No attiecību krīzēm nav jābaidās

13. Feb 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzsākot kopdzīvi, ceram, ka tā būs ilgstoša, un dzīvosim ilgi un laimīgi, neskatoties uz citu pieredzi, kuri pie pirmajām lielajām grūtībām izšķiras. Kā lolot attiecības un mīlestību, skaidro Rimi emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte, praktiskā psiholoģe Iveta Aunīte.

Katram no mums izpratne par mīlestību ir atšķirīga, tāpēc ir svarīgi, par ko vienojas katrs pāris – ko viņiem nozīmē mīlēt vienam otru, ko viņiem nozīmēs došanās vienā virzienā. “Nav slikti, ja šīs lietas izrunājam pirms kāpšanas uz kuģa, jo bieži vien par vērtībām pāri nevienojas un, kad kuģī sākas sūce, nav pat glābšanas laivas,” salīdzinot skaidro I. Aunīte.

No krīzes nav jābaidās

Iveta Aunīte skaidro, ka arī krīze ir iespēja, un tāpēc no tās nevajadzētu baidīties, taču tas pavisam noteikti vienlaikus ir arī signāls tam, ka nepieciešams apstāties un apskatīties, kas notiek pāra attiecībās un katrā pašā.  I. Aunīte mudina pievērsties profilaktiskiem pasākumiem pirms attiecības skārusi krīze, jo nav pareizi gaidīt, līdz iestājas krīze un tikai tad sākt strādāt pie attiecībām. “Manuprāt, mīlestība ir ļaut otram cilvēkam būt tādam, kāds viņš ir, un priecāties, ka šis cilvēks ir mūsu dzīvē,” teic psiholoģe.

Pietrūkst pacietības, lēnprātības

Bieži vien brīdī, kad piedzīvojam ikdienas rutīnu, mums pietrūkst pacietības, lēnprātības, iecietības, mīlestības, lai otru pieņemtu tādu, kāds viņš ir, un laulības kuģis neatsistos pret pirmo klinti. “Negribu teikt, ka mūsdienās jaunlaulātie ir vieglprātīgi, taču attiecībās valda nepacietība un zināms egocentrisms, kas ir paaudzes īpatnība, kas var traucēt attiecībām,” novērojumos dalās Rimi emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte. Viņa norāda, ka liela daļa šodienas jaunlaulāto jau no bērnības ir pieraduši pie tā, ka viņi ir zvaigznes, īpaši, unikāli, kas, protams, pats par sevi nav nekas slikts, taču brīdī, kad satiekas divas planētas, tas var radīt problēmas, jo tiek aizmirsts, ka attiecībās galvenais princips ir dot otram cilvēkam. Šādos brīžos, satiekoties divām zvaigznēm, kuras gaida ka otrs cilvēks izmainīs viņa dzīvi, padarīs to finansiāli stabilāku, laimīgāku vai arī izklaidēs, var sākties problēmas.

Krīzes ir neizbēgama dzīves sastāvdaļa

Psiholoģe norāda, ka viselementārākais ir reizi nedēļā satikties pie tējas vai kafijas un pārrunāt, kā katrs jūtas attiecībās un kas starp abiem notiek. Tādējādi, regulāri izrunājoties, var savlaicīgi notvert momentus, kurus nepieciešams vērst par labu. Izliekoties, ka problēmas ir visiem, par tām varēs parunāt pēc nedēļas, pāri visbiežāk nonāk situācijās, kurās viens saprot, ka ir gatavs mainīties, taču otram nākas atzīt, ka ir jau par vēlu.

Eksperte iesaka attiecībās regulāri turēt roku uz pulsa, lai pamanītu problēmas jau tajā brīdī, kad ir pirmie aizmetņi, jo tad vēl nav iestājies bezdibenis. Diemžēl bieži vien ērtāk ir šīs problēmas neievērot, jo apzināmies, ka tas nozīmē, ka tad, ja ķeršos klāt problēmai, kaut kas būs jāmaina.

Tiesa, gadās arī pilnīgi pretējas situācijas – pāri, kuriem ir veiksmīgi funkcionējošas attiecības, tās sāk “remontēt” tur, kur tas nav vajadzīgs, izsaucot krīzi. Kā teic psiholoģe I. Aunīte, nevajag labot sistēmu, kura veiksmīgi darbojas. “Mums jāsāk pievērst uzmanība tikai tad, ja pamanām signālus, ka kaut kas nevedas. Ja dzīve rit gludi, tad tā ir jāsvin un jābauda momenti,” saka speciāliste.

Pirmās attiecības jāveido ar sevi

Domājot par veiksmīgām attiecībām, jāaizdomājas par to, ka pirmās attiecības vēlams veidot ar sevi, jo tikai tad, kad mēs paši esam izveidojuši attiecības ar sevi, varam sākt runāt par konstruktīvām attiecībām ar otru cilvēku. Ko nozīmē – veidot attiecības ar sevi? Tas nozīmē sevi pazīt, zināt, ko es otrā cilvēkā nevaru un nevarētu pieņemt, nedzīvojot ilūzijās, ka tad, kad sāksim dzīvot kopā, spēšu otru pārmācīt un viņš mainīsies.