Uz māmiņu jautājumiem par migrēnu atbild neiroloģe Daina Jēgere

Uz māmiņu jautājumiem par migrēnu atbild neiroloģe Daina Jēgere

06. Mar 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uz māmiņu jautājumiem par migrēnu atbildēja neiroloģe Daina Jēgere.

Māmiņa jautā

Ar galvassāpēm epizodiski cīnos jau vairākus gadus, ir periodi, kad galva sāp ļoti regulāri. Tomēr novēroju,ka grutniecibas laikā galvassāpes bija labi ja vienu reizi visu 9 mēnešu laikā, diemžēl dažus mēnešus pēc bērna piedzimšanas galvassāpes ir atgriezušās un tagad galva sāp gandrīz katru nedēļu.Galvassāpju ilgums mēdz būt 1-2 dienas. No medikamentiem, smagākajos gadijumos lietoju paracetamolu, jo baroju mazuli ar krūti, bet tas līdz uz isu bridi. Galvassāpes parasti sākas naktī, jo pamostos ar sāpēm parasti vienā no deniņu pusēm. Līdz ar to auras sajūtas nav, vienīgi mēdz būt slikta dūša pie stiprākām galvassāpēm.

Jautājums - kas šajā gadījumā varētu būt iemesls galvassāpēm?

Atbild neiroloģe Daina Jēgere

Vispirms jāzina, kas tas par sāpju veidu? Migrēnai ir ļoti raksturīgi, ka galvassāpes nav grūtniecības laikā. Pēc grūtniecības galvassāpes var būt visdažādāko veidu, ne tikai migrēna.Bieži ir sāpes sakarā ar savilktiem skausta muskuļiem, bet var būt arī citas. Ibuprofēns un paraceptamols tiešām ir atļauts lietot gan bērniem, gan grūtniecēm, bet tiešām, tikai stipru sāpju gadījumā, noteikti ne katru dienu.

Zane, vai galvassāpes ir tādas pašas, kā pirms grūtniecības? Ja nē, jāmeklē cits iemesls. Nakts galvassāpes ir nopietns iemesls, lai dotos pie neirologa un meklētu cēloni, nevis konsultētos tikai internetā.

Māmiņa jautā

Nezinu vai tā ir migrēna,bet katru menesi noteiktos datumos man MEŽONĪGI sap galva tieši pie deniņiem labaja pusē!Parasti "ierauju" 2tabletes Ibumetin400,bet nepalīdz,lielāku devu ņemu tikai uz ankti un arī ,ja sāpes ir neciešamas!
Varbūt varat ieteikt tiešām efektīvu risinaumu ka tikt gala ar sāpēm BEZ Ibumetin400 un tml. tabletēm?

Atbild neiroloģe Daina Jēgere 

Ko nozīmē "noteiktos datumos"? Vai tas nozīmē, ka galvassāpes saistītas ar mēnešreizēm, jeb vai saistītas ar tusiņu apmeklējumu piektdienas vakaros? Ārstam visu vajag precīzi zināt, tad arī atbilde būs precīzāka. Arī sāpju raksturojums "mežonīgi' izsaka maz. Pēc pieredzes- ja palīdz ibumetin 800 mg, tas nozīmē, ka sāpes tomēr var kupēt, un tās tātad nav vēl tās visstiprākās, jo ir tādas galvassāpes, kurām nepalīdz parastie pretsāpju līdzekļi. No jautājuma ir par maz informācijas, lai sniegtu kādu citu padomu, kā vienīgi- jāiet pie ģimenes ārsta vai neirologa, vai sāpju ārsta, lai vispirms būtu diagnoze, tad var spriest, ko darīt.

Māmiņa jautā

Ar galvassāpēm cīnos jau no bērnības. Man ir 25. Skolā visu norakstīja uz pārgurumu, slodzi, stresu. Kopš 2012.gada rudens man galva kreisajā pusē sāka ļoti dīvaini sāpēt. Bet nevis visu laiku un nepārtraukti, bet tādiem kā šāvieniem. Nav nekāda periodiskuma. Var tā veselu mēnesi katru dienu būt, un pēc tam pusgadu tā var pēkšņi vairs nebūt. Nekādas tabletes pret šādām sāpēm man nepalīdz. Esmu bijusi pie nerologiem un arī pie algologa. Veicu datortomogrāfiju, doplerogrāfiju, magnētisko rezonansi, rentgenu, pārbaudīja arī acis. Rezultātā - nav iemeslu šādā sāpēm. Plānoju otro bērniņu, bet baidos, tā kā dzeru daudz tablešu pret galvassāpēm (Solpadein, Ibumetin 400). Vai varat ieteikt, kur vēl vērsties?

Atbild neiroloģe Daina Jēgere

Viktorija, ja izmeklējumos neatrod nopietnu iemeslu galvassāpēm, tas ir ļoti labi un var nedaudz nomierināties, jo ir diezgan daudz tā saucamās „primārās galvassāpes”, kad izmeklējumos neatrod izmaiņas. Šīs gs ir labvēlīgas, tas nozīmē, ka nebūs nopietnu seku. Var paļauties gan uz neirologu, gan algologu, ka viņi gan būtu pamanījuši kādu nopietnu iemeslu. Viens no labdabīgo gs veidiem ir „primāras durošas gs”.

Ir cita nopietna problēma- katru dienu lietoti pretsāpju medikamenti izsauc pieradumu un galvassāpes. Tie jāņem nost, savādāk gs nerimsies. Shēmu parasti māk izstrādāt gan neirologi, gan algologi.

Ja netiek galā, var nākt pie manis LUMPII, ārstu praksē, tālr. 27115226

Māmiņa jautā

Man galvassāpes ir tikai nedēļu pirms menstruālā cikla. Sāpes ir neizturamas, līdz vemšanai. Kā ar tām tikt galā, tās ļoti traucē darbam. Un katru mēnesi man jādzer pat vairākas Citramona tabletes reizē.

Atbild neiroloģe Daina Jēgere

Ir atsevišķa migrēna „menstruāla migrēna”, kas ir tikai periodā līdz 7 dienām pirms mēnešreizēm un mēnešreižu laikā. Noteikti jāatzīmē migrēnas kalendārā ( www.nesap.lv, vai www.vivendi.lv) gan sāpes, gan mēnešreizes un jāaiziet pie neirologa vai algologa, lai sastādītu plānu, kad profilaktiski lietot zāles, jo Jūs varat prognozēt lēkmi. Visvienkāršākais: pēc kalendāra uz gaidāmo GS laiku katru rītu ieņemt 1 tb Nalgedola, varbūt lēkme nebūs.

Māmiņa jautā

Kā cīnīties ar spēcīgām migrēnas galvassāpēm grūtniecības laikā? Vai zāles var ietekmēt gaidāmo bērniņu vairāk grūtniecības sākumā vai beigās?

Atbild neiroloģe Daina Jēgere

Grūtniecības pirmos mēnešos varbūt migrēna lēkmes, kas parasti pēc 3. mēneša pāriet. Ja Jūs gaidāt bērniņu, visprātīgāk runāt ar ārstu, jo iemesli gs var būt ļoti dažādi- asinsspiediena izmaiņas, stājas izmaiņas, pazemināts  hemoglobīns un vēl ļoti daudzi. Nezinot iemeslu kaut ko darīt nav prātīgi.

Māmiņa jautā

Vai arī mazam bērnam var būt migrēna?
Kādas ir tās pazīmes?
Kā bērnam tiek pārbaudīta galva?

Atbild neiroloģe Daina Jēgere

Mazam bērnam var būt migrēna. Tā kā migrēnas diagnozi stāda tikai pēc sāpju apraksta, bet nekādos izmeklējumos nav migrēnai vien raksturīgu pazīmju, svarīgi, lai bērns var pastāstīt un atbildēt uz jautājumiem, ko ārsts uzdod. Bērna migrēna atšķiras no pieaugušo, tā var būt arī bez galvassāpēm. Ļoti svarīgi bērnu parādīt bērnu neirologam, lai izšķirtos par nepieciešamajiem izmeklējumiem, bet varu teikt, ka bērnus izmeklē saudzīgi, nenodarot pāri, izmeklējumi ir nesāpīgi.

Māmiņa jautā

Migrēna ar auru man ir no apmēram 14 gadiem. Gadījies, ka tā ir tikai pāris reizes gadā, bet pēdējos gados paliek biežāk, pat pāris reižu mēnesī. Kad sākās aura - mirguļojoši punkti un svītras, tad parasti iedzēru 2 Mezum Forte tabletes un Ibumetīnu,( jo citādi ir slikta dūša, vemšana) un gāju gulēt tumšā istabā. Ja aizmigu, tad nejutu to nepatīkamo vienas puses nejūtīguma sajūtu. 
Mani mazliet satrauc tas, ka lēkmes kļūst biežākas. Vai man tomēr būtu kādi izmeklējumi jāveic? Kādus 11 gadus atpakaļ veicu kompjūtertomogrāfiju un magnētisko rezonansi, encefalogrammu, jo nebija skaidrs, kas ar mani notiek. Tur viss bija labi, encefalogrammā nelielas izmaiņas uz epilepsiju, kas it kā nav jāārstē. Tikai pēc tam uzzināju, ka man ir migrēna. Pašlaik baroju 1,5 mēnesi vecu bērniņu, tāpēc zāles nekādas nelietoju, bet ja ir lēkme, vai ir kāda alternatīva? Bez zālēm paciest jau var, bet tās sajūtas ir mokošas.

Atbild neiroloģe Daina Jēgere

Ja Jums ir aura, tad tiešām tā ir migrēna. Parasti grūtniecības laikā lēkmes stipri mazinās, bet pēc dzemdībām atgriežas. Lēkmes var kļūt biežākas, ja Jūs esat nervoza, raudat, kā arī, ja neizguļaties. Tāpēc ieteikums- ja bērniņš naktī bieži mostas, aiciniet palīgā vecmāmiņas, lai vismaz dažreiz viņas kādu nakti palīdz un atļauj Jums izgulēties. Izgulējusies mamma ir mierīgāka un arī bērniņš būs mierīgāks. Cenšaties arī dienā pagulēt kopā ar bērniņu. Reizēm migrēnu provocē saspringti skausta muskuļi, jo Jūs nēsājat mazuli, tāpēc izvingriniet , izmasējiet skaustu, iesmērējiet ar mentola vai piparmētru eļļu. Visas diklofenaka un līdzīgas ķīmiskas ziedes iesūcas ādā un būs pienā. Ja ir stipras sāpes,atļautas zāles, kas atļautas bērnam- Paracetamols vai Ibuprofens. Ja nav skaidrības un šīe medikamenti nelīdz, ejiet pie neirologa, kas ieteiks, kā lietojamas cita veida zāles.

Māmiņa jautā

Man ir migrēna ar auru. Pirmā lēkme bija piektajā klasē, kādu divpadsmit gadu vecumā. Tagad ir 28 gadi. Visbiežāk migrēna ir ar auru. Parādās ņirbējoš mazs pleķītis vai nu vienā acī vai otrā. Un acs priekšā viņš ņirbē un laika gaitā tā kā plešas lielāks, kādas 40 minūtes. Uz auras beigām jau sāk pulsēt pierē, kurā acī aura-pretējā pusē sāpes. Sāpes reizēm ciešamas, bet ir bijušas briesmīgas-ar vemšanu u.c. Galvenais auras sākumā iedzert pretsāpju zāles-es dzeru divus citramonus. Bija izrakstītas arī nopietnas migrēnas zāles, bet tām metu mieru. Migrēna reizēm ir ļoti bieži-vasaras periodā biežāk kā ziemā. Ir bijušas pat divas auras praktiski pēc kārtas. Bija periodi, kad migrēna ar auru atkārtojās divreiz nedēļā. Šobrīd divus mēnešus nav bijusi. Parasti migrēna parādījās pēc stresiem, arī šokolādes ēšana ietekmēja migrēnas lēkmju biežumu. Nezinu vai taisnība, bet sev novēroju, kad vasarā, spožās saulainās dienās migrēna ir daudz biežāk. Esmu iemācījusies sadzīvot jau pat tik tālu, ka nebaida galvassāpes kas seko pēc auras. Tās atvieglot palīdz fizisks darbs, kas aura-es sāku kārtot māju. Skatos pēc sajūtām-ja jūtu ka pierē sāk stipri sāpēt-tad dzeru zāles. Ja ne tik traki, tad nedzeru. Reāli diagnozi uzstādīja pirms pieciem gadiem.

Grūtniecības laikā migrēna bija vienu reizi. Man ginekoloģe teica, ka visticamāk migrēna nebūšot. Kas to ietekmē? Hormoni? Varbūt ar laiku būs kāda metode kā ārstēt migrēnu. Viskaitinošākās nav pat tās galvassāpes bet tā aura. Uz stundu esi praktiski paralizēts. Ja vadi auto, tad met mieru, ceļmalā atpūties stundu. Ja darbs kas prasa koncentrēšanos tad arī ir kā ir. Vienā darba vietā mani nepaņēma jo pateicu ka ir migrēna.

Atbild neiroloģe Daina Jēgere

Mūsdienās nav zāļu vai paņēmienu, kas novērstu auru. Ja Jums izdosies samazināt lēkmju skaitu, arī aura nemocīs. Jūs darāt pareizi, jo esat izstrādājusi taktiku, kā sadzīvot un „neizlaist zvēru no krātiņa”. Tas nozīmē- izvairīties no stresiem, bet ja stresi ir, iedzert augu valsts nomierinošus, piemēram, „nervo strong”, vasarā saulesbrilles, izgulēties, no rīta neiet no mājas nepaēdušai.

Var mēģināt akupunktūru, jogu, kādas citas atslābinošas vai meditācijas prakses. Lai kur ietu, ņemiet zāles, kas noņem sāpes līdz. Ja sākas aura- 1-2 tb citramona, bet, ja galvassāpes tomēr ir pēc auras, var lietot arī speciālās migrēnas triptānu grupas zāles, kāpēc ne?

Māmiņa jautā

Ar Migrēnu, jau mēģinu sadzīvot jau ļoti sen. Pēdējos gados viņa ir pastiprinājusies tik tālu, ka bez mediķu palīdzības pārciest nevaru. Sākas ar "Auru" acis sāk nerādīt, liekas, ka pat vienas acs skatiens peld prom. Mēle tirpst, reizēm pat tik tālu, ka nav iespējams sakarīgi parunāt. Un šī "Aura" beidzas, kad roka, vai pēdu pirksti(visretāk) beidz tirpt. Un tad sākas nepanesamas sāpes ar vemšanu. Un tad ar ārstu palīdzību varu tikt cauri, jo savādāk nav panesamas tās sāpes. Bet kas bija interesanti, kamēr gaidīju mazo un līdz mazā pusgadam ne reizes nebija migrēnas, izbaudīju to laiku. Bet tagad tā ir atgriezusies, un vēl spēcīgāka. Un vēl grūtāka atiešana no viņas. 
Esmu izstaigājusi daudz ārstu, Magnētisko rezonansi, pārbaudījusi kakla asinsvadus. Vienīgais ko pasaka ārsti, ka ar to jāsadzīvo. Ja nepaspēju pie pirmajām pazīmēm iedzert ko pret sāpēm, migrēna ir ļoti spēcīga, bet ja paspēju, nedaudz vieglāka. Vai ir kāds vieglāks un efektīvāks veids, kā viņas pārdzīvot, jo nepalīdz ne tautas metodes, ne pretsāpju zāles (diezgan bieži)?

Atbild neiroloģe Daina Jēgere

Pašlaik nav izdomātas zāles, lai izārstētu migrēnu .Migrēnas cilvēki ( tā es saucu migrēnas slimniekus, jo ar migrēnu jāsadzīvo, tas ir dzīves veids, ar to nevar cīnīties, bet ar to jāsarunā, jāvienojas, jāpieņem kā daļa no sevis) ir varbūt jūtīgāki pret apkārt notiekošo, pret stresiem, smaržām, trokšņiem, laika apstākļiem, neizgulēšanos, par daudz alkohola, par maz miega. Migrēnas cilvēki uztver šo pasauli krāsaināk, ‘smeķīgāk’, košāk, dziļāk. Bet par to ir jāsamaksā. Tas nozīmē, ka cilvēkam ar migrēnu jāseko savai veselībai, jāraksta migrēnas dienasgrāmata, jāsaprot sakarības, kas ietekmē un pastiprina migrēnu un kas atvieglo lēkmes. Vienkāršota pieeja- daru ko gribu, lēkmei dzeru pretsāpju zāles, katru reizi vairāk- ved vienkārši strupceļā. Es saprotu, ka var uz kādu laiku saņemties, visu izpildīt, bet vienreiz tas apnīk un gribas tāpat kā pārējiem- neņemt neko galvā, darīt kad un kā iepatīkas, nedomājot, ka atkal tā būs klāt. Tā migrēna... Katrā ziņā metodes, ko parasti iesaka, ir mēģināt mazināt dzīves stresus un biežu lēkmju gadījumā sākt kursa terapiju, ko iesaka speciālists.

Māmiņa jautā

Mana problēma - es žāvājos 24/7 un dienas beigās ( ne katru dienu) sāp galva. Cik pati esmu lasījusi, tad žāvas liecina par skābekļa zudumu smadzenēs, bet kas tālāk? Ar šo murgu cīnos jau otro gadu, bet ārsti vai nu negrib, vai nevar atrast problēmu. Ir taisīta gan encefalogramma, gan doplerogrāfija galvas un kakla asinsvadiem - nekā. Analīzes uz vairogdziedzeri - viss normas robežās. Kardiogramma - viss kārtībā. Sākumā daktere ieteica dzert Meldonium - jēgas nekādas. Pēc tam Phezam - 2 nedēļas bija ok, pēc tam sākās viss jo gala. Tagad devos pie dakteres atkārtoti, man paziņo, ka man ir distonija un nav ko skraidīt pie ārstiem. Tas neesot nekad nopietns. Parakstīja Noofen - jēgas nekādas. Žāvājos un mokos ar galvas sāpēm un miega traucējumiem. Respektīvi - miega apnoja, pamostos no tā, ka neesmu ievilkusi gaisu. Esmu iztaigājusi visus speciālistus savu iespēju robežās, bet rezultāta nekāda. Vēlētos dzirdēt jūsu viedokli. 

Atbild neiroloģe Daina Jēgere

Ja tā tiešām ir miega apnoja, tas nav vienkārši un nevainīgi. Šī saslimšana jākonsultē pie speciālistiem, kas strādā , ja nekļūdos, Stomatoloģiskajā institūtā Dzirciema ielā. Ja tā ir distonija, tā jāārstē, jo sagādā nopietnas neērtības. Ar to nodarbojas neirologi. Ārstēšana prasa pacietību un sadarbību.

Ja analīzes ir normā, tas ir labi, tātad uzreiz var nozīmēt terapiju, lai noregulētu veģetatīvās nervu sistēmas funkcijas.

Māmiņa jautā

Visu savu dzīvi slikto pašsajūtu norakstīju uz Veģetatīvo distoniju (diagnoze no 4g.v.), pirms trim gadiem bija smaga epizode, kuras laikā pazuda redze, gāju uz MR, atklāja demielinizāciju (norādes uz MS), sekoja panika, redzes zudumi atkārtojās, galvas sāpes tādas, ka gultā nav iespējams apriezties uz otriem sāniem, pat parunāt. Pirms pus gada aizgāju pie vienas neiroloģes, kas pasmīn un pasaka - tās taču ir migrēnas, nav par ko uztraukties! Jautājums ir, vai tiešām nepārprotami MS simptomi ir arī prastas migrēnas gadījumos?

Atbild neiroloģe Daina Jēgere

Katram cilvēkam var būt vairākas saslimšanas- gan MS, gan migrēna, gan miežagrauds vai skabarga pirkstā, un tas nebūt nenozīmē, ka visas ir ļoti saistītas.

MS ir diagnoze, ko nepārprotami apstiprina MR izmeklējuma dati. Bet tas nenozīmē, ka nevar vienlaicīgi būt migrēna ar auru, kuras laikā ir miglošanās. Tikai auras simptomi parasti ir 5-60 minūtes. Katrā ziņā migrēnas lēkmes ārstē, neatkarīgi no citām vienlaicīgi esošām slimībām.

Es Jums pilnīgi piekrītu Jūs savu migrēnu esat pamatīgi izpētījusi. Nav vienādu cilvēku un nav vienādu migrēnu. Viss, ko Jūs darāt, lai stabilizētu nervu sistēmu, nāk par labu- masāža, osteopātija, joga, relaksācija tai-či, un citas prakses. Tomēr, kad lēkme sākas, nevar gaidīt, jāķeras nekavējoties pie medikamenta pietiekamē devā. Kā teica kāds profesors konferencē: vislabākais līdzeklis migrēnai ir pretsāpju līdzeklis... kabatā. Tas nozīmē- lai būtu drošība.

20150219171305-65005.jpg

Informācijai par migrēnu:

Mīti par migrēnu Latvijas sabiedrībā vēl arvien ir spēcīgi. Latvijā migrēna un stipras, regulāras galvassāpes ir ikdiena ap 5% iedzīvotāju. Galvassāpes izjutis katrs, bet lielākā daļa spēcīgu sāpju gadījumā neveic nekādus izmeklējumus ar mērķi izzināt to cēloni. Migrēna nav vienīgais spēcīgu galvassāpju iemesls, slimības var būt daudz un dažādas. Ir izpētīts, ka 95% gadījumu galvassāpju cēloni var noteikt, rūpīgi izpētot pacienta slimības vēsturi.

Migrēna ir hroniska saslimšana, kam raksturīgas vidēji vai stipri izteiktas lēkmjveida galvassāpes, parasti 4 līdz 72 stundu ilgumā un bieži tikai vienā galvas pusē. Migrēna nav izārstējama, bet ir kontrolējama slimība. Blakus simptomi ir nelabums, slikta dūša, paaugstināts jutīgums pret gaismu, smaržām un skaņām, ‘aura’ (aura ir sāpju priekšvēstnesis, ilgst no 5 minūtēm līdz stundai – ņirbēšana, zibšņošana acu priekšā, dažreiz kādas ķermeņa daļas notirpums, var būt pat ierobežotas spējas runāt, piemīt ap 30% migrēnas slimnieku). Migrēnas galvassāpes neapdraud cilvēka dzīvību, taču tām ir negatīva ietekme uz dzīves kvalitāti, sociālo dzīvi, darbspējām (arī ekonomiskais aspekts). Bieži migrēnu izraisa: sarkanvīns, sieri, spēcīga kafija vai tēja, spēcīgas smaržas utt.

Plašāka informācija par migrēnu:

migrenalv@gmail.com

Facebook / draugiem.lv: Nost ar galvassāpēm

Twitter: @migrenalv

Youtube: Latvijas Galvassāpju biedrība

www.migrena-help.lv

www.migrena-help.lv/ru