Neļauj vīrietim darīt pāri sev un bērniem – meklē palīdzību!

Neļauj vīrietim darīt pāri sev un bērniem – meklē palīdzību!

30. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vardarbība ģimenē, gan fiziska, gan emocionāla, var skart ne tikai sievieti, kurai partneris dara pāri, bet arī bērnus. Šādā situācijā mammai, kura apzinās – no partnera jātiek prom – jāmeklē palīdzība! Kā šādā situācijā rīkoties, stāsta psiholoģe Diāna Zande, arī Māmiņu Kluba semināru pasniedzēja.

Bieži vien sievietēm šķiet, ka šādās krīzes situācijās viņām nav nekādas izejas, bet tā ir vienmēr! Vienmēr ir vairāki risinājumi, bet problēma ir tā, ka tos grūti ieraudzīt un bieži vien šķirties ir bail.

Tomēr atceries, ka tad, ja piedzīvo vardarbību un neko savā dzīvē nemaini, tu samaksā ar visām savām atlikušajām iespējām! 

Lūk, daži padomi, kā rīkoties, ja esi apzinājusies, ka tiešām nepieciešams šķirties! 

Tad, ja sieviete jau iepriekš savā dzīvē ir atrisinājusi kādas sarežģītas situācijas (jebkādas), viņa var atkāpties atmiņās un atminēties, ka viņa reiz spējusi nokārtot ko tādu, kas sākumā šķitis neatrisināms. Tātad, pirmkārt, apzināties – es varu!

Otrkārt, savā paziņu vai draugu lokā var uzmeklēt kādu sievieti, kura ir tikusi galā ar līdzīgu situāciju. Daudzas sievietes ir spējušas to atrisināt, tāpēc ir vērts pameklēt sev zināmo resursu un izmantot to kā paraugu.

Treškārt, var meklēt kādu atbalsta punktu, cilvēku, ar kuru aprunāties. Varbūt var piezvanīt uz kādu no dienestiem. Ja negribas zvanīt uz sava rajona sociālo dienestu, var sazināties ar jebkuru citu!

Ceturtkārt, izveido plānu! Šādā krīzes situācijā ļoti būtiski atrast cilvēkus, kuri varētu palīdzēt izveidot plānu, kā šķirties, kas tam ir vajadzīgs un kādi resursi tam jau ir. Sievietes bieži vien stāsta, ka viņām nekā nav. Tomēr, ja paskatās vērīgi, nav jau tā, ka nav pilnīgi nekā! Varbūt sievietei ir radinieki, kuri uz laiku būtu gatavi viņu atbalstīt, iespējams, ir kāds darba piedāvājums, kuram pieteikties. Tad, ja nav darba piedāvājuma, varbūt sievietei ir kādas prasmes, kuras viņa līdz šim nav likusi lietā, jo ir rūpējusies par māju un bērniem! Tāpat kādai var būt ļoti liels draugu atbalsts un galu galā – veselība, kas ir nozīmīgs resurss. Šādā situācijā ir jācenšas atrast un izvērtēt pilnīgi visus resursus, kas pieejami!

Māmiņu klubs

Vai zini kādu māmiņu, kurai izdevies aiziet no sava partnera fiziskās vai emocionālās vardarbības dēļ? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā