izmaiņām, kas notiek apkārt. Viens no iemesliem – serotonīna (ir tāds “laimes” hormons) daudzums smadzenēs. Sievietes organisms to izdala ātrāk nekā vīrieša. Serotonīns asinīs nonāk emocionāla saviļņojuma brīdī: smejoties, pēc seksa, garīga pacēluma mirklī. Šis hormons ir atbildīgs par tādām svarīgām izpausmēm, kā radošs gars un labs noskaņojums. Taču, kad tas izdalās par daudz, serotonīns kļūst par stresa cēloni. Tad cilvēks sāk liet asaras, kopā ar tām atbrīvojoties no liekā serotonīna. Vīrieši raud retāk – kaut vai tāpēc, ka tā audzināti. Tātad – viņiem grūtāk atbrīvoties no liekā serotonīna un arī stress ir ilgstošāks.

Lai palīdzētu savam organismam tikt galā ar ziemas un pavasara mijas radīto nogurumu, jāveicina serotonīna veidošanos savā organismā. Viens ceļš - jācenšas vairāk atrasties brīvā dabā. Pastaigas pie jūras vai mežā aiztrieks “slikto” nogurumu un tā vietā dos patīkamu fizisku nogurumu.

Izrādās, ka palīdz arī saldumu ēšana, jo tajos atrodas vielas, kas vairo serotonīna daudzumu asinīs un tā uzlabo garastāvokli. Bet – ņemot vērā, ka ziemas periodā vairumam cilvēku raksturīga tieši liekā svara uzkrāšana, tad tas laikam nebūs īstais padoms. Labākā variantā kā serotonīna avots noder arī rupjmaize un žāvēti augļi.

Ja nu ziemas/pavasara nogurums ir tik spēcīgs, ka jau no paša rīta mostamies ar izmisīgu nepatiku celties, sākt jaunu dienu, komunicēt ar apkārtējiem, kur nu vēl – iet uz darbu, tad noteikti par sevi jāparūpējas īpaši. Viens no ieteikumiem – sākt ilgoties pēc kaut kā skaista un brīnišķīga, bet tomēr – sasniedzama. Paraudzīsimies apkārt, atradīsim ilgu objektu un sāksim ilgoties. Vēlams to apvienot ar rīta pastaigu un gabaliņu šokolādes.

Kā Tu jūties tagad, pavasarī? Kādi ir Tavi līdzekļi, lai tiktu galā ar nogurumu?