Neplānotais brīvdienu piedzīvojums jeb vieta, kur bērni ved pastaigā lamas

Neplānotais brīvdienu piedzīvojums jeb vieta, kur bērni ved pastaigā lamas

23. Apr 2018, 01:45 Liene MāmiņuKlubs.lv Liene MāmiņuKlubs.lv

Pēdējo mēnešu laikā neatceros tādu foršu brīvdienu izbraucienu ar piedzīvojumiem un labām sajūtam. Tāpēc, ka visu laiku - darbs, skola, mājas, darbs, skola, mājas.. Laikam vienkārši bija pienācis tas brīdis, kad vajadzēja tā nedomājot "ņemt un braukt". Un pēc šodienas vienu zinu droši - virziens CĒSIS, pat neplānotiem braucieniem ir laba izvēle! 

Kamēr ģimenes kungiem savas lietas darāmas, mēs ar mazo jaunkundzīti Līnu Grietu sēdāmies mašīnā, pa ceļam sarūpējām sev kompāniju un devāmies ceļā.

Patiesība, pirms nedēļas kaut kur sociālajos tīklos biju pamanījusi reklāmas ierakstu, ka Rakši ZOO pēc nedēļas būs lielā sezonas atklāšanas balle. Bet jau tagad zinu, ka tā būs diena, kurā sēdēšu bibliotēkā. Vajag. Maģistrs jāpabeidz. Tāpēc braucām šodien. 

Vispār es brīnos, ka savā 18 gadus īsajā mūžā vēl nekad nebiju bijusi Rakšos. Velti. 

20180423002511-46068.jpg

Tātad - 90km no mājām līdz galamērķim. Līna mašīnā iemieg un labi, ka tā, savādāk, galamērķī nokļūtu ap viņas guļamo laiku un mēs visas zinām, cik grūti ir mazajiem un pašiem, ja bērns nav izgulējies. 

 

Kamieļu parks „Rakši” ir atpūtas vieta lieliem un maziem. „Rakšu” brīvdabas ZOO var redzēt vairāk kā 100 dzīvniekus – kamieļus, lamas, alpakas, Valē melnkakla kazas, Valē melndeguna aitas, Poitou ēzeļus un trusīšu ģimenes. „Rakšos” tiek piedāvātas 2 veidu izklaides iespējas – „Rakšu mazais ceļojums” un „Rakšu lielais ceļojums”.

Ņemot vērā to, ka sezona tiek atklāta tikai pēc nedēļas, mēs izmantojām kaut ko starp "Lielo un mazo ceļojumu." Ieejas biļete man, pieaugšajam izmaksāja 8 eiro, savukārt Līnai - 4 eiro. Tāpat mēs nopirkām arī trauciņu ar speciālo barību (1 vai 1.5 eiro, atkarībā no izmēra), lai mazajiem ir iespēja pabarot zvērus. Biļetes noteikti būtu lētākas, bet mēs ļoti gribējām iet pastaigā kopā ar Rakšu iedzīvotājām  - lamām. Šāda iespēja ir visiem, tam ir paredzēta arī speciāla "Pastaiga ar lamu" taka, kas ved apkārt un cauri visai teritorijai. 

20180423012849-17851.jpg

Lieki teikt, ka Līna bija sajūsmināta. Pastaigā viņas pavadonis bija Mārvins. Lamu zēns ar raksturu. Uz priekšu kustēja vien tad, ja viņam īpaši izlūdzās vai piedāvāja gardumus no barības trauciņa. Tāpat, viņš labprāt piestāja pie katras svaigi izaugušās pienenes, savukārt Līna nebeidza atkārtot: "Mārvin, nu ejam. Nu Mārvin, ejam."  Pēc pastaigas apjautājos par lamām kā pastaigu pavadoņiem, jo patiesībā izbrīnīja tas, cik ļoti šie dzīvnieki ir līdzsvaroti un droši šada veida pastaigām ar bērnu. Man pastāstīja, ka lamas esot ļoti draudzīgas un pacietīgas. Man pašai gribētos teikt - ļoti lādzīgas. Vienīgi, kā darbiniece pirms pastaigas ieteica, pie astes gala gan nevajag iet un glaudīt vai aiztikt, varot iespert! 

20180423003615-77424.jpg

Foto mūsu šodienas kompānija. Māsa Inga, kura arī, labprāt, metās spontānajā piedzīvojumā, atstājot savu vīra kungu autoservisā, un māsa Lāsma ar ģimenīti - vīru Ģirtu un dēliņu Roju un mazo Gerdu. Fotogrāfiju ar statiskām lamām uzņemt ir teju neiespējami. Vienu reizi mums izdevās. Pārējās kopbildēs uz maiņām ir redzmas lamas un alpakas sēžamvietas. 

20180423004124-82703.jpg

Rakšos teritorija ir gana liela, lai tur vietas pietiktu ļoti daudziem, jo to laiku, ko tur pavadījām, nebija tā, ka nācas drūzmēties, lai tiktu paglaudīt zvērus vai gaidīt, lai izstaigātu pastaigu takas. Vienīgā un nepārtrauki aizņemtā vieta bija piepūšamais kalns, jeb batuts, jeb lēkājamais. Bērnu magnēts. Ļoti iepriecināja tas, ka pie katras no atrakcijas vai dzīvnieku aplokiem ir norādes un noteikumi, ko apmeklētājiem jāievēro, tāpat - atgādinājums par to, ka vecāki IR atbildīgi par bērnu drošību. 

20180423004639-73904.jpg

Bet, kas nu mēs par piemēru.. Vienā brīdī sarāpāmies uz piepūšamā kalna (kur auguma ierobežojums 1.5m).Slikts darbs. Līna bija laimīga, tāpat arī pārējie bērni, par to, ka vecāki kopā ar viņiem metas šādos piedzīvojumos. Lieki teikt, ka arī man pašai kā ikdienas ēdienreize vai miega stundas, ir vajadzīgi tādi mirkļi, kas nomāc galvā nemitīgi esošo pārdomu procesu par darba, mācību un mājas lietām. Tu lec un vienkārši nedomā. Un visi laimīgi. 

20180423005734-61330.jpg

Rakšos pilnīgi droši var izbraukāties arī ar savu līdzpaņemto transportlīdzekli. Par suņiem gan, Rakšos ar tiem pastaigāties nevarēs, bet tas laikam tomēr ir diezgan loģiski. Suns un lama varētu arī nesaprasties, vai ne? 

Rakšos mēs pavadījām kādas trīs stundas, bet noteikti varētu būt vēl ilgāk, ja vien nebūtu sagribējies ēst. Tā kā šis bija spontāns un neplānots brauciens, mājās īsti neko līdzi nesagatavojām, bet pa ceļam pirkt maizītes, pīrādziņus un bulciņas mans jaunais dzīvesveids īsti negrib vairs akceptēt. Ja veselīgi, tad veselīgi. 

  • Rakšos ir ierīkotas piknika vietas, kurās dodoties uz ZOO vari paņemt līdzi visu, kas Tev nepieciešams piknikam. Piknika vietas ir iekļautas ieejas biļešu cenās, labiekārtotas un tur droši, var uzklāt kārtīgu mielasta galdu un baudīt svaigu gaisu un draudzīgu dzīvnieku sabiedrību. Tas, ka šo iespēju šogad vasarā vēl izmantosim, ir pilnīgi skaidrs. 

Mēs gan tālāk devāmies uz Cēsim, jo vēderi bija tukši un var jau arī tad nedaudz arī Cēsu burvības pabaudīt. Ja jau par bērniem, tad svarīgi, lai labi ir arī viņiem. Es Cēsis pēdējo reizi, neatceros, kad biju un par to, kur doties ar ģimeni pusdienvakariņās, man nebija ne jausmas. Izdomājām, ka iesim un skatīsiemies. Iepatiksies, dosimies un baudīsim. Tā arī darījām. Nokļuvām Kafe Priede. Blakus Vecpilsētas laukumam, ielas maliņā, maza mīlīgā kafejnīca. Ņemot vērā, ka kopumā sanācām četri pieaugušie + trīs bērni, nācās sastumt kopā divus mazos galdiņus, lai visi pie viena galda varētu sasēsties.20180423010918-14679.jpg

Pirmā lieta, ko man ļoti gribētos uzteikt - šajā restorāniņā/kafejnīcā bija veseles plaukts ar dažādām spēlēm, grāmatām, zīmuļiem, lai mazākajiem apmeklētājiem gaidot savus pasūtītos ēdienus, nebūtu jāgarlaikojas. Mums ar Līnu ļoti patika saldējumu atmiņas spēle. Izspēlējām to vairākkārt. Bet ja par ēdienkarti - tā ir pietiekoši plaša, lai būtu no kā izvēlēties, bet tajā pat laikā, gana ierobežota, lai man kā apmeklētājam būtu skaidrs, ka ēdiens tiek gatavots tagad, nevis aizvakar. Ko tad mēs ēdām? Es izvēlējos lasi ar dārzeņiem, man "slaidā līnija", pārējie pieaugušie kārtīgus home made burgerus. Bērni? un kā Jūs domājat - protams, klasika. Frī kartupelīši un nagetiņi! Bet pat šīs bērnu porcijas ir tik lielas, ka drosi var ņemt vienu uz diviem. 

20180423011351-65240.jpg

Nav tā, ka es ļoti bieži dodos uz restorāniem vai kafejnīcām, tāpēc man būs grūti komentēt, cik lēti vai dārgi šāda pasēdēšana izmaksā ģimenei, tomēr, ja atmiņa neviļ, bērnu ēdienkartē ēdienu cenas bija aptuveni 2 līdz 4 eiro robežās. Ak, kā negribu samelot. Burgeri pieaugušajiem izmaksāja 7 eiro, bet te jāpiebilst, ka porcijā līdzi nāca arī frī kartupeļi. Mans lasis ar dārzeņiem - 9 eiro. Beigās vēl pa visiem vienu lavas kūku apēdām. Es pagaršoju. Tā bija jauka. Tiešām. Ar tumšo šokolādi, karstu un kūstošu, ogu mērces peldē.  

20180423012514-17986.jpg

Pēc kārtīgām pusdienvakariņām, nedrīkst uzreiz uz mašīnu un mājās, tāpēc, devāmies vēl izmest loku pa Cēsu pilsdrupām, apskatījām melnos gulbjus un ļāvām bērniem izdzīvoties pa bērnu laukumiņu. Bērni bija sajūsmā. Visi. Tika pievarētas lielās Cēsu pilsparka kāpnes. Bērni to izdarīja pat vairākkārt. Tāpat, blakus esošajā bērnu laukumā izskriets pa visām pieejamajām atrakcijām un nobeigumā, atpakaļceļā dodoties uz auto, mūs pārsteidza svaigs, pavisam neliels, bet tik ļoti pēc pavasara smaržojošs lietus, ar varavīksni. 

20180423013441-97747.jpg

Un šis laikam pasaka vairāk par jebkuriem vārdiem. Diena bija patiešam piesātināta.

Ja jāizveido mazais kopsavilkums ar to, ko gribētu vai būtu gribējusi darīt savādāk? Neko! 

  • RakšiZOO ir brīnišķīga vieta, kur pavadīt laiku ģimenēm ar bērniem, vienīgi, ieteikums, balstīts uz novērojumiem - velciet bērniem drēbes, kuras nebūs žēl nosmērēt, JO, bēdīgi skatīties uz tiem mazajiem, kurus vecāki rāj par to, ka viņi krīt vai kaut kam pieskaras, kā rezultātā tiek sašmucētas izejamās drēbes; 
  • Droši, ņemiet līdzi savus piknika grozus vai ēdamo. Būs gan kur to visu ēst, gan pie ieejas neviens Jums to neatņems. 
  • Cēsis - tā noteikti ir vieta, kurā var neplānoti iegriezties. Tur būs kā laiku pavadīt kā lieliem, tā maziem.
  • Un, pagaidām gan nav ar ko salīdzīnāt, bet KAFE PRIEDE ir piemērota ģimenēm ar bērniem. Maza un mīlīga ar dažādām aktivitātēm bērniem (grāmatas, zīmuļi, krāsojamās grāmatas gan visas jau izkrāsotas, tomēr atmiņas spēles un dažādas puzles - daudz un interesantas).
P.s. Nākamajā nedēļā, 29.04, RakšiZOO būs sezonas atklāšanas pasākums un es to neieteiku, ja tiešām man nebūtu paticis. Tā kā - droši, ja plānu nav, var doties uz Cēsu pusi. 

Cerams, ka arī Jūsu brīvdienas ir bijušas prieka un piedzīvojumu pilnas, lai jaunajā nedēļā gana daudz spēka un motivācijas darbiem un pienākumiem! 

Liene, Māmiņu klubs