Ogu pīrāgs

Ogu pīrāgs

04. Sep 23:24 Olīša mamma Olīša mamma

Tā klusītiņām, bet ļoti straujiem soļiem ir pietuvojies rudens. Bagātākais un šķiet, ka arī skaistākais no mūsu četriem gadalaikiem. Līdz ar rudens iestāšanos, tiek sagaidītas arī pēdējās ogu un dārzeņu ražas. No kurām negribas palaist vējā nevienu. Gribas kārtīgi izbaudīt visu, ko zemes māte mums ir ļāvusi izaudzēt, jo jau pavisam drīz nekā no tā visa vairs nebūs. Nu labi, nebūs svaigā veidā, būs “jārakājas” pa saldētavas dzīlēm.

Tā nu baudot dažādas rudens ogas, izdomāju, ka vajadzētu izcept pīrāgu. Nesen šo pīrāgu, tikai ar citu pildījumu, ēdu tēta dzimšanas dienā. Tas tiešām bija dievīgs un atstāja mazuma piegaršu, tāpēc vajadzēja mēģināt pagatavot arī pašai. Pēdējā mēneša laikā, esmu viņu gatavojusi jau piecas reizes un viņš vienmēr izdodas ļoti gards, tāpēc nolēmu padalīties arī ar Jums, šajā diezgan vienkāršajā, bet neaprakstāmi gardajā receptē.

! Šis sastāvdaļu daudzums ir piemērots mazajai formai. Priekš lielās pīrāgu formas ņēmu visu dubultā.

Nepieciešamās sastāvdaļas drumstalu pagatavošanai:

·       200 g milti

·       150 g sviests

·       5 ēd.k. cukura

·       1 tēj.k. cepamā pulvera 

Visas sastāvdaļas sajauc un saberž drupačās/drumstalās.

Aptuveni 2/3 no drumstalām ieber formā un cep 190 grādos apmēram 20 minūtes. Līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas.

Kamēr drumstalas cepas, pagatavojam pildījumu.

Nepieciešamās sastāvdaļas pildījuma pagatavošanai:

·       Pildījumam ogas pēc izvēles un daudzuma. Oriģināli šajā receptē ir rabarberi. Mums ļoti garšo ar mellenēm. Ja ir iespēja var pielikt kazenes. Derēs jebkuras skābākas ogas. Gaumes lieta.

·       300 g skābā krējuma

·       3 ēd.k. cukura

·       1 ēd.k. kartupeļu cietes

·       2 olas

Kārtīgi sajauc skābo krējumu ar cukuru, kartupeļu cieti un olām.

No cepeškrāsns izņem gatavo pamatni. Pa virsu viņai kārto izvēlētās ogas. (Ja ogas ir trāpījušās ļoti skābas, tad virs viņām var nedaudz uzkaisīt cukuru)

Kad ogas saliktas, tām pa virsu uzlej “sašeikerēto” masu un uzber atlikušās drumstalas.

Liekam atpakaļ krāsnī un cepam aptuveni 40-50 minūtes. Ar koka irbulīti pārbaudām, vai vidus nav slapjš joprojām.

Visgardāk ir pasniegt šo pīrāgu siltu ar saldējuma bumbām.

Lai arī Jūsu mājās izdodas tik pat gards pīrāgs, cik pie mums!