Mazgā rasā muti un zīlē Jāņos

Mazgā rasā muti un zīlē Jāņos

23. Jun 2023, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Senie latvieši rūpīgi sekojuši līdzi dažādām Jāņu svinēšanas tradīcijām. Tā lielā cieņā bijusi arī zīlēšana!

Jāņuzāļu spēks

Līgo vakarā jāpin vainags, jālec pāri ugunij, jāzīlē nākotne un, galvenais, jālasa jāņuzāles. Ne velti Līgo vakaru dēvē par Zāļu vakaru…

Visas puķes un zāles aug līdz Jāņiem, pēcāk — sāk briest. Jāņi, precīzāk, Līgo diena, ir brīdis, kad augšanas spēks sasniedzis savu kulmināciju un auga bioloģiskā enerģija ir visspēcīgākā. Saulgriežos vākti augi — asinszāles, vīgriezes, sarkanais āboliņš un citi — savu īpašo bioenerģētisko vērtību nezaudē arī pēc izžūšanas. Tādēļ neslinkojiet un 23. jūnijā plūciet visu, kas zied!

Augu un zāļu vērtība ir cieši saistīta ar mēness fāzēm!

Jaunā mēnesī pieaug gaisa ietekme uz augiem, notiek intensīvi apmaiņas procesi starp saknēm un galotni vai, kā to apzīmē astroloģijā, starp dvēseli un garu.

Augošā mēnesī «valda» uguns stihija, kas palīdz augam uzņemt kosmiskās ēteriskās enerģijas un piesātināt visas auga daļas ar dzīvības spēku.

Pilnmēness ir uguns stihijas un dzīvības spēku kulminācija auga augšējās daļās — ziedos, lapās.

Nākamajā ceturksnī pēc pilnmēness pieaug zemes ietekme — visvairāk enerģijas saņem augu saknes. Tādēļ, ja vasaras saulgrieži sakrīt ar pilnmēnesi, augu dziednieciskās spējas ir īpaši spēcīgas.

Jāņuzāles jāprot atšķirt, augi — jāpazīst. Pastāv vēlamie un nevēlamie laiki, kad zāles plūcamas. Vislabāk to darīt Jāņu dienā no pulksten 11 līdz 13 vai vēlāk — pēcpusdienā. Rasainus augus nedrīkst plūkt, bet pusdienlaikā vāktās zāles ātrāk bojājas.

Arī vainagā nevar vīt visu pēc kārtas, piemēram, ievu zarus. Lai gan ievas noziedējušas, no zaru aromāta var sākt sāpēt galva.

Meitu, puišu un vecu ļaužu zāles

Nav īstas drošības, ka jāņuzāles tiešām palīdz pret visām slimībām. Toties pastāv jāņuzāļu iedalījums jaunu meitu, puišu un vecu ļaužu zālēs.

Puišu zāles ir dažādi indīgi augi, piemēram, latvāņi, driģenes un dzeloņaini augi, ko parasti lieto pret burvjiem un raganām, kā arī dadži, zirgskābenes, puplakši un diždadža lapas, kas uzlabo ēstgribu, — puiši tik ēd un pieņemas spēkā! Svarīga puišu zāle ir nātre, jo palīdz regulēt vielmaiņu un uzlabo ādas izskatu.

Meitu zāles ir pļavas un dārza puķes ar spilgtiem ziediem. Ar tādām zālēm vainagā meitas piesaista ne vien puišu, bet arī visu labo gariņu uzmanību. Populāra meitu zāle ir gundega — indīgs augs, kas izraisa ādas apdegumu. Bet, prasmīgi lietojot, ar gundegas palīdzību var tikt pie sārtiem vaigiem. Pavisam nesen farmaceiti izpētījuši, ka samtenēs ir antibiotiskas vielas, tāpēc tās derīgas pret ādas iekaisumiem. Kliņģerītes un kumelītes dziedniecībā lietotas jau sen.

Ļoti populāra sieviešu puķe ir rūta — Lietuvas nacionālā puķe, kas, lielā daudzumā lietota, izraisa pastiprinātu asiņošanu. Mazās devās tā palīdz pret klimaksa karstumiem, svīšanu un reiboņiem.

Vecu ļaužu zāļu sarakstā pirmais Jāņu dienas augs ir paparde. Tā līdzās vībotnēm ir efektīvs līdzeklis pret reimatismu. Tādēļ vecie ļaudis pēļus pildīja ar papardēm. Arī jaunie mēdz gulēt papardēs, tikai tas notiek to augšanas vietās — mežos un pļavās.

Materializētā aura un zīlēšana ar jāņuzālēm

Jāņu vainagu vijiet no trejdeviņām vai vairākām zālēm. Negribat — nevijiet, nekas ļauns nenotiks. Bet, ja tomēr esat vainadziņu nopinuši un galvā uzlikusi, pacentieties līgošanas laikā to nenomest kaut kur zemē un neuzsēsties tam virsū. Vainags simbolizē kosmisko pilnību, pabeigtību, arī Sauli un cilvēka materializēto auru. Vainags ir tā īpašnieka simboliskais sargs, pret to jāizturas ar cieņu. Galu galā — tas ir arī meitas goda simbols!

Jāņu vainagi vienmēr izmantoti zīlēšanai. Jāmet vainags ābeles vai ozola zaros un jāskaita līdzi, ar kuro reizi tas paliek zarā karājamies. Tik gadu būs jāgaida līdz precībām. Vai arī — palaidiet savu vainagu upē. Ar kura puiša vainagu jūsējais saskarsies, ar to arī kāzas būs jādzer. Bēdīgi, protams, ja tas saskaras ar citas jaunavas vainagu. Bet neskumstiet — būs vēl citi Jāņi, citi vainagi un citas upes!

Zīlēt var arī ar nesavītām jāņuzālēm. Šī zīlēšana jau attiecas uz daudz nopietnāku tēmu un var radīt mazliet dīvainu drebuli. Ņemiet sarkano āboliņu vai kādu citu jāņuzāli, kas vēl pumpurā vai tikai mazliet atplaukusi, iespraudiet to virs istabas durvīm. Ja no rīta tā zied un zaļo, būsit vesels un bagāts, ja novītusi — jābūt piesardzīgam.

Dziedāsim un zīlēsim Jāņos!

Māmiņu Klubs