No kuriem Ziemassvētku rotājumiem vajadzētu izvairīties, ja mājās ir mazulis?

No kuriem Ziemassvētku rotājumiem vajadzētu izvairīties, ja mājās ir mazulis?

11. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Svētkos ir vēlme sapost mājokli, radot svētku atmosfēru un prieku. Tiesa, ja tev mājās ir mazulis, jāpievērš uzmanība drošībai, tāpēc pārliecinies, vai kāds no rotājumiem, ar kuriem esi izpušķojusi eglīti un māju, nav mazulim bīstams.

Rotājumu piedāvājums ir ļoti plašs, taču ne visi tie ir piemēroti mājokļiem, kuros aug mazi bērniņi, kuri kļuvuši par rāpotājiem, vai arī ir jau naski staigātāji. Protams, bērns it kā vienmēr ir tavā redzeslokā un tāpēc varētu domāt, ka viss ir droši, taču atceries, ka pietiek vien ar minūti vai dažām sekundēm, lai notiktu nelaime.

Spožās eglīšu virtenes

Tās ir tik košas, mirdzošas un vilinošas. Tā vien mazajām rociņām kārojas pastiepties, lai kādu no tām satvertu, pavilktu, varbūt pat apliktu ap kaklu. No mirkļa, kad eglīšu virtene rotā zaļo princesi, līdz mirklim, kad tā pārvērtusies par cilpu ap bērna kaklu, ir tikai viens mirklis.

Spuldzīšu virtenes

Ar tām rotātas teju visas Ziemassvētku eglītes, taču to košums tik ļoti pievilina bērnu. Atceries, ka eglīšu lampiņu virteni bērns var netīšām aptīt sev ap kaklu, savukārt košās gaismiņas tā vien vilina tās pagaršot. Risinājums – varbūt šogad eglīte var iztikt bez spožajām gaismiņām, vai arī ar tām izrotāt tikai eglītes augšējo daļu, kur mazulis tām netiek klāt?

Stikla rotājumi

Lai gan lielākoties mūsdienās eglītes tiek rotātas ar plastmasas bumbiņām, iespējams, tavos rotājumu krājumos ir aizķērušās arī kādas krāšņas stikla bumbiņas. Ņem vērā, ka stikla rotājumi ir ļoti trausli un tie saplīst daudzos asos fragmentos, kas ir ļoti bīstami.

Sīki dekori

Mazās lietas burvīgi papildina svētku atmosfēru, taču arī vilina mazo ķiparu, kuram attīstījies pirkstiņu satvēriens un tāpēc gribas satvert visas mazās lietiņas, kas ir viņa redzeslokā. Mazas pērlītes, mākslīgais sniedziņš, mirdzumiņi u.c. mazi nieciņi.

Kas tālāk notiks ar šīm mazajām trofejām, kas atrastas uz skaisti izrotātā galdiņa vai eglītes, nav vērts pat atgādināt – tās tiks nogaršotas, nonāks degunā vai ausīs.

Sveces

Sveces lieliski papildina telpu, ar savu liesmiņu sasildot to un padarot mājīgāku . Protams, ka mazajam ziķerim gribētos silto, dejojošo liesmu satvert. Uguns ir bīstama, tāpēc degošas sveces nekad nedrīkst atstāt bez uzraudzības, vēl jo vairāk tad, ja mājās ir mazi bērni. 

Lai jums skaisti svētki, taču atceries, ka drošībai jābūt vienmēr pirmajā vietā!