Pareizākais mājoklis ir tas, kas piemērots attiecīgajam dzīves posmam

07. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ģimenei kļūstot kuplākai, ģimenes lielākoties lūkojas pēc jauna mājokļa, kurā pietiktu platības visiem. Tā bijis ar Mārtiņu un Gitu, kuri līdz ar ģimenes pieaugumu sākuši lūkoties jauna dzīvokļa virzienā.

“Katram no mums dažādos dzīves posmos ir citas prioritātes ne tikai dzīvē, bet arī izvēloties mājokli. Jaunam studentam, kurš tikko pārcēlies uz Rīgu un sācis studēt, prioritātes būs pavisam citas nekā jaunajai ģimenei ar vienu vai diviem bērniem,” teic “Bonova” mājokļu eksperts Kaspars Ekše, kurš mudina iegādāties mājokli atbilstoši savam dzīves posmam. 

Visbiežāk, meklējot mājokli, cilvēki vēlas iegādāties īpašumu visam turpmākajam mūžam, vienlaikus nekļūdoties un izvēloties piemērotāko platību, vietu, taču speciālists norāda, ka to nav iespējams izdarīt, jo pareizākais mājoklis būs tas, kas piemērots attiecīgajam dzīves posmam. 

Tam piekrīt arī Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis, kurš norāda, ka katram dzīves posmam ir nepieciešama sava mājokļa platība: “Kad ģimene veidojas, mājoklis, iespējams, būs mazāks, bet tad, kad ģimene ir izveidojusies un ir bērni, būs nepieciešamība pēc lielākas platības.” Viņš arī skaidro, ka banka situācijās, kad klients vēlas esošo mājokli aizstāt pret citu, piedāvā iegādāties jauno mājokli un esošo pārdot, lai segtu kredīta atlikumu. “Ja klients vēlas mainīt savu īpašumu, tā ir ļoti ikdienišķa situācija un banka ir saprotoša,” saka bankas speciālists. Vienlaikus viņš atgādina, ka jaunajām ģimenēm un jaunajiem speciālistiem ir dažādas atbalsta programmas, kas ļauj ievērojami samazināt pirmās iemaksas apmēru.

Domājot par mājokļa iegādi, “Bonova” mājokļu eksperts Kaspars Ekše pirmām kārtām iesaka pievērst uzmanību atrašanās vietai un mums svarīgo objektu izvietojumam tuvumā. Tas tāpēc, ka bieži vien ikdienā nākas pārvietoties no punkta A uz punktu B, dažkārt pat vairākas reizes dienā, kas prasa gan laika, gan finanšu resursus, bet, izvēloties dzīvesvietu mums izdevīgā atrašanās vietā, varam ietaupīt gan vienu, gan otru.

“Ir svarīgi, lai mājokļa tuvākajā apkaimē atrastos bērnudārzi, skolas, ārsts, veikals, sabiedriskā transporta pieturas, savukārt pagalmā būtu garantēta autostāvvieta, bērnu rotaļu laukums un grila vieta, kur uzaicināt draugus uz kādu vasaras pasākumu,” par faktoriem, pēc kādiem tiek izvēlēta dzīvesvieta, mudina aizdomāties K. Ekše. Pareizi izvēlēts mājoklis var palīdzēt atvieglot ikdienas skrējienu un sabalansēt dzīves līdzsvaru.