Par krūts zīdīšanu ne-mājās un publiskās vietās

Par krūts zīdīšanu ne-mājās un publiskās vietās

30. Aug 2017, 12:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

fotogrāfs: Vilnis Slūka

Šī man ir jau trēšā meitiņa un līdz ar to mana trešā pieredze krūts zīdīšanas jomā, tā kopumā aptverot 11 gadu ilgu laika posmu. Un man jāatzīst, ka lai arī pārmaiņas ir vērojamas, vēl ir gana daudz darāmā... lai mainītos mēs- māmiņas savā attieksmē pret krūts barošanas procesu un apkārtējā sabiedrība, mūs redzot un uztverot.

Es vēlos sākt tieši ar uzsvaru uz mums pašām – māmiņām, jo vainot visus apkārtējos ir pats vienkāršākais. Tā ir lielā mērā mūsu pašu atbildība un nostāja, kā mēs sevi pasniedzam un ar kādu pozīciju ejam sabiedrībā ar mazuli. Es noteikti esmu par to, ka mājās nav jāsēž, ka jāiet svaigā gaisā, jāiet civēkos...bet izvērtējot vietu un apstākļus un tam attiecīgi sagatavojoties. Tas nozīmē, ka mēs ne tikai mazuli saģērbjam atbilstoši, bet arī pašas pārdomājam savu garderobi, lai bērniņu varētu ērti pabarot pilnībā neizģērbjoties un procesu saglabājot diskrētu. Pārdomājam pozas un aksesuārus, kas mums varētu palīdzēt. Krūts zīdīšanas procesā ir vērojama ļoti skaista un arī intīma saikne starp bērniņu un māmiņu, ko nevajag slēpt obligāti ielienot tualetē, bet nevajag arī manifestēt kā reklāmas kampaņu. Ja ejot sabiedrībā mēs uzskatām, ka bērna barošana būdama tik pašsaprotama lieta visiem, visur un visādā veidā ir jāpieņem, mēs kļūdāmies. Tā ir smalka robeža, kur būtisko un māmiņai/mazulim tik vajadzīgo var pasniegt kā uzspiedošu vai tomēr citiem neuzkrītošu procesu.

Es sāku veidot apģērbus jaunajām māmiņām tieši tāpēc, ka pirms tiem 10 gadiem gaumīgu krūts zīdīšanai piemērotu apģērbu atrast vispār nevarēja. Šodien tā situācija ir mainījusies gan ar manu mīļo Silk&milk.com, kur es ielieku visu savu sirdi un radošo izdomu, gan citiem zīmoliem un to radītajiem apģērbiem un aksesuāriem.

Man patīk skaistas un sievišķīgas lietas, tad nu es esmu par kleitām, tunikām un topiņiem pie svārkiem. Manas šīs vasaras favorītes bija īsās kleita Zilene un Melnā kleitiņa ar bani, bet vēsākam laikam izvēlos tunikas ar vai bez legingiem.

20170830124112-22886.jpg20170830124120-68408.jpg20170830124133-96033.jpg

Foto: Instagram: DianaUrtane 

Es noteikti aicinu būt arī radošām, pielāgojot vai šujot sev apģērbus pašām. Kā piemēram, kādam izgājienam es atļāvos pārtaisīt vienas garās kleitas lences, piešujot tām āķīšus! Savukārt savai kāzu kleitai izvēlējos griezumu, kur krūšu daļā varēju atļauties atvērumus, citiem acīm nepamanāmus.

Neskatoties uz to visu, nav izslēgts, ka arī vēl tajā brīdī, kad esam atbilstoši apģērbušās ar krūts zīdīšanai piemērotu apģērbu vai piesegušas krūtis un mazulīti ar kādu lakatu, atradušas tam piemērotu ne-centrālo vietu, kāda skatienā pamanām pārmetumu, saņemam aizrādījumu... kādam tas var nepatikt. Neiecietība ir nevēlēšanās pieņemt un saprast citus. Tā ir nevēlēšanās būt atvērtam pret citiem un tikt galā pašam ar saviem stereotipiem un aizspriedumiem, to mēs citos mainīt nevaram. Mēs varam būt iecietīgas pret tiem citiem, kam nav pazīstams šis process un tā nozīmība.

Mēs varam teikt paldies par tām māmiņu istabām, kas ir parādījušās, lai arī kādas tās būtu. Mēs varam būt pateicīgas par sabiedrības izaugsmi, saņemto atbalstošu skatienus un redzot aizvien vairāk ģimenēm ar bērniem draudzīgo vietu. Mēs varam apmeklēt tieši māmiņām paredzētus pasākumus, kā piemēram šīs vasaras Māmiņu kluba festivāls „Vasara 2017“ vai „Baseina ballīti“, kas norisinājās  20.augustā un bija īstā vieta mazuļiem visās vecuma grupās.

Noteikti vēl vēlos pieminēt arī Babyroom.lv, kas apkopo ģimenēm draudzīgas vietas un ir lielisks palīgs māmiņai. Krūts zīdīšanai piemērotas vietas gan atsevišķi netiek norādītas, bet te kartē var atrast vietas pieejamas ar bērnu ratiņiem un pārtinamo galdu, kas jau liecina par draudzīgu attieksmi pret zīdaiņiem un viņu vajadzībām.

Tad nu būsim saprotošas pret citiem un saņemsim tādu pat sapratnes pilnu attieksmi arī sev. Lai jums skaists kopā būšanas laiks ar mazulīti.