Nodokļu režīms ģimenēm - palielināti nodokļu atvieglojumi un pabalsti

Nodokļu režīms ģimenēm - palielināti nodokļu atvieglojumi un pabalsti

20. Sep 2018, 23:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mainoties nodokļu sistēmai, ir izveidots īpaši labvēlīgs nodokļu režīms ģimenēm ar bērniem – palielināti dažādi nodokļu atvieglojumi un pabalsti.

Lai nodrošinātu lielāku finansiālu atbalstu ģimenēm, kurās viens no vecākiem izvēlas savu laiku veltīt bērna audzināšanai, no šā gada 1. jūlija var izmantot arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par tāda nestrādājošā laulātā uzturēšanu, kura apgādībā ir:

  • bērns vecumā līdz trim gadiem;
  • trīs vai vairāk bērni līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, no kuriem vismaz viens ir jaunāks par septiņiem gadiem, kamēr bērns turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu;
  • pieci bērni līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, kamēr bērns turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi par vienu apgādājamo iepriekšējo 175 eiro vietā šogad jau ir sasnieguši 200 eiro, nākamgad šī summa sasniegs 230 eiro, bet 2020. gadā jau 250 eiro mēnesī par vienu apgādājamo.

Tāpat ir ieviestas piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta, kas atkarīgas no bērnu skaita ģimenēs. Piemēram, ģimenēm ar 2 bērniem piemaksa ir 10 eiro mēnesī, ar 3 bērniem – 66 eiro mēnesī, bet par katru nākamo bērnu papildu 50 eiro mēnesī. Tātad, ja ģimenē aug 4 bērni, tad papildu pabalsts ir 116 eiro.

Vecākiem būtu jāatceras, ka viņiem ir iespēja attaisnotajos izdevumos iekļaut arī tēriņus par bērnu interešu izglītību. Tas nozīmē to, ka attaisnotajos izdevumos līdztekus čeku kopijām par savu vai ģimenes locekļu ārstniecības un izglītības pakalpojumiem varam iekļaut arī bērnu pulciņus, sporta nodarbības un citas ārpusskolas aktivitātes, kas ir kvalificējamas kā interešu izglītības programmas.

Sākot ar 2018. gadu attaisnoto izdevumu limits ir palielināts no 215 uz 600 eiro gadā par katru ģimenes locekli ar nosacījumu, ka attaisnotie izdevumi kopā nepārsniedz 50% no gada apliekamā ienākuma lieluma. Šajos 600 eiro tiek ņemti vērā attaisnotie izdevumi arī par medicīnu, mācībām un ziedojumiem.

Avots: Skaties.lv/ Finanšu ministrija