Marija Jansone: Esmu pateicīga savai mammai

Marija Jansone: Esmu pateicīga savai mammai

22. Feb 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmo reizi par māmiņu kļuvusi deviņpadsmit gadu vecumā, pērn Marijas Jansones ģimene kļuva kuplāka, tai pievienojoties vēl vienam bērniņam. Šobrīd Marija ir divu bērnu māmiņa, atzīstot, ka viņai ir svarīgi būt ne tikai mammai, bet piepildīt sevi arī citās lomās.

Salīdzinot sevi mammas lomā šobrīd un pirms deviņiem gadiem, Marija atzīst, ka atšķirība ir liela. “Tagad ir daudz vieglāk, jo jūtos daudz pārliecinātāka mammas lomā,” stāsta Marija, sakot, ka šobrīd viņai ir iekšējs miers, jo apzinās, ka neko sliktu viņa bērnam nevar izdarīt. Deviņpadsmit gadu vecumā viņa bijusi ļoti liela maksimāliste, cenšoties visu izdarīt pēc iespējas perfektāk, tāpēc baidījusies kļūdīties un satraumēt savu bērnu. Šobrīd Marija mammas lomā jūtas ļoti labi un tai vienkārši ļaujas. Tiesa, savi plusi, viņasprāt, mammas lomā bija arī deviņpadsmit gadu vecumā, jo jaunībā ir daudz lielāka spēja pielāgoties un spert drosmīgākus soļus. Marija Jansone: “Jaunībā ir arī daudz vairāk spēka gan fiziski, gan emocionāli, jo neesi tik ļoti nobružājies, tomēr man ļoti patīk visas labās īpašības, kas nāk līdzi ar gadiem.”

Gana laba mamma saviem bērniem

Marijas abiem bērniem ir astoņu gadu starpība, un, kā atzīst viņa pati, vaicāta par brāļa un māsas attiecībām, tās vienmēr ir izaicinājums, neskatoties uz gadu starpību. Tiesa, viņa atzīst, ka diviem bērniem ar mazu vecuma starpību viņa nebija gatava, jo apzinājusies savus spēkus un sapratusi, ka tas viņai būtu par grūtu. “Es apzināti uz to gāju, jo ļoti daudz uzmanības veltīju savam pirmdzimtajam, taču man bija arī vēlme studēt un attīstīties, īstenot sevi arī citās sociālajās lomās, ne tikai mammas lomā,” par izvēli laist pasaulē bērnus ar lielāku vecuma starpību, stāsta Marija. Viņa cer, ka saviem bērniem ir gana laba mamma. “Es neesmu perfekta mamma. Noteikti esmu pieļāvusi daudzas kļūdas audzināšanā, bet es ceru, ka esmu nedaudz labāka mamma nekā bija manējā,” stāsta Marija, uzsverot, ka katrā nākamajā paaudzē sievietes kļūst aizvien labākas mammas. 

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT

Atskatoties uz savu bērnību, Marija teic, ka tā bijusi laimīga, un savai mammai nevēlas neko pārmest, jo jebkura izvēle, kuru izdarījuši vecāki, bijusi labākā tobrīd iespējamā. “Mana bērnība bija saistīta ar radošiem cilvēkiem, jo to pavadīju teātra aizkulisēs. Domāju, ka tas man ir daudz ko dzīvē iedevis. Es neko nemainītu, jo tas mani ir veidojis par tādu cilvēku, kāda esmu,” stāsta Marija, piebilstot, ka ir pateicīga savai mammai. 

Marija ir aktrises Agneses Zeltiņas meita, tāpēc jau kopš bērnības saskārusies ar atpazīstamību. Viņa pati teic, ka ar atpazīstamību viņai ļoti ilgi bijušas sarežģītas attiecības, un viņa to noliegusi, jo tas nav paticis, piedevām, skolā cietusi no apcelšanas. “Man ar to bija diezgan grūta un sāpīga pieredze. Tagad cenšos ar to sadraudzēties, cerot, ka nākotnē varēšu to izmantot labākiem un cēlākiem mērķiem. Uz to gan esmu vēl tikai ceļā,” atzīst Marija Jansone. 

Realizēt sevi arī ārpus ģimenes

Marijai ļoti svarīgi ir realizēties visās sociālajās lomās: “Ja ar pirmo bērnu man likās, ka mātes loma man ir viss, un man ar to pietiks, bērnam paaugoties sapratu, ka man ir arī ļoti svarīgi būt  sievišķīgai, jo tas dod spēku, pārliecību, palīdz justies labi, jo esi padomājis arī par sevi, ne tikai atdevis sevi ģimenei.”

Marijai enerģiju sniedz iespēja izrauties no mājas rutīnas, lai pēc tam atgriežoties būtu klātesoša un varētu atkal nodoties mātes lomai. Viņa atceras, ka ātri vien pēc pirmā bērniņa piedzimšanas apjautusi, ka nesaskata iespēju sevi realizēt tikai un vienīgi ģimenē, jo ātri izjutusi vēlmi darīt kaut ko vairāk. “Ja uz divām vai trijām dienām aizmirstu par sevi, šķiet, ka sevi tikai atdodu, tāpēc man ir svarīgi parūpēties arī par sevi,” teic Marija, atzīstot, ka pretējā gadījumā tā ir kā laika bumba ar degli, jo ātrāk kļūst aizkaitināma, reaģē asāk uz sīkumiem. Tāpēc viņa sākusi savu pašizglītošanās ceļu, lai izprastu, kas jādara, lai mainītos, jo ikvienam pieaugušajam jāuzņemas atbildība par savām emocijām un garastāvokli.

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT