Nejūties vainīga par sev veltīto laiku!

22. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži vien šķiet, ka mūsdienās laiks steidzas daudz ātrāk nekā pirms desmit vai divdesmit gadiem. Mēs skrienam tam līdzi, cenšoties visu pagūt. Kāds ir rezultāts? Beigu beigās esam noguruši, neapmierināti un tāpat neesam visu iecerēto paguvuši.

Personīgās izaugsmes trenere un laika plānošanas eksperte Evija Šalte-Novicka teica, ka mūsdienās sieviete no sevis prasa ļoti daudz: “Jaunās māmiņas dara mežonīgu darbu, viņas strādā 24 stundas diennaktī – ceļas naktīs, vairākus gadus neguļ. Patiesībā, mammas, kas dzīvo mājās ar bērniem, dara ārkārtīgi daudz.”

Eksperte mudina katru no mums apstāties un pajautāt sev, kas gan es esmu, ko vēlos, ko jūtu un kā jūtos visu laiku skrienot. Ja šāds dzīves ritms liek justies labi, viss ir kārtībā, taču, ja jūtos slikti, kaut kas savā dzīvē jāmaina.

Ikdienā sievietes lomu bieži vien noliekam ļoti tālā plānā, priekšplānā izvirzot pavisam citas prioritātes, taču katrai no mums būtu jāsaprot, ka dzīvē gluži kā lidmašīnas kritiena laikā skābekļa maska pirmām kārtām jāuzliek sev un tikai tad jādomā par pārējiem. Ikdienā mēs, diemžēl, par to aizmirstam, cenšoties būt ideālas mammas. 

Der atcerēties, ka mūsu dzīvē nevar atnākt neviens no malas, kas atradīs laiku mums, tāpēc par to jādomā vien pašai. Evija Šalte-Novicka: “Neviens neprasīs, vai negribi atpūsties?”

Ekspertes praktiskais ieteikums ir izvērtēt savus ikdienas darbus un pienākumus, pārdomājot, kurus no tiem varam deleģēt citiem, lai nesajuktu prātā, jo ikvienai no mums ir tiesības prasīt citiem palīdzību.

Kad tas paveikts, pārskati savus laika plānošanas paradumus! Evija Šalte-Novicka novērojusi, ka cilvēki bieži vien plāno savu laiku no šodienas uz rītdienu, no šī mēneša uz nākamo mēnesi. Jā, laika plānošana ir izaicinošs eksperiments, taču var palīdzēt labāk sakārtot savu ikdienu, lai atrastu laiku arī sev.

Laika plānošanas eksperte mudina veikt eksperimentu – divu nedēļu garumā ik pēc 15 minūtēm veikt pierakstus, atzīmējot, ko šajā laikā esi izdarījusi. Pēc šāda eksperimenta varēsi lieliski pārlūkot un saprast, kur pazūd tavs laiks.

“Sievietēm ir ļoti liela vainas apziņa par to, ja viņas ir izbrīvējušas laiku sev,” saka Evija Šalte-Novicka. Šajās reizēs sieviete jūtas par to vainīga, uzreiz domājot, kā tagad šo sev veltīto laiku, kas, viņasprāt, nozagts pārējām lomām, kompensēt. Eksperte mudina nedomāt šādās kategorijās, jo tu neesi nevienam neko parādā. Tāpēc sākotnēji izvirzi sev mazus mērķus, ik nedēļu atvēlot sev vismaz pusstundu, stundu vai divas stundas, lai to laikā lēnām izbaudītu laiku, nenosodot sevi par to. 

Ja tomēr nespēj izkāpt ārā no pašpārmetumiem par to, ka atvēli laiku tikai sev, atceries, ka bērnam nav nekas sāpīgāks kā redzēt savu māmiņu, kura ir pārgurusi un nelaimīga. Tāpēc velti laiku sev, neaizbildinoties, ka tas ir dārgi – tikpat labi vari doties stundu garā pastaigā vai vienkārši lasīt sen kāroto grāmatu, tā vietā, lai atkal turpinātu cīņu ar mūžīgajiem putekļiem vai satrauktos, ka šovakar vakariņās nebūsi pagatavojusi piecu zvaigžņu trīskāršu maltīti.

Māmiņu Kluba veiktajā aptaujā 74% no 500 aptaujātajām sievietēm atzina, ka viņām pietrūkst laika sev. Tāpēc 29.februārī tiekamies Jūrmalā, Sieviešu festivālā, kur veltīsim laiku sevis pilnveidošanai un pašizaugsmei! Piedalīsimies iedvesmojošās lekcijās par attiecībām ar sevi un līdzcilvēkiem, runāsim par seksualitāti un sievietes veselību. Jo labākas būs mūsu attiecības pašām ar savu dzīvi, jo laimīgākas jutīsimies!

ATZĪMĒ, KA DOSIES UZ SIEVIEŠU FESTIVĀLU 29.FEBRUĀRĪ->>>

  • Pasākuma norises laiks: no 12 līdz 18
  • Ieeja BEZ MAKSAS
  • Pasākuma norises vieta: Semarah Hotel Lielupe Bulduru prospekts 64/68, Jūrmala