Nav jābūt lielai algai, lai krātu! Vai Tu veido uzkrājumus?

Nav jābūt lielai algai, lai krātu! Vai Tu veido uzkrājumus?

16. Dec 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā sabalansēt savu budžetu, ja lielākā daļa ienākumu ir kredītsaistības un obligātie maksājumi? Vai var iekrāt arī no pavisam nelielas algas? Sieviešu Klubs jautā ekonomistam Jānim Ošlejam.

Tiesa, sabalansēt budžetu, ja lielākā daļa ienākumu uzreiz tiek novirzīti obligātajos maksājumos, ir grūti. Ja netiec ar šo situāciju galā, meklē veidus, kā gūt papildu ienākumus. Tāpat šādā brīdī var izmantot arī budžeta kalkulatoru, kas ir banku izstrādāts finanšu instruments.

„Protams, gudra sieviete vienmēr meklēs veidus arī kā sevi palutināt. Ja naudas ir mazāk, viņa meklē papildus ienākumus vai arī vīru aizsūta strādāt uz otru maiņu,“ smaidot teic ekonomists.

Vai var sākt krāt naudu arī tad, ja ienākumi ir visai mazi? Ne tikai var, tas pat ir ieteicams. Neatkarīgi no algas lieluma, 10 % no kopējās summas ir otpimāls skaitlis, kuru būtu vērtīgi ieguldīt uzkrājumos.

Vēl viens variants, kā izdot naudu – ieguldīt savā uzņēmumā. Šāda veida ieguldījums nes pat līdz 20 % peļņas. Tas ir daudz vairāk nekā bankas vai uzkrājošās apdrošināšanas solītie 3 līdz 7 %. Savā uzņēmumā pelni tu pati. Tiesa gan – arī risks ir lielāks. Neviens negarantē, ka peļņa patiešām būs.

Tāpat vērtīgi zināt, ka daudzi šobrīd izmanto iespēju uzkrāt savus ienākumus zeltā. Šobrīd zelta vērtība ir augsta, vai tā vēl pieaugs, nevar zināt, bet ieguldījums vienalga ir vērtīgs.

Vai Tu veido iekrājumus?