Par kāju vēnu veselību jāuztraucas vienmēr

18. Dec 2014, 08:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Par vēnu veselību jāuztraucas vienmēr, bet visbiežākās sieviešu sūdzības ir šādas: uz vakaru kājas paliek smagas, gribas pacelt uz augšu; kājas var niezēt",- stāsta Veselības Centra 4 speciālists flebologs Dr.Pēteris Gerke.

Problēmas var rasties jebkurā vecumā, jo problēmu var gan iegūt, gan pārmantot, piemēram, no vecākiem.

Grūtniecība ir riska faktors venozes mazspējas attīstībai, jo augot mazulim, palielinās arī dzemde, kas spiež uz mazā iegurņa asinsvadiem, savukārt, tā tiek traucēta asinsrite, kas skar arī kājas.

Pēc dzemdībām kāju asinsrite atjaunojas un tā ir normāla, ja nav problēmu ar vārstiem. Ja ir sabojāti vārsti, tad hroniskā venozā mazspēja nepāriet, rodas sarežģījumi - varikoze, problēmas ar trombiem utml.

Duplessonogrāfija - precīza vēnu pārbaude

Duplessonogrāfijas izmeklējums ļauj precīzi, ātri izvērtēt venozo atvilni dziļajās un virspusējās vēnās, vizuāli tās novērtēt, diagnosticēt trombozi un citas vēnu patoloģijas. Noteikt plānojamās operācijas apjomu, kā arī veikt precīzu vēnu pirmsoperācijas iezīmēšanu.

Tiek izmeklētas vēnas - vēnu diametrs, vai ir sašaurinājumi, kā strādā vārsti, kādā stāvoklī ir vēnas, kas būtu jādara, lai stāvokli uzlabotu. Izmeklējums nav sāpīgs, tā laikā nav nedz jāizģērbjas, nedz arī starojums ir kaitīgs.

Kā viss izmeklējuma process notiek?

  • sākumā izrunājam problēmas, uzzinam sūdzības, uzzinam par vecākiem, viņu vēnu problēmām
  • tad tiek veikts izmeklējums, kas līdzinās vienkāršai ultrasonogrāfijas pārbaudei
  • un pēc tam tiek izrunāti iespējamie ārstēšanās varianti, ja tāda nepieciešama

Kā ārstē vēnas:

  • ķirurģiski (viss atkarīgs no bojājuma stadijas) ir 4 veidi: lāzerterapija, radiofrekvences metode, biolīmes ķirurģija, tvaika metode. Katram ir savs iedarbības princips uz vēas sieniņu, visiem mērķis ir viens - atbrīvoties no radušās problēmas.
  • mazinvazīva, neinvazīva ārstēšana, dažādas skaistuma procedūras. 

Mūsdienās procedūras neatstāj lielas rētas un arī rehabilitācija pēc procedūras nav ilgstoša. Uzreiz pēc operācijas var celties, ģērbties un doties savās ikdienas gaitās.

Esiet skaistas un veselas,

Māmiņu Klubs

 20141208122017-32817.jpg